ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Alumni Xpress: Παναγιώτης Χαραλάμπους (Τάξη 1970)
13. 10. 2023

Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό λίγο έξω από την Αμμόχωστο. Σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbrightστην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, την οποία χαρακτηρίζει «πανεπιστήμιο ζωής». Ο Παναγιώτης Χαραλάμπους επέστρεψε στην μεγαλόνησο, όπου ανέλαβε τα χωράφια της οικογένειας. Όμως, η τουρκική εισβολή του 1974 ανέτρεψε τα σχέδιά του. Βρέθηκε ξεριζωμένος και πρόσφυγας και τελικά μετανάστευσε στο Λονδίνο όπου ασχολήθηκε με τον τουρισμό και τον κλάδο της εστίασης.

«Για εμένα η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι τα πάντα. Εδώ, έμαθα πολλά πράγματα και βίωσα πολύ δυνατές συγκινήσεις. Καταρχάς, στο campus αντίκρισα για πρώτη φορά στη ζωή μου… χιόνι και γεύτηκα για πρώτη φορά… πρασόρυζο!», είπε χαμογελώντας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην ΑΓΣ. Το 1967 και σε ηλικία 14 ετών, πήρε την υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright για σπουδές στην ΑΓΣ. «Τότε, κάθε χρόνο έξι παιδιά από την Κύπρο έπαιρναν υποτροφία για σπουδές στην ΑΓΣ, προκειμένου να επιστρέψουν μετά στο νησί και να εκσυγχρονίσουν τον αγροδιατροφικό τομέα με τις γνώσεις που είχαν λάβει. Εμείς ως οικογένεια είχαμε 200 στρέμματα αγρόκτημα και δεκάδες αιγοπρόβατα. Επομένως, ο πατέρας μου με έστειλε για να μάθω ακόμη περισσότερα πράγματα και να αναλάβω τα χωράφια και τα ζώα της οικογένειας», είπε. Μαζί με τα υπόλοιπα πέντε παιδιά που είχαν λάβει υποτροφία αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Λευκωσίας για την Αθήνα και από εκεί οδικώς για τη Θεσσαλονίκη. «Μπήκαμε στο campus και κοιτούσαμε δεξιά και αριστερά. Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε που βρισκόμασταν. Η υποδοχή της Σχολής ήταν κάτι περισσότερο από θερμή. Τακτοποιηθήκαμε στο οικοτροφείο και μας κατέβασαν για φαγητό. Ήταν η πρώτη φορά που είδα, μύρισα και γεύτηκα… πρασόρυζο!», είπε. Παραδέχθηκε ότι οι πρώτοι δύο μήνες ήταν δύσκολοι, αν και στο τέλος προσαρμόστηκε πλήρως με το πρόγραμμα και το περιβάλλον της Σχολής. «Εγώ προερχόμουν από αγροτική οικογένεια. Ήδη ήξερα να σπέρνω και να οδηγώ τρακτέρ. Στην ΑΓΣ βελτίωσα αυτά που ήδη ήξερα», ανέφερε και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της… πειθαρχίας. «Ήταν εντυπωσιακός ο τρόπος που μας αγκάλιασε η Σχολή και η πειθαρχία που έβγαζε το προσωπικό. Όλα κυλούσαν ρολόι. Δεν θα ξεχάσω όλα όσα έμαθα εδώ. Τις όμορφες στιγμές με τους καθηγητές και τους συμμαθητές μου. Τις βουτιές στη δεξαμενή μπροστά στο Πρίνστον. Τα αστεία στο οικοτροφείο. Η ΑΓΣ είναι βαθιά χαραγμένη στην καρδιά μου…», είπε συγκινημένος.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!