ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Επαναπροσδιορίζοντας το Ελατοχώρι
26. 05. 2018

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή 26 & 27 Μαΐου στο Ελατοχώρι Πιερίας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.  Ο τίτλος της ήταν “Επαναπροσδιορίζοντας το Ελατοχώρι” και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων που διοργάνωσαν οι σπουδαστές του τμήματος Εναλλακτικού Τουρισμού της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με τους υπεύθυνους καθηγητές τους, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, το Δήμο Κατερίνης και τους τοπικούς φορείς του Ελατοχωρίου.

Οι σπουδαστές του τμήματος Εναλλακτικού Τουρισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Επανεκκίνηση των Νέων» - που εκπονείται από το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής σε συνεργασία με το Rutgers University των Η.Π.Α. - αφού ερεύνησαν και μελέτησαν την περιοχή, πρότειναν ένα νέο τουριστικό προφίλ για το Ελατοχώρι Πιερίας. Το έκαναν σε συνεργασία με τους τοπικούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και δημιούργησαν μια νέα τουριστική ταυτότητα που βασίζεται στο τσάι Oλύμπου (sideritis scardica) που καλλιεργείται στην περιοχή.

Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, παρουσίασαν τις προτάσεις τους ενώ ειδικοί επιστήμονες αναφέρθηκαν στο φυσικό και ιστορικό πλούτο της περιοχής. Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση με ντόπιους και επισκέπτες οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα. Μέσα από την συζήτηση αναδείχθηκαν αρκετά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, με τον τρόπο προβολής και προώθησης της περιοχής και τη συνεργασία ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους.

Υπενθυμίζεται πως το Ελατοχώρι είχε βασίσει την τουριστική του ανάπτυξη κυρίως στο χιονοδρομικό κέντρο αλλά και τους Έλληνες εκδρομείς του Σαββατοκύριακου που στις καλές εποχές ήταν αρκετοί. Έτσι σταδιακά αναπτύχθηκε μια σχετικά καλή ξενοδοχειακή υποδομή αλλά και δραστηριότητες γύρω από τον τουρισμό. Καθώς οι Έλληνες δυσκολεύονται πλέον να εκδράμουν τα σαββατοκύριακα, τουλάχιστον στο βαθμό που το έκαναν παλαιότερα, ενώ λόγω της κλιματικής αλλαγής το χιονοδρομικό κέντρο δε λειτουργεί για επαρκές χρονικό διάστημα, το προηγούμενο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης κατέρρευσε. Ωστόσο, η περιοχή διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν το εφαλτήριο που θα δώσει νέα πνοή στην τουριστική ανάπτυξη του Ελατοχωρίου. Αρκεί να καταφέρουν οι ντόπιοι να τα υποστηρίξουν συλλογικά, να τα συνδέσουν με τον τουρισμό και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του τουρισμού πχ τουριστικών πρακτόρων, για να ξαναβάλουν το Ελατοχώρι στα προγράμματά τους.

Επαναπροσδιορίζοντας το Ελατοχώρι
Επαναπροσδιορίζοντας το Ελατοχώρι
Επαναπροσδιορίζοντας το Ελατοχώρι
Επαναπροσδιορίζοντας το Ελατοχώρι
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!