Στο πλαίσιο του προγράμματος “Απόκτησης Βασικής Βιωματικής Εμπειρίας στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή” οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' τάξης γίναμε...τυροκόμοι! Φορέσαμε τις εργαστηριακές μας ποδιές και επισκεφτήκαμε το εργαστήριο του Γαλακτοκομείου. Εκεί, ακολουθώντας τις οδηγίες του κ. Απόστολου Βουρκούδη, καθηγητή του Δευτεροβάθμιου, εργαστήκαμε σε ομάδες για να φτιάξαμε τυροζούλι, ένα είδος παραδοσιακού μαλακού τυριού.
Ζεστάναμε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς και περιμένοντας να φτάσει σε θερμοκρασία 92 βαθμών Κελσίου. Στη συνέχεια, προσθέσαμε αλάτι και το μέσο οξύνισης. Κάποιες ομάδες πρόσθεσαν ξύδι ενώ άλλες χυμό λεμονιού. Παρατηρήσαμε σταδιακά το γάλα να σχηματίζει σβόλους και να στερεοποιείται. Έπειτα από 5 λεπτά στραγγίσαμε το μεγμα και είδαμε σιγά σιγά να δημιουργείται το τυροζούλι.
Συζητήσαμε για τη διαδικασία που ακολουθήσαμε και για τις διαφορές που παρατηρήσαμε στα δύο μείγματα, αναφερθήκαμε στους παράγοντες που επηρέασαν την ταχύτητα πήξης και το πόσο στερεό ήταν το τυροζούλι μας. Και έπειτα, μιας και το στομάχι μας γουργούριζε εδώ και ώρα από τις μυρωδιές, δοκιμάσαμε το τυρί μας με παξιμάδι και μέλι!