ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Γ΄ τάξης: Στη γειτονιά του Ολύμπου
23. 11. 2020

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και την εισαγωγή στην ελληνική μυθολογία με τους θεούς και τις θεές του Ολύμπου αλλά και με αφορμή το κεφάλαιο της Γλώσσας «Στο σπίτι και στη γειτονιά», οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ' τάξης υλοποίησαν το project "Στη γειτονιά του Ολύμπου".

Τα παιδιά συμμετείχαν σε δραστηριότητες δύο κατηγοριών. Αφενός σε εκείνες που σχετίζονται με τα σπίτια της σύγχρονης εποχής και αφετέρου σε δραστηριότητες σχετικές με τους θεούς και τις θεές του Ολύμπου. Στο τέλος κατέληξαν όλες οι γνώσεις τους σε έναν κοινό παρονομαστή!

Τα παιδιά αρχικά ξεκίνησαν με το δικό τους σπίτι και τη γειτονιά τους, πραγματοποιώντας σύντομες παρουσιάσεις μέσα στην τάξη. Ζωγράφισαν τους χώρους του σπιτιού τους και με τη βοήθεια των iPads και των εφαρμογών Google Maps και Google Earth αναζήτησαν τη γειτονιά τους και παρουσίασαν τα διάφορα μέρη της. Έτσι, πέρα από την ανάπτυξη του προφορικού τους λόγου, τα παιδιά εξασκήθηκαν και στην ανάγνωση των χαρτών.

Στη συνέχεια αφού είδαμε γειτονιές από κάθε γωνιά του κόσμου, συζητήσαμε για τους παράγοντες που επηρεάζουν το πώς θα χτιστεί ένα σπίτι (υλικά, χρώματα, επιμέρους στοιχεία) και, ακόμη, τα παιδιά γνώρισαν τα στάδια κατασκευής ενός σπιτιού και το πώς αυτά έχουν αλλάξει και έχουν εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου.

Με αφορμή τα στάδια κατασκευής, τα παιδιά σε διαδικτυακή συνάντηση που είχαν με την αρχιτέκτονα του σχολείου μας, κ. Χρύσα Πολύζου, ενημερώθηκαν για τα σπίτια της αρχαιότητας, στον ελληνικό αλλά και σε άλλους πολιτισμούς. Έμαθαν για τον σημαντικό ρόλο της εστίας και το σημείο που αυτή τοποθετούνταν σε κάθε σπίτι.

Στη συνέχεια με απλά υλικά αλλά σαν αληθινοί μικροί αρχιτέκτονες έφτιαξαν – δουλεύοντας σε δυάδες – τη μακέτα ενός σπιτιού της αρχαιότητας τοποθετώντας την εστία στη μέση.

Η ενασχόλησή τους με τα σπίτια συνεχίστηκε και στο μάθημα των Εικαστικών, όπου αφού είδαν φωτογραφίες από διάφορες όμορφες και πρωτότυπες γειτονιές του κόσμου, έφτιαξαν τη δική τους πολύχρωμη γειτονιά και στόλισαν τις αίθουσές μας!

Με αφορμή τον εορτασμό του Halloween, άλλη μια γειτονιά στόλισε τις αίθουσές μας.. Αυτή τη φορά ήταν η στοιχειωμένη γειτονιά!

Αξιοποιώντας τις γνώσεις τους πάνω στον μύθο της Αμάλθειας που ανέθρεψε τον Δία,τα παιδιά σε συνεργασία με τη διατροφολόγο του σχολείου μας, κ. Δάφνη Νταλάπα, συζήτησαν για τα θρεπτικά και τα λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα και αποφάσισαν ποια από αυτά θα έβαζαν στο δικό τους κέρας. Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί γέμισαν το κέρας, ενώ τα πατατάκια και οι καραμέλες έμειναν εκτός!

Παράλληλα, στο μάθημα των Αγγλικών οι μαθητές και οι μαθήτριες ταξίδεψαν στον Όλυμπο και συνάντησαν τους θεούς και τις θεές. Γνώρισαν τις ονομασίες των θεών, τα σύμβολά τους και τις υπερδυνάμεις τους στα Αγγλικά. Επίσης, μέσω μιας εφαρμογής στα ipads, δημιούργησαν μικρές αφίσες με την αγαπημένη τους θεότητα και το παρουσίασαν στην τάξη.

Στο τέλος, σε ζευγάρια κατασκεύασαν τη γειτονιά των θεών του Ολύμπου. Χρησιμοποίησαν τις μακέτες που οι ίδιοι και οι ίδιες είχαν κατασκευάσει και τις διακόσμησαν με τα σύμβολα των θεών, ώστε ο καθένας να αποκτήσει το δικό του σπίτι στη γειτονιά του Ολύμπου!

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!