ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Δ' τάξης: Είμαι η ελιά η τιμημένη!
04. 02. 2021

Στην αρχή της θεματικής, τα παιδιά γνώρισαν μέσα από διάφορα κείμενα για το δέντρο της ελιάς και τον καρπό της. Μελέτησαν για τη διαδικασία της συγκομιδής και της παραγωγής ελαιόλαδου και την κατέγραψαν σε δικές τους παραγράφους. Ταυτόχρονα, παρατήρησαν διάφορους διάσημους πίνακες ζωγραφικής που υμνούν το δέντρο της ελιάς και δημιούργησαν τα δικά τους έργα τέχνης!

Σειρά έχουν τα πειράματα! Τα παιδιά συνδύασαν διάφορα υλικά με το λάδι και παρατήρησαν πώς αναμειγνύονται, συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα φύλλα καταγραφής. Μέσα από τους πειραματισμούς κατέληξαν σε διάφορα συμπεράσματα για την πυκνότητα του λαδιού και τη μείξη του με άλλα υγρά.

Σε συνδυασμό με τα Μαθηματικά, εξασκήθηκαν στις μονάδες μέτρησης μήκους μετρώντας τους κορμούς από τις ελιές της Α.Γ.Σ.! Περπάτησαν μέχρι τον ελαιώνα όπου παρατήρησαν τα δέντρα και κατέγραψαν με τις μεζούρες τους την περίμετρο των κορμών.

Διαβάζοντας άρθρα για τη θρεπτική αξία του ελαιόλαδου, τα παιδιά κατέγραψαν τις απορίες τους για τα λιπαρά και την αξία τους στη διατροφή μας. Κάλεσαν τη διαιτολόγο του σχολείου μας, κ. Δάφνη Νταλάπα και της πήραν διαδικτυακή συνέντευξη! Εκείνη απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους και έτσι γνώρισαν σε βάθος τα θρεπτικά συστατικά της ελιάς και του ελαιόλαδου, καθώς και τα διάφορα είδη του.

Σε σύνδεση με όσα γνώρισαν από τα άρθρα στο μάθημα της Γλώσσας, καθώς κι από τη συνέντευξη με τη διαιτολόγο, τα τεταρτάκια της Α.Γ.Σ. παρακολούθησαν το βιωματικό πρόγραμμα της σχολής με τίτλο «Το μονοπάτι της ελιάς». Επισκέφθηκαν ξανά τον ελαιώνα, όπου ξεναγήθηκαν από το εκπαιδευτικό προσωπικό και έμαθαν από ειδικούς τη διαδικασία της παραγωγής του ελαιόλαδου. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να νιώσουν για λίγο ελαιοπαραγωγοί! Έστρωσαν ελιόπανα, έπιασαν τα ειδικά εργαλεία και «χτένισαν» τα δέντρα με σκοπό να μαζέψουν ελιές! Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο Κέντρο Ελιάς Κρίνος, όπου γεύτηκαν διάφορα είδη ελιάς και ελαιόλαδου, στο πλαίσιο μιας εκλεκτής γευσιγνωσίας! Φυσικά τηρήθηκαν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Επόμενος σταθμός στο ταξίδι της ελιάς είναι η Αρχαία Ελλάδα! Η αξία της ελιάς στην αρχαιότητα φαίνεται τόσο μέσα από τους διάφορους μύθους, όσο και από τους Ολυμπιακούς αγώνες, όπου ο νικητής κέρδιζε ένα στεφάνι ελιάς. Έτσι, τα παιδιά αποφάσισαν να οργανώσουν τους δικούς τους Ολυμπιακούς αγώνες! Αρχικά μελέτησαν από διάφορες ιστοσελίδες τους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες και ετοίμασαν ομαδικές παρουσιάσεις για να τους περιγράψουν. Κατόπιν, με τη βοήθεια της γυμνάστριας του σχολείου, κ. Αθηνάς Δημακοπούλου, συμμετείχαν στους δικούς τους αγώνες, οι οποίοι ξεκίνησαν με μια λαμπαδηδρομία! Οι νικητές και οι νικήτριες των αγώνων πήραν από ένα στεφάνι ελιάς!

The lesson to take away from this project was the importance of sustainability, olives, olive oil and olive trees. Starting things off students were introduced to some olive tree facts, experienced what an olive grove looks and feels like and discovered how olive oil is made. Then, to spice things up, they added some herbs, spices, essential oils information and medicinal benefits into their learning kit and they were eager to put what they learned into practice. After some meticulous research and planning, they are ready to present their very own Lavender Diffuser Blends and Bath Bomb recipes!

Η περιπλάνηση στο μονοπάτι της ελιάς ολοκληρώθηκε με μία ακόμη γευσιγνωσία! Αυτή τη φορά τα παιδιά γεύτηκαν διάφορα είδη αρωματικού ελαιόλαδου (με λεμόνι, με ρίγανη και με δενδρολίβανο) πάνω σε παξιμάδια ολικής άλεσης. Στο τέλος σύγκριναν τις γεύσεις και εξέφρασαν τη γνώμη τους για το αγαπημένο τους λάδι!

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!