ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Συμμετοχή της ΑΓΣ σε έκθεση για την Αμερικανική βοήθεια στην Ελλάδα (1918 - 1929)
07. 11. 2023

Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης της Λωζάνης, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα παρουσιάζει έκθεση, η οποία αναδεικνύει ένα μνημειώδες ανθρωπιστικό εγχείρημα χαραγμένο στη μνήμη της ιστορίας: την αρωγή που προσέφεραν οι Η.Π.Α. στην Ελλάδα από το 1918 έως το 1929.

Στη σημαντική έκθεση συμμετέχει και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή με υλικό από τα Ιστορικά Αρχεία του Ιδρύματος που πιστοποιούν τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στη στέγαση και εκπαίδευση των προσφύγων εκείνη την περίοδο στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Ο επισκέπτης μπορεί να δει στατιστικά όπως περιλαμβάνονται στο τεύχος The Sower, 1927, vol. 2, no. 1, June που πιστοποιούν την επίδραση του ανθελονοσιακού μέτρου με την εισαγωγή από τη Ρώμη του ψαριού gambusia. Επιπλέον, το φυλλάδιο προώθησης των προγραμμάτων της Σχολής με τον τίτλο In the Land of Aristotle. “Learning by Doing”, καθώς και φωτογραφίες που παρουσιάζουν εικόνες από την καθημερινή ζωή των μαθητών τη δεκαετία του 1920. Τέλος, σε χώρο ειδικής προβολής δόθηκαν ψηφιοποιημένες ταινίες που αποτυπώνουν χώρους και δραστηριότητες της Σχολής τη δεκαετία του  1920, ενώ η έκθεση συνοδεύεται από πλούσιο κατάλογο όπου παρουσιάζεται μέρος του υλικού των Ιστορικών Αρχείων.

Γενικά, η έκθεση φέρνει στο φως τις άοκνες προσπάθειες πολιτικών, επικεφαλής φιλανθρωπικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών αλλά και ανιδιοτελών εθελοντών. Παρακινούμενοι από μια αίσθηση καθήκοντος ριζωμένη σε χριστιανικές, πατριωτικές ή προσωπικές πεποιθήσεις, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας μετά το 1922. Βασίζεται σε ένα πλούσιο φάσμα πηγών, όπως αλληλογραφία, επίσημα έγγραφα, σπάνιες εκδόσεις, φωτογραφίες, αφίσες, ταινίες μικρού μήκους και αντικείμενα. Οι συγκεκριμένοι θησαυροί που προέρχονται από τις σημαντικές συλλογές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα αλλά και από διάφορα ιδρύματα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά, υφαίνοντας μια συναρπαστική αφήγηση με ιδιαίτερη σημασία.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο Cotsen Hall και την ΑΓΣ εκπροσώπησε η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης «Δημήτρης και Αλίκη Περρωτή» και των Ιστορικών Αρχείων, Δαμιάνα Κουτσομίχα.

 

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!