ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Β΄τάξης: Μα πού πήγε το καλοκαίρι;
10. 10. 2019

Η εποχή του φθινοπώρου στολίζει την πλάση με ξεχωριστά χρώματα, εικόνες, γεύσεις και αρώματα! Οι μαθητές της Β΄τάξης, μαγεμένοι από την εποχή και γεμάτοι όρεξη για έρευνα και γνώση, υλοποίησαν το project τους με τίτλο «Μα πού πήγε το καλοκαίρι;»

Η αρχή δε θα μπορούσε παρά να γίνει μέσα στην ίδια τη φύση. Ένα κυνήγι φθινοπωρινού θησαυρού γέννησε στα παιδιά πολλά ερωτήματα και κάπως έτσι, ξεκίνησε δειλά δειλά να οργανώνεται στις αίθουσες της Β’ τάξης «Η γωνιά του εξερευνητή».

Oι μαθητές γνώρισαν τα μυστικά της φύσης και ευαισθητοποιήθηκαν για περιβαλλοντικά θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έμαθαν να λένε τον καιρό, να καταγράφουν την καθημερινή θερμοκρασία και να «διαβάζουν» τα σύννεφα.

Η περιήγηση στο φθινοπωρινό campus της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, συνεχίστηκε μέσα από τη συμμετοχή των μαθητών στον τρύγο!

Συνδυάζοντας την εργασία στον τρύγο, τα παιδιά έκαναν στην πορεία ένα αρκετά εύκολο και διασκεδαστικό πείραμα, κάνοντας τα σταφύλια να “χορεύουν” στο ποτήρι τους!

Μια ακόμη περιήγηση στο campus, στόχο είχε τη γνωριμία των φυλλοβόλων δέντρων και τη συλλογή φύλλων και καρπών για το φυτολόγιο της τάξης. Τα παιδιά θαύμασαν τη συμμετρία των φύλλων κι ακόμη, χρησιμοποιώντας λαδοπαστέλ έφτιαξαν τυπώματα των φύλλων, παρατηρώντας έτσι με περισσότερη λεπτομέρεια τη δομή και τα μέρη από τα οποία αποτελούνται. 

Και γιατί τα φύλλα αλλάζουν χρώμα το φθινόπωρο; Η απάντηση στο ερώτημα δόθηκε μέσα από ένα πείραμα. Τα παιδιά έκοψαν φύλλα με διαφορετικά χρώματα σε μικρά κομμάτια και τα διέλυσαν μέσα σε οινόπνευμα για να βγάλουν τις χρωστικές τους. Στη συνέχεια, έβαλαν ειδικό διηθητικό χαρτί, πάνω στο οποίο άρχισαν σιγά σιγά να εμφανίζονται τα διάφορα χρώματα των φύλλων.

Έχοντας συλλέξει πολλές πληροφορίες, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα όργανα παρατήρησης και πρόγνωσης του καιρού, συμμετέχοντας με πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Κέρδισαν πολύτιμες πληροφορίες και μια μοναδική εμπειρία!

Το project ολοκληρώθηκε με μια δράση φθινοπωρινής μαγειρικής! Τα παιδιά έφτιαξαν ένα νόστιμο και υγιεινό κέικ, χρησιμοποιώντας φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου. Συνεργάστηκαν σε ομάδες, έβαλαν όλο τους το μεράκι και το αποτέλεσμα τους αντάμειψε!  

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!