ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Η ΑΓΣ αποχαιρετά τον Επίτιμο Έφορο Edmund (Mike) Keeley
24. 02. 2022

H οικογένεια της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με θλίψη αποχαιρετά τον επίτιμο Έφορο και πιστό φίλο Edmund (Mike) Keeley, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών. 

Ο Mike Keeley ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ένας άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών, ένας πραγματικός δάσκαλος, ένας υποστηρικτής και συνοδοιπόρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εφόρων από το 1979 έως το 2008 και επίτιμος Έφορος μέχρι και την τελευταία του μέρα.

Ήταν προσωπικός φίλος του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Γιώργου Σεφέρη, μεταφραστής, δοκιμιογράφος, νεοελληνιστής και συγγραφέας. Η πρώτη επαφή με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή έγινε το 1936 όταν ήρθε να μείνει στο campus με την οικογένειά του. Επέστρεψε το 1949 ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright για να διδάξει σε μαθητές του δευτεροβάθμιου προγράμματος. Η οξυδέρκεια, το ανήσυχο πνεύμα, η προσφορά και η ανιδιοτέλειά του, θα συνοδεύουν πάντα την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Όπως ο ίδιος έχει περιγράψει για τη σύνδεσή του με τη Σχολή «Το ταξίδι αυτό ήταν προνομιούχο, καθώς ξύπνησε κάποια πολύ φιλικά φαντάσματα, με τα οποία έζησα αρμονικά για περισσότερα από πενήντα χρόνια». 

Γεννήθηκε το 1928 στη Δαμασκό της Συρίας από Αμερικανούς γονείς και έζησε τα νεανικά του χρόνια στη Συρία, τον Καναδά και την Ελλάδα, όπου ο πατέρας του ήταν ο πρόξενος των Η.Π.Α. (1936-1939) στη Θεσσαλονίκη. Ήταν απόφοιτος των πανεπιστημίων του Πρίνστον (1949) και της Οξφόρδης (1952). Δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία, δημιουργική γραφή και νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και υπήρξε συνιδρυτής του Modern Greek Studies Association και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Για το πρώτο μυθιστόρημά του The Libation τιμήθηκε με το Rome Prize της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών. Για τις μεταφράσεις έργων ποίησης έχει τιμηθεί με το Columbia Translation Center/PEN Award (1975), το Harold Morton Landon Award της Ακαδημίας Αμερικανών Ποιητών (1980), το Πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο για τη Μετάφραση Ποίησης που απονέμει η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (1987), και το PEN/Ralph Manheim Medal for Translation (2000). Το 1992 εκλέχτηκε Εταίρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Επιστημών. Το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου της Εταιρίας Ελλήνων Συγγραφέων. Είχε γράψει δώδεκα βιβλία και είχε μεταφράσει άλλα 18, μεταξύ των οποίων έργα των: Βασίλη Βασιλικού, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου και Κωνσταντίνου Καβάφη. 

O Mike Keeley ήταν Φιλέλληνας στο πνεύμα και Έλληνας στην καρδιά. Σε ένδειξη πένθους, οι σημαίες στο Princeton Hall κυματίζουν μεσίστιες. 

 

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!