ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Δράσεις στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας Δημοκρατίας
15. 09. 2018

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για τη Δημοκρατία στις 15 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σειρά δράσεων με τους μαθητές της Α’ και Β’ ΕΠΑΛ 19-20 και 26-27 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα συνεργατικής μάθησης «Βασίλειος Σ. και Αφροδίτη Β. Χασιώτης» της βιβλιοθήκης «Δημήτρης και Αλίκη Περρωτής» με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους γύρω από το θέμα και τις προκλήσεις της δημοκρατίας. 

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτενέστερα για το νομοθετικό ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και για τον τρόπο λήψης απόφασης με την απλή και την ειδική πλειοψηφία. Επίσης για τους διαφορετικούς τρόπους συμμετοχής και έκφρασης πέρα από τις εκλογές, όπως οι διαβουλεύσεις και οι  διάλογοι πολιτών και η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών.

Οι μαθητές επέλεξαν και ένα θέμα της επικαιρότητας για διαλογική αντιπαράθεση (debate), και συγκεκριμένα το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Με βάση την επιλογή τους, ακολούθησε αποστολή ενημερωτικού υλικού αλλά και εκτενής παρουσίαση σημαντικών δεδομένων γύρω από το θέμα για την προετοιμασία των επιχειρημάτων τους, όπως στοιχεία ερευνών και δεδομένα γύρω από τη μεταναστευτική κρίση,  η Ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης και μηχανισμοί/διαδικασίες που εφαρμόζονται για πρόσφυγες και μετανάστες, τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεδομένα για τη διάθεση των πόρων εκ μέρους της Ελλάδας και τα ερωτήματα Ευρωβουλευτών για την αποτελεσματική διαχείρισή τους. Οι μαθητές παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό για την κατάσταση στα hotspots. Στη συνέχεια οι δύο ομάδες μαθητών προετοίμασαν τα επιχειρήματά τους ενώ οι υπόλοιποι ανέδειξαν τα κυριότερα προβλήματα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε ομάδες όπως τα βλέπουν οι ίδιοι. Στο τέλος διεξήχθη το debate με τίτλο «Πρέπει να έχει η Ευρώπη τις πόρτες ανοιχτές για τους μετανάστες;» με αρκετό ενδιαφέρον και ανταλλαγή εύστοχων παρατηρήσεων και από τις δύο πλευρές.

Η δράση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο κοινών δράσεων για μαθητές της Σχολής που προγραμματίζουν το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής EuropeDirect, η βιβλιοθήκη « Δημήτρης και Αλίκη Περρωτής» και το Κέντρο Μαθητικής Ζωής της Σχολής. Στην κοινή δράση συμμετείχε και το δημοτικό σχολείο εφαρμόζοντας επίσης τη διαλογική αντιπαράθεση για την επιλογή του προορισμού της εκδρομής της άνοιξης από τους ίδιους τους μαθητές.

Με αφορμή την εβδομάδα λογοκριμένων βιβλίων της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκόνομων (23-29 Σεπτεμβρίου) και σε συνεργασία με την καθηγήτρια Μαρία Μπέτσια, οι βιβλιοθηκονόμοι παρουσίασαν παραδείγματα λογοκριμένων βιβλίων του παρελθόντος και του παρόντος ενώ έγινε και παρουσίαση των λογοκριμένων βιβλίων που έχουμε στις συλλογές μας. Στο πλαίσιο της δράσης προβλήθηκε η ταινία το «Κύμα».

Δράσεις στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας Δημοκρατίας
Δράσεις στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας Δημοκρατίας
Δράσεις στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας Δημοκρατίας
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!