ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Δ' τάξης: Το νερό ... νεράκι!
11. 11. 2020

Στην αρχή της θεματικής ενότητας, τα παιδιά θυμήθηκαν τον κύκλο του νερού και τη σημασία του για τον άνθρωπο. Δημιούργησαν εννοιολογικούς χάρτες σε ζωγραφιές αλλά και ηλεκτρονικά, με τη βοήθεια εκπαιδευτικής εφαρμογής, τους οποίους παρουσίασαν στην τάξη. Έμφαση δόθηκε στα φαινόμενα της εξάτμισης και της συμπύκνωσης, τα οποία παρατήρησαν σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητάς τους.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε το πείραμα "Ο κύκλος του νερού σε ένα μπουκάλι". Τα παιδιά έφεραν παλιά πλαστικά μπουκάλια, έριξαν μια μικρή ποσότητα νερού, τα γύρισαν ανάποδα και τα άφησαν κοντά στα παράθυρα της τάξης για μία εβδομάδα. Κατέγραψαν τις προβλέψεις τους στο φύλλο του πειράματος και παρατήρησαν ότι όσο περνούσαν οι μέρες, το νερό μειωνόταν μέσα στο μπουκάλι, ενώ σχηματίζονταν σταγόνες ψηλά. 

Στα Μαθηματικά τα παιδιά μυήθηκαν στα μυστικά της Στατιστικής και της έρευνας. Σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες ενότητες του βιβλίου κι αφού μελέτησαν τα διαγράμματα, διεξήγαγαν έρευνα στις οικογένειές τους προκειμένου να δουν πόσο νερό καταναλώνουμε για οικιακή χρήση. Έπειτα, συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα και δημιούργησαν διάφορα διαγράμματα!

Έπειτα, αναζήτησαν για χαμένες πολιτείες κάτω από το νερό και πιο συγκεκριμένα για την Ατλαντίδα! Διάβασαν διάφορα άρθρα που σχολίαζαν εάν είναι μύθος ή όχι, παρακολούθησαν βίντεο και εξέφρασαν τη γνώμη τους στην τάξη για την πολιτεία της Ατλαντίδας. Σε συνδυασμό με το μάθημα των Εικαστικών, ζωγράφισαν πώς φαντάζονται την υποβρύχια πόλη!

Σε σύνδεση με τη Διατροφή, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή επίσκεψη στην τάξη μας από την διατροφολόγο του σχολείου μας κ. Δάφνη Νταλάπα, η οποία μας ενημέρωσε για τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού στον οργανισμό μας, αλλά και για τις πηγές πρόσληψης νερού. Στη συνέχεια, τα παιδιά ζύγισαν μερικά φρούτα και λαχανικά και υπολόγισαν πόσα γραμμάρια νερού κρύβουν! 

Τα πειράματα συνεχίστηκαν! Τα παιδιά δοκίμασαν να φιλτράρουν και να καθαρίσουν βρόμικο νερό, χρησιμοποιώντας παλιά πλαστικά μπουκάλια! Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά!

Στο πλαίσιο της Αρχιτεκτονικής, πραγματοποιήθηκε άλλη μια διαδικτυακή επίσκεψη στην τάξη μας, από την αρχιτέκτονα του σχολείου κ. Χρύσα Πολύζου. Αφού έδειξε μια παρουσίαση σχετικά με τα φράγματα και τα παιδιά είπαν την άποψή τους ως προς τη χρησιμότητά τους για τις πόλεις, ανέθεσε μια πρόκληση! Ζήτησε από τα παιδιά να δοκιμάσουν να φτιάξουν τα δικά τους φράγματα, από παλιά πλαστικά μπλουκάλια και υλικά που υπάρχουν στη φύση. Αφού ολοκληρώθηκαν οι κατασκευές, δοκίμασαν την αντοχή των φραγμάτων που έφτιαξαν, με θεαματικά αποτελέσματα! Ο αναστοχασμός που έγινε στο τέλος, βοήθησε να βρουν βελτιωτικές λύσεις ως προς τα υλικά και τη δομή των φραγμάτων.

Διαβάζοντας τα κείμενα της ενότητας από το βιβλίο της Γλώσσας, τα παιδιά προβληματίστηκαν  ιδιαίτερα για τη ρύπανση των θαλασσών. Γνώρισαν τη σημασία της ατομικής και συλλογικής προσπάθειας για τον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης, μελετώντας το έργο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Aegean Rebreath. Διάβασαν για διάφορες δράσεις τους και παρακολούθησαν βίντεο με τον καθαρισμό θαλασσών και ακτών σε πολλά μέρη στην Ελλάδα. Στο τέλος, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή επίσκεψη στην τάξη μας με τον υπεύθυνο της οργάνωσης κ. Γεώργιο Σαρελάκο καθώς και με έμπειρους εκπαιδευτές, με τους οποίους τα παιδιά συζήτησαν για το πρόβλημα, μοιράστηκαν την άποψή τους και τις ιδέες τους για το περιβάλλον και στο τέλος πήραν την απόφαση να αναλάβουν δράση στην τάξη, ώστε να περιοριστούν τα σκουπίδια στο σχολείο!

Στο τέλος της θεματικής ενότητας, τα παιδιά αναζήτησαν διάφορα ποτάμια και λίμνες της Ελλάδας. Δημιούργησαν τις ταυότητές τους, καταγράφοντας τα βασικά στοιχεία του ποταμού ή της λίμνης που μελετούσαν στην ομάδα τους. Έπειτα, δημιούργησαν παρουσιάσεις και τις έδειξαν στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους, οι οποίες συγκεντρώθηκαν σε ένα e-book με ποτάμια και λίμνες!

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!