ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Στ' τάξης: Χτίζοντας το έξυπνο και οικολογικό σπίτι του μέλλοντος!
23. 10. 2020

     Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη ενασχόλησης με το περιβάλλον, την προστασία του και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα στοχεύουν καθολικά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης του Δημοτικού της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, στράφηκαν σε αυτές τις αναζητήσεις στο πλαίσιο της Θεματικής τους Ενότητας με τίτλο "Χτίζοντας το έξυπνο και οικολογικό σπίτι του μέλλοντος".

     Αφού μελέτησαν και ερεύνησαν σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ασχολήθηκαν με τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο της κατοικίας. Αναζήτησαν σπίτια τα οποία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Σημείο αναφοράς ήταν οι κατοικίες Earthships, στις οποίες αξιοποιώντας ανακυκλώσιμα ή χρησιμοποιημένα υλικά, δημιουργούνται χώροι που σέβονται το περιβάλλον. Σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα της Σχολής, κυρία Χρύσα Πολύζου, τα παιδιά κατασκεύασαν με ανακυκλώσιμα υλικά τα δικά τους Earthships, χωρίς φυσικά να παραλείψουν να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις για την αξιοποίηση όλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μειώνοντας αισθητά τους ρύπους στην ατμόσφαιρα.

     Μία πρώτη γνωριμία έγινε και με την τεχνική της Κομποστοποίησης, οικιακής και εξωτερικής. Σε συνεργασία με τον κύριο Στέργιο Καμπούρη, υπεύθυνο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ομίλου, μελέτησαν την λειτουργία και τη χρησιμότητά της, τους παράγοντες που την επηρεάζουν και τα οφέλη της. Είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν και να εξερευνήσουν οικιακό κομποστοποιητή, αλλά και να βοηθήσουν τα ίδια εναποθέτοντας φυτικά υπολείμματα από το δικό τους φαγητό στον εξωτερικό κομποστοποιητή της Σχολής.

     Κομμάτι που απασχόλησε τους μαθητές και τις μαθήτριες ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας. Θεώρησαν πολύ σημαντικό, τα όσα έχουν μελετήσει και κατανοήσει, να τα επικοινωνήσουν με τα υπόλοιπα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Λόγω όμως των δεδομένων καταστάσεων που έχει επιβάλλει η εξάπλωση του κορονοϊού και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, δεν ήταν δυνατή μία δια ζώσης συνάντηση. Επέλεξαν λοιπόν, να φτιάξουν αφίσες με προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σχολείο, τις οποίες και παρουσίασαν εξ αποστάσεως, αφού η κάθε αφίσα συνοδεύτηκε με ένα podcast, ηχητικό αρχείο, από την εκάστοτε ομάδα μαθητών.

     Στο πλαίσιο της μελέτης του χώρου-σπιτιού που μας φιλοξενεί, των εγκαταστάσεων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, τα παιδιά ήρθαν σε επικοινωνία με την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, κυρία Δαμιάνα Κουτσομίχα, για να μιλήσουν για το κεντρικό κτίριο του campus, το Princeton Hall. Συζήτησαν σχετικά με την κατασκευή και την ιστορία του, τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που στεγάζονται εκεί, αλλά τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα. Έπειτα, συνέταξαν τα δικά τους περιγραφικά κείμενα, βασισμένοι στις σημειώσεις που κράτησαν από τη συνάντηση αυτή.

     Students enjoyed an experiential lesson about eco-friendly architecture. They "visited" different types of homes and found out how to contribute to environmental protection and leave a minimal environmental footprint. Relevant terms in English were taught and different functions of energy-efficient appliances discussed. As a final note they put this knowledge to practice by coming up with changes they can make to their own homes so as to help save our planet.

     Στη συνέχεια, μελετήθηκαν παραδείγματα ανά τον κόσμο σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, τα παιδιά έμαθαν πληροφορίες σχετικά με τις δέκα πιο "πράσινες" πόλεις του πλανήτη και τις πρακτικές που έχουν υιοθετήσει, ενώ γνώρισαν και στοιχεία για την συνοικία - οικολογικό πρότυπο του Ηνωμένου Βασιλείου - BedZED. Αφού, λοιπόν, τα παιδιά είχαν ήδη εμβαθύνει αρκετά στο ζήτημα των οικολογικών-πράσινων κτιρίων, η Θεματική Ενότητα έκλεισε με παρουσιάσεις του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας, σχετικά με τις καλές πρακτικές που έχουν υιοθετήσει ήδη στο σπίτι με την οικογένειά τους, αλλά και εκείνες που θα ήθελαν να  ακολουθήσουν αφού έχουν κατανοήσει τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος για το μέλλον των ανθρώπων.

Τα παιδιά, έτσι, κατανόησαν με τον καλύτερο τρόπο ότι "αποτελεί συλλογική και ατομική ευθύνη να προστατεύουμε και να στρεφόμαστε στον κόσμο στον οποίο όλοι ζούμε"

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!