ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Με νέες δράσεις συνεχίζεται η εφαρμογή της μεθόδου project στο Δημοτικό Σχολείο
06. 11. 2019

Συνεχίζονται οι δράσεις βασισμένες στη μέθοδο "project" στο Δημοτικό Σχολείο. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, οι μαθητές ερευνούν - με τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και όχι με την καθοδήγηση- το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει και τους έχει ανατεθεί.

Project Ε' τάξης: Φώτα... κάμερα... 28η Οκτωβρίου!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης ανέλαβαν να μεταφέρουν σε συμμαθητές, δασκάλους και γονείς το μήνυμα των ημερών. Αξιοποιώντας τη μέθοδο project και με την επικουρική καθοδήγηση των δασκάλων, τα παιδιά ξεκίνησαν λίγες εβδομάδες πριν, την έρευνά τους, προκειμένου να γίνουν κατανοητά τα γεγονότα, αλλά και η ουσιαστική σημασία τους. Χωρισμένοι σε ομάδες, αναζήτησαν υλικό, τόσο έντυπο, όσο και ηλεκτρονικό, προκειμένου σταδιακά να συνθέσουν το "παζλ" της εκδήλωσης εορτασμού της επετείου. Μελέτησαν άρθρα, παρακολούθησαν βίντεο, μίλησαν με τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης της Σχολής, αναζήτησαν πληροφορίες, οργάνωσαν δράσεις και παρουσιάσεις, προσπαθώντας όμως πάντα να συμπεριλάβουν όλα εκείνα που με αντικειμενικότητα και επιστημονικότητα θα έδιναν, τόσο στους ίδιους, όσο και στους θεατές το ουσιαστικό μήνυμα της επετείου. Αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής ήταν η παράσταση "Φώτα, κάμερα... 28η Οκτωβρίου 2019!" που παρουσιάστηκε στην αίθουσα πολλαπλών του Δημοτικού Σχολείου. Μέσα από τη δική τους "τηλεοπτική εκπομπή" έθιξαν θέματα όπως ο  Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940, η πείνα στα χρόνια της κατοχής, ο σημαντικός ρόλος των γυναικών στην κατοχή, η πορεία μέχρι την απελευθέρωση, ο τύπος και τα μέσα που έδιναν κουράγιο στον ελληνικό λαό, ενώ επέλεξαν να κλείσουν με ένα αντιπολεμικό μήνυμα, ένα μήνυμα ειρήνης, τον ουσιαστικό λόγο εορτασμού της επετείου.

Project Α' τάξης: Μαγειρεύοντας στο εστιατόριο του Ρατατούη

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' τάξης ανέλαβαν ένα καινούριο project με στόχο να κρατήσουν ανοιχτό το εστιατόριο του διάσημου σεφ Ρατατούη. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες προετοιμάστηκαν για τη μεγάλη μέρα. Αφού έμαθαν να χωρίζουν τις τροφές σε φυτικές και ζωικές, ήταν έτοιμοι να υποδεχτούν τους γονείς τους και να ξεκινήσουν τη μαγειρική.  Γονείς και  παιδιά  χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα έφτιαξε τη γαλλική σαλάτα του Κουστώ. Η δεύτερη ομάδα έφτιαξε τα τρίχρωμα σάντουιτς λιγκουίνι και η τρίτη ομάδα έφτιαξε το τυλιχτό σάντουιτς του Ρατατούη. Αφού άκουσαν προσεκτικά τις οδηγίες της κυρίας Δάφνης Νταλάπα για το πώς να χρησιμοποιούν τα εργαλεία, ξεκίνησαν να διαβάζουν τις συνταγές, για να προχωρήσουν στην εκτέλεσή τους.

Project Β΄τάξης: Περπατώ, περπατώ μες στο δάσος

Με στόχο να καλλιεργήσουν οι μαθητές δεξιότητες παρατήρησης, να γνωρίσουν τα φυτά και τις λειτουργίες τους, το δάσος και τα είδη των δέντρων, καθώς και να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε ζητήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος, ξεκίνησε η υλοποίηση του project «Περπατώ, περπατώ μες στο δάσος».  Τα παιδιά γνώρισαν τους τύπους των δέντρων και έμαθαν να ξεχωρίζουν τις έννοιες «φυλλοβόλα», «αειθαλή», «κωνοφόρα» και «φοινικοειδή». Έμαθαν να διαβάζουν την ηλικία των δέντρων μετρώντας τα δαχτυλίδια και την περίμετρο των κορμών τους, καθώς και να κάνουν το τύπωμα των φλοιών τους.  Έφτιαξαν λίστες με τα απαραίτητα εφόδια ενός εξερευνητή της φύσης και ετοίμασαν τα σακίδιά τους. Η πεζοπορία στο δάσος του Σέιχ Σου ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους. Τα παιδιά περπάτησαν ακούραστα, αναγνώρισαν τα δέντρα γύρω τους, μάζεψαν καρπούς και κλαδιά και θαύμασαν την όμορφη φθινοπωρινή φύση. Συνεργάστηκαν υπέροχα, ακολούθησαν τις οδηγίες και έφεραν την αποστολή τους σε πέρας.  Παράλληλα, γνώρισαν τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Πραγματοποίησαν πειράματα για να διαπιστώσουν πώς το νερό κυκλοφορεί μέσα σε ένα φυτό και πώς ο ήλιος επηρεάζει την ανάπτυξή του. Σε συνεργασία με τη βιολόγο κα Αντωνία Κωτούλα και τους μαθητές του Δευτεροβάθμιου Σχολείου, παρατήρησαν τα στόματα των φύλλων στο μικροσκόπιο και μίλησαν για τις πολύτιμες λειτουργίες τους.

Με νέες δράσεις συνεχίζεται η εφαρμογή της μεθόδου project στο Δημοτικό Σχολείο
Με νέες δράσεις συνεχίζεται η εφαρμογή της μεθόδου project στο Δημοτικό Σχολείο
Με νέες δράσεις συνεχίζεται η εφαρμογή της μεθόδου project στο Δημοτικό Σχολείο
Με νέες δράσεις συνεχίζεται η εφαρμογή της μεθόδου project στο Δημοτικό Σχολείο
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!