ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Συνέδριο για τη συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό
08. 04. 2024

Ο σημαντικός ρόλος της συμβουλευτικής και του επαγγελματικού προσανατολισμού, τόσο στον χώρο της εκπαίδευσης, όσο και ευρύτερα στην ανάπτυξη της αγοράς εργασίας, αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Επρόκειτο για το συνέδριο που διοργάνωσε – για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη – η Ελληνική Εταιρία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, με τη συνεργασία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Τίτλος του ήταν: «Διεκδικώντας τα αυτονόητα… Ο ρόλος της Συμβουλευτικής» και είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εργασίες του δωρεάν εκπαιδευτικοί και γονείς.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, έγινε γνωστό ότι η συμβουλευτική και ο επαγγελματικός προσανατολισμός διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ομαλή μετάβαση των μαθητών από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Στόχος τους είναι η ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών, η καλλιέργεια δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων και η παροχή πληροφοριών για τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές που τους διατίθενται.

Μέσα από ατομικές ή ομαδικές συναντήσεις, οι σύμβουλοι προσανατολισμού αξιολογούν τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες και τα ταλέντα των μαθητών, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις και τις προσωπικές τους αξίες. Στη συνέχεια, τους βοηθούν να εξερευνήσουν διαφορετικά επαγγελματικά πεδία, να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους και να χαράξουν ένα πλάνο για την επίτευξή τους.

Η συμβουλευτική και ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικά στη σύγχρονη εποχή, όπου η αγορά εργασίας είναι ρευστή και οι απαιτήσεις διαρκώς μεταβάλλονται. Η έγκαιρη και εξατομικευμένη υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να κάνουν συνειδητές επιλογές, να αποφύγουν λάθος στροφές και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των γονέων σχετικά με τη σημασία του επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και η δημιουργία ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος, μπορούν να συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη των μαθητών και στην επιτυχή μετάβασή τους στην ενηλικίωση.

 

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!