ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Σχολική βία και εκφοβισμός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
04. 04. 2024

Υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ο Σύλλογος των Γονέων και των Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου της, διοργάνωσε  εκδήλωση με τίτλο: «Σχολική βία και εκφοβισμός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση». Πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Χασιώτη στις εγκαταστάσεις της ΑΓΣ με ομιλητές τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου της ΑΓΣ και συγγραφέα, Τάσο Παπαναστασίου, τη δικαστή ανηλίκων, Ευανθία Αντωνάκη, τον αστυνόμο του τμήματος Προστασίας Ανηλίκων, Παναγιώτη Αγγελίδη και την εξελικτική και σχολική ψυχολόγο, Δρ. Ειρήνη Αναγνώστου – Κελεπούρη.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΑΓΣ, Dr. Jeff Lansdale, ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων να διοργανώσει την εκδήλωση, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θεόφιλος Παπαδόπουλος, σημείωσε: «θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνονται οι γονείς σωστά για ένα τόσο επίκαιρο θέμα το οποίο αφορά την ενδοσχολική βία, το μπούλινγκ και γενικότερα την παραβατική συμπεριφορά των ατόμων νεαρής ηλικίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση». Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Έφορος της ΑΓΣ, Θύμης Ευθυμιάδης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία συντόνιζε η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά, τονίστηκε ότι η σχολική βία και ο εκφοβισμός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αποτελούν ανησυχητικό φαινόμενο με σοβαρές συνέπειες για τα θύματα, τους θύτες και το σχολικό περιβάλλον. Εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, όπως σωματική βία, λεκτική βία, κοινωνικό αποκλεισμό και cyber bullying.

Η κα Ευανθία Αντωνάκη, διευκρίνισε σχετικά με το νομικό πλαίσιο, ότι «οι ανήλικοι κάτω των δώδεκα ετών είναι ποινικά ανεύθυνοι, που σημαίνει ότι από δώδεκα ετών και πάνω θεωρούνται ποινικά υπεύθυνοι και όποια πράξη παραβατική κάνουν διώκεται και τιμωρείται. Ο γονιός τιμωρείται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου».

Η Δρ. Ειρήνη Αναγνώστου- Κελεπούρη, τόνισε πως «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το μεγάλο βάρος και την ευθύνη που έχει η οικογένεια, μετά έρχεται να συμπληρώσει αυτή την ευθύνη το σχολείο και η σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα και το τρίτο είναι η ευρύτερη κοινωνία».

Ο κ. Παναγιώτης Αγγελίδης, επισήμανε πως το μπούλινγκ είναι η πρώτη μορφή νεανικής παραβατικότητας που αρχίζει από το Δημοτικό και αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί στο γυμνάσιο, με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό, ενώ ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε πως «πρέπει να μπορούμε να τα προλάβουμε τα περιστατικά βίας, να μπορούμε να καταλάβουμε δηλαδή ότι κάτι μπορεί να συμβεί».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνες, περίπου ένα στα πέντε παιδιά στην Ελλάδα βιώνουν εκφοβισμό στο σχολείο.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!