ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Το νερό ως πηγή ζωής (STEM)
09. 02. 2017

Στο πλαίσιο του καινοτόμου βιωματικού προγράμματος "Νερό”, μιλήσαμε σήμερα στην Α΄ τάξη για το νερό ως βασική προϋπόθεση για τη ζωή, αλλά και για τις επιπτώσεις της μόλυνσής του στη ζωή μας. Έτσι, σε πρώτη φάση, παρατηρήσαμε την υδρόγειο σφαίρα και είδαμε ότι κυριαρχεί το μπλε χρώμα. Γι' αυτό άλλωστε και η γη μας ονομάζεται “γαλάζιος πλανήτης”.

Φυσικά, όπως επισήμαναν τα παιδιά, το νερό είναι “μοιρασμένο” σε ωκεανούς, θάλασσες, λίμνες, ποτάμια κ.ά. Επιπλέον, μιλήσαμε για τη διάκριση ανάμεσα στο νερό των ωκεανών (αλμυρό) και στο γλυκό νερό, καθώς και ανάμεσα σε γλυκό και πόσιμο νερό. Αναφερθήκαμε, τέλος, στη μόλυνση του νερού και στις επιπτώσεις της στον άνθρωπο. Αφού ολοκληρώσαμε τη συζήτηση, ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα πείραμα για να διαπιστώσουμε και μόνοι μας πως τα σκουπίδια που πετάμε στη θάλασσα, στις λίμνες, στα ποτάμια οδηγούν στη μείωση του πόσιμου νερού που υπάρχει στη γη μας.

Μεταφερθήκαμε, λοιπόν, στο εργαστήριο, βάλαμε γάντια και χωριστήκαμε σε 4 ομάδες. Η κάθε ομάδα είχε 5’ για να μαζέψει από το λαχανόκηπο διάφορα σκουπιδάκια, χώμα, πέτρες, κλαδιά. Στη συνέχεια, η κάθε ομάδα πήρε από μια λεκάνη με νερό και πρόσθεσε εκεί μέσα λίγο λάδι, μερικά περιτυλίγματα από συσκευασίες που πήραμε από τον κάδο ανακύκλωσης της τάξης και όλα όσα είχε μαζέψει στη σακούλα της.

Έπειτα, τα παιδιά με τα γάντια τους, έπρεπε να προσπαθήσουν να βγάλουν από τη λεκάνη όσα περισσότερα σκουπιδάκια μπορούσαν. Όσο κι αν προσπαθούσαν, όμως, διαπίστωσαν ότι το νερό δε γινόταν να καθαριστεί πλήρως, ιδιαίτερα από το λάδι, που είναι και ο χειρότερος εχθρός του νερού! Με τον τρόπο αυτό, καταλάβαμε γιατί δεν πρέπει να μολύνουμε το νερό και συμφωνήσαμε να μην ξαναπετάξουμε ποτέ σκουπίδια σ’ αυτό.

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!