ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
International Masterclasses στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για το CERN
09. 03. 2017

Γνώσεις τόσο για την ατομική και πυρηνική φυσική, όσο και για τα πειράματα και τις διατάξεις του CERN, απέκτησαν 90 μαθητές από 12 λύκεια που συμμετείχαν στο δεύτερο σχολείο: Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (International Masterclasses 2017). Τα Masterclasses πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 3 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της Σχολής, σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κέντρου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και την Ευρωπαϊκή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων (Interenational Particle Physics Outreach Group, IPPOG).

Ανάλογες ημερίδες διοργανώνονται κάθε χρόνο σε περισσότερα από 200 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης, στα οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 10.000 μαθητές λυκείου. Οι μαθητές γίνονται επιστήμονες – ερευνητές για μία μέρα, έρχονται σε άμεση επαφή με την έρευνα που γίνεται στο CERN και με τους επιστήμονες που τη διεξάγουν.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ Δρ. Αναστάσιος Λιόλιος και η ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας και το CERN Δρ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου βοήθησαν τους μαθητές να αποκτήσουν τις αναγκαίες θεωρητικές γνώσεις. Ακολούθησε εργαστήριο σε υπολογιστές, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες ταυτοποίησαν στοιχειώδη σωματίδια από δεδομένα πραγματικών συγκρούσεων που έχουν γίνει στους επιταχυντές του CERN. Το απόγευμα της ημέρας διεξήχθη τηλεδιάσκεψη μέσω του CERN, με σχολείο στο Μεξικό που βρισκόταν σε εξέλιξη ανάλογη εκδήλωση.

Να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ο μοναδικός μη κρατικός ελληνικός εκπαιδευτικός φορέας που συμμετέχει στη διοργάνωση των International Masterclasses. Οι υπόλοιποι είναι τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

International Masterclasses στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για το CERN
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!