ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
«Μένουμε πληροφοριακά υγιείς στο Δημοτικό Σχολείο στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή»
14. 12. 2020

Η Εβδομάδα Ψηφιακού Γραμματισμού στο σχολείο μας είναι γεγονός!

Στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος «Ψηφιακός Πολίτης» που υλοποιείται στο Σχολείο μας, η εβδομάδα 23-27 Νοεμβρίου αφιερώθηκε σε καθημερινές δράσεις για τον Ψηφιακό Γραμματισμό από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας .

Σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, με την ομάδα του κ. Νίκου Παναγιώτου, Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, τα παιδιά παρακολούθησαν καθημερινά βιωματικά εργαστήρια από την κα. Έφη Ανδρεάδου, Παιδαγωγό και Υποψήφια Διδάκτορος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Στόχος των εργαστηρίων ήταν τα παιδιά να λάβουν τις σωστές βάσεις ώστε να γίνουν υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο στον οποίον ζούμε. Οι δράσεις εμψυχώθηκαν από τους/τις εκπαιδευτικούς των τάξεων, σε συνεργασία με την υπεύθυνη του Τμήματος Βιβλιοθήκης της Σχολής μας, κα. Δαμιάνα Κουτσομίχα.

Τα εργαστήρια κρίθηκαν επιτακτικά, καθώς τον τελευταίο καιρό, με αφορμή την πανδημία, εκατοντάδες παραπλανητικές ειδήσεις έχουν πλημμυρίσει  τα Μέσα Ενημέρωσης.

Μέσα από τα εργαστήρια οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων ενημερώθηκαν και κατέληξαν στα δικά τους συμπεράσματα σε σχέση με την παραπλάνηση στα ΜΜΕ, τα fake news και τη διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας ανάλογα με την προσλαμβάνουσα εικόνα.

Στη συνέχεια, τα παιδιά πέρασαν στην πράξη και προσπάθησαν να παραπλανήσουν τους/τις εκπαιδευτικούς με ειδήσεις και παραπλανητικές εικόνες που τα ίδια κατασκεύασαν. Με αυτόν τον τρόπο, η σχολική μας κοινότητα έμαθε και κατάλαβε πόσο... εύκολα κατασκευάζεται μία είδηση, προκειμένου να παρασύρει και να διαμορφώσει την κοινή γνώμη.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά της Α΄ και Β΄ Δημοτικού, μέσα από το παραμύθι «Ο λύκος ξαναγύρισε» διαπίστωσαν πόσο παραπλανητική μπορεί να είναι η είδηση ή το εξώφυλλο μιας εφημερίδας και πόσο εύκολα μπορεί να παραπλανήσει τους αναγνώστες. Τελικά… ήταν όντως κακός ο λύκος; Τα παιδιά απάντησαν δημιουργώντας τα δικά τους εξώφυλλα εφημερίδας.

Αντίστοιχα, οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄& Δ΄ Δημοτικού, παρατηρώντας το παραμύθι Zoom, μυήθηκαν στην έννοια του οπτικού γραμματισμού. Τελικά, ό,τι βλέπουμε είναι αλήθεια; Ή μήπως υπάρχουν τεχνικές να κρύψουμε την αλήθεια μέσα από μία φωτογραφία; Τα τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους παραπλανητικές εικόνες μετά το τέλος των βιωματικών εργαστηρίων.

Τα παιδιά της Ε’ και Στ΄ Δημοτικού ασχολήθηκαν με τα fakenews και τις clickbait ειδήσεις. Εντόπισαν τα στοιχεία που χρειάζεται να παρατηρούν για να καταλαβαίνουν την εγκυρότητα μιας είδησης. Ως μαθησιακό αποτέλεσμα, παρήγαγαν τις δικές τους παραπλανητικές ειδήσεις και το αποτέλεσμα μας εντυπωσίασε!

Κάθε ενεργός πολίτης, διακρίνεται από τις αρετές της αλληλεγγύης, της φιλαλληλίας και της ενσυναίσθησης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των μεγαλύτερων τάξεων, κλείνοντας την εβδομάδα των βιωματικών εργαστηρίων, είχαν τη δυνατότητα να γίνουν μικροί και μικρές δημοσιογράφοι και να πάρουν συνέντευξη από τον κ. Κώστα Αναγνωστόπουλο (Καθηγητής Δ.Π.Θ., Οικονομολόγος-Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιχειρησιακή Έρευνα και στον Σχεδιασμό Πληροφοριακών Συστημάτων, Συντάκτης στην εφημερίδα της LIFO).

Κατάφεραν μέσα από μία πολύ ουσιαστική συζήτηση, να συνειδητοποιήσουν τους λόγους που οι αρετές αυτές είναι τόσο πολύτιμες για την ανθρωπότητα, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτήν που διανύουμε τώρα.

.

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!