ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Α' τάξης: Βρέχει, ψιλοβρέχει
12. 02. 2021

Τι καιρό έχει σήμερα; Πώς πέφτει η βροχή; Τι σχέση έχει ο ήλιος και τα σύννεφα με τη βροχή και το χιόνι; Πώς βγαίνει το ουράνιο τόξο;

Αυτές και άλλες τόσες απορίες είχαν την ευκαιρία να λύσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ τάξης μέσα από το project τους ‘Βρέχει, ψιλοβρέχει’, υλοποιώντας μια σειρά από βιωματικές δραστηριότητες σχετικές με τη βροχή και τα υπόλοιπα καιρικά φαινόμενα.

Την αφορμή έδωσε το βιβλίο της Γλώσσας, όπου τα παιδιά διάβασαν την ιστορία για το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας, για τη Χιονένια και τον Άνεμο.

Έτσι ξεκίνησαν την ενότητα δημιουργικά: κατασκεύασαν ένα σύννεφο για τη Συννεφένια, και για τον Άνεμο έναν ανεμόμυλο.

Άρχισαν έπειτα να μελετούν καθημερινά τον καιρό με τη βοήθεια του τροχού του καιρού, που έφτιαξαν τα ίδια τα παιδιά, και να καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους σε ένα ημερολόγιο καταγραφής του καιρού.

Με τη βοήθεια αυτοσχέδιων βροχόμετρων που έφτιαξαν επίσης μόνα τους με απλά υλικά, μέτρησαν το ύψος της βροχής που έριξε σε μια ημέρα και έβγαλαν τα μετεωρολογικά τους συμπεράσματα.

Εστίασαν ακόμη περισσότερο στο καιρικό φαινόμενο της βροχής και μελέτησαν τον κύκλο του νερού και την σημαντική συμμετοχή του ήλιου σ’ αυτόν μέσα από ένα πολύ απλό πείραμα: τον κύκλο του νερού σε σακούλα.

Στη συνέχεια με την αγαπημένη τους πλαστελίνη έφτιαξαν σχέδια του κύκλου του νερού, όπως τον εμπνεύστηκε ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά.

Πραγματοποίησαν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα: έφτιαξαν τα δικά τους σύννεφα σε ποτήρι, τα οποία τα είδαν με τρόπο εντυπωσιακό να ρίχνουν την βροχή τους μαγικά!

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το πολύχρωμο ουράνιο τόξο από το project: αφού μελέτησαν στο μάθημα της Γλώσσας τα χρώματα, αλλά και συζήτησαν για το πώς δημιουργείται με τη βοήθεια της βροχής, αλλά και του ήλιου, χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν το κυνήγι των χρωμάτων του ουράνιου τόξου στην αυλή του σχολείου.

Έτσι έκλεισε η θεματική ενότητα με μια μικρή υπόσχεση: να συνεχίσει έτσι πολύ χρωματιστά και το επόμενο projectτης Α’ τάξης…!

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!