ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Ε' τάξης: Φώτα... κάμερα... 28η Οκτωβρίου!
06. 11. 2019

Σχεδόν 80 χρόνια μετά τα γεγονότα της ημέρας εκείνης, την αρχή του τέλους για μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας! Μία επέτειος συνεχώς επίκαιρη, τα αποτελέσματά της διαχρονικά και ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη και την καρδιά, τόσο των Ελλήνων, όσο και όλης της ανθρωπότητας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης αναλαμβάνουν να μεταφέρουν σε συμμαθητές, δασκάλους και γονείς το μήνυμα των ημερών. Αξιοποιώντας τη μέθοδο πρότζεκτ και με την επικουρική καθοδήγηση των δασκάλων τους, τα παιδιά ξεκίνησαν λίγες εβδομάδες πριν, την έρευνά τους, προκειμένου να γίνουν κατανοητά τα γεγονότα, αλλά και η ουσιαστική σημασία τους. Χωρισμένοι σε ομάδες, αναζήτησαν υλικό, τόσο έντυπο, όσο και ηλεκτρονικό, προκειμένου σταδιακά να συνθέσουν το "παζλ" της εκδήλωσης εορτασμού της επετείου. Μελέτησαν άρθρα, παρακολούθησαν βίντεο, μίλησαν με τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης της Σχολής, αναζήτησαν πληροφορίες, οργάνωσαν δράσεις και παρουσιάσεις, προσπαθώντας όμως πάντα να συμπεριλάβουν όλα εκείνα που με αντικειμενικότητα και επιστημονικότητα θα έδιναν, τόσο στους ίδιους, όσο και στους θεατές το ουσιαστικό μήνυμα της επετείου.

Αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής ήταν η παράσταση "Φώτα, κάμερα... 28η Οκτωβρίου 2019!" που παρουσιάστηκε στην αίθουσα πολλαπλών του Δημοτικού Σχολείου. Μέσα από τη δική τους "τηλεοπτική εκπομπή" έθιξαν θέματα όπως ο  Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, τα γεγονότα της 27ης, 28ης Οκτωβρίου 1940, η πείνα στα χρόνια της κατοχής, η κατάσταση στο χώρο που σήμερα βρίσκεται η σχολή την περίοδο εκείνη, ο σημαντικός ρόλος των γυναικών στην κατοχή, η πορεία μέχρι την απελευθέρωση, ο τύπος και τα μέσα που έδιναν κουράγιο στον ελληνικό λαό, ενώ επέλεξαν να κλείσουν με ένα αντιπολεμικό μήνυμα, ένα μήνυμα ειρήνης, τον ουσιαστικό λόγο εορτασμού της επετείου.

Όλες οι δράσεις ήταν πλαισιωμένες από παρουσιάσεις των ίδιων των παιδιών, βίντεο, αφηγήσεις, δραματοποιήσεις, χορογραφίες, διαδραστικά κουίζ και τραγούδια. Τον χώρο διακόσμησαν σκηνικά που κατασκευάστηκαν από τους ίδιους, όπως το διαχρονικότερο αντιπολεμικό έργο του Πάμπλο Πικάσο, Guernica, μέσα από τα μάτια και τη δημιουργία των μαθητών. 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και υπευθυνότητα, χιούμορ και σοβαρότητα, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης φιλοξένησαν στο δικό τους "πάνελ" συμμαθητές, γονείς και δασκάλους, διαδίδοντας το δικό τους μήνυμα πως "είναι καιρός να καλλιεργήσουμε μέσα μας αλλά και γύρω μας μια νέα παιδεία ειρήνης και να αρθρώσουμε απέναντι σε κάθε φιλοπόλεμο ηγέτη την κοινή απαίτηση: Ποτέ πια!".

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!