ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Στ' τάξης: Χτίζοντας το έξυπνο και οικολογικό σπίτι του μέλλοντος
23. 10. 2019

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς αρχιτέκτονας για να χτίσει ένα έξυπνο και οικολογικό σπίτι! Μπορεί να είναι μαθητής ή μαθήτρια της Στ’ τάξης! Έτσι, λοιπόν, τα παιδιά ασχολήθηκαν με την κατοικία και μελέτησαν τρόπους, για να είναι έξυπνη και οικολογική.

Ξεκίνησαν με μια επίσκεψη στο Princeton Hall, ένα κτίριο μεγάλο σε ηλικία που εξακολουθεί ωστόσο να είναι πλήρως λειτουργικό. Αφού το παρατήρησαν και το φωτογράφισαν, παρακολούθησαν μια παρουσίαση από την κ. Δαμιάνα Κουτσομίχα και έτσι έμαθαν τα πάντα για την ιστορία και την εξέλιξή του. Στη συνέχεια έγραψαν ένα περιγραφικό κείμενο σχετικό με το κτίριο.

Δυο μέρες μετά και ενώ είχαν ολοκληρώσει το συγγραφικό τους έργο, ανέλαβαν δράση! Με τη βοήθεια της αρχιτέκτονα του σχολείου, κ. Χρύσας Πολύζου, έχτισαν σπίτια απόλυτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον και πλήρως φιλικά προς αυτό. Ξεκίνησαν λοιπόν να φτιάχνουν τα earthships τους, κτίρια δηλαδή, τα οποία, σύμφωνα με τον Michael Reynolds, τον εμπνευστή της έννοιας, χρησιμοποιούμε, για να ζήσουμε χρησιμοποιώντας τοπικούς πόρους όπως ο ήλιος και κατασκευάζοντάς τα εξ ολοκλήρου από φυσικά και ανακυκλωμένα υλικά.

Ανακυκλώσιμα υλικά και πηλός έγιναν τα υλικά για την κατασκευή των σπιτιών. Τα καλαμάκια έγιναν ανεμογεννήτριες, τα πλαστικά μπουκάλια ηλιακοί θερμοσίφωνες, το αλουμινόχαρτο φωτοβολταϊκό πάνελ, τα αλουμινένια κουτάκια συλλέκτες του νερού της βροχής και τα καπάκια θερμομονωτικά υλικά. Στόχος των παδιών καθ΄όλη τη διάρκεια της κατασκευής ήταν η επίλυση προβλημάτων, ώστε το σπίτι να γίνει λειτουργικό και να καλύψει απόλυτα τις ανάγκες τους.

Οι δράσεις, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί! Δεν αρκεί να χτίσεις ένα οικολογικό σπίτι... Πρέπει και με τις καθημερινές σου συνήθειες να προσπαθείς να φροντίζεις και να προστατεύεις το περιβάλλον. Έτσι, λοιπόν, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης αποφάσισαν να ενημερώσουν τους μικρότερους συμμαθητές και συμμαθήτριές τους. Αφού παρακολούθησαν μια σύντομη παρουσίαση για το οικολογικό αποτύπωμα της κατοικίας και αφού μελέτησαν έξυπνους και εύκολους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο, ανέλαβαν δράση.. πάλι!

Δουλεύοντας ομαδικά ετοίμασαν αφίσες με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας. Η κάθε ομάδα από τις 5 του κάθε τμήματος ανέλαβε να φτιάξει αφίσα για μια συγκεκριμένη τάξη. Μόλις οι αφίσες ήταν έτοιμες, επισκέφθηκαν τις μικρότερες τάξεις του σχολείου, τις παρουσίασαν και τις χάρισαν στους συμμαθητές και στις συμμαθήτριές τους, τόσο για να διακοσμήσουν τις αίθουσές τους, όσο και για να μην ξεχνούν πώς μπορούν εύκολα και γρήγορα να εξοικονομούν ενέργεια και πόρους!

Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν το project αυτό έγινε πηγή έμπνευσης ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριές να ασχοληθούν στο μέλλον με την κατασκευή κατοικιών. Μπορούμε, όμως, με βεβαιότητα να πούμε ότι τα παιδιά απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να γίνουν υπεύθυνοι και υπεύθυνες πολίτες και (γιατί όχι;) να σώσουν τον πλανήτη από την «ώρα μηδέν» στην οποία έχει περιέλθει!

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!