ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Εφαρμογές της μεθόδου project στο Δημοτικό Σχολείο
07. 10. 2019

Με ενδιαφέρουσες δράσεις βασισμένες στη μέθοδο "project" άρχισε η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου. Με τη μέθοδο αυτή, οι μαθητές ερευνούν - με την συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και όχι με την καθοδήγηση- το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει και τους έχει ανατεθεί. Συγκεκριμένα:

Οι μαθητές της Β΄ τάξης, «μαγεμένοι» από την εποχή του φθινοπώρου και γεμάτοι όρεξη για έρευνα και γνώση, υλοποίησαν το project τους με τίτλο «Μα πού πήγε το καλοκαίρι;».  Η αρχή δε θα μπορούσε παρά να γίνει μέσα στην ίδια τη φύση. Ένα κυνήγι φθινοπωρινού θησαυρού γέννησε στα παιδιά πολλά ερωτήματα και κάπως έτσι, ξεκίνησε δειλά δειλά να οργανώνεται «Η γωνιά του εξερευνητή». Γνώρισαν τα μυστικά της φύσης και ευαισθητοποιήθηκαν για περιβαλλοντικά θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έμαθαν να λένε τον καιρό, να καταγράφουν την καθημερινή θερμοκρασία και να «διαβάζουν» τα σύννεφα. Η περιήγηση στο φθινοπωρινό campus συνεχίστηκε μέσα από τη συμμετοχή των μαθητών στον τρύγο! Συνδυάζοντας την εργασία στον τρύγο, τα παιδιά έκαναν στην πορεία ένα αρκετά εύκολο και διασκεδαστικό πείραμα, κάνοντας τα σταφύλια να “χορεύουν” στο ποτήρι τους! Έχοντας συλλέξει πολλές πληροφορίες, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα όργανα παρατήρησης και πρόγνωσης του καιρού, συμμετέχοντας με πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. 

Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς οι μαθητές της Γ’ τάξης ασχολήθηκαν με το σχολείο τους. Αρχικά συζήτησαν και κατέληξαν σε μερικούς κανόνες για την τάξη τους, τους οποίους ανήρτησαν σε μια μεγάλη αφίσα. Έπιασαν τις μεζούρες και μέτρησαν όλα τα αντικείμενα της τάξης, ώστε να ζωγραφίσουν σε ομάδες τον χάρτη της τάξης τους. Έτσι έγινε μια εξάσκηση της χωρικής αντίληψης και του προσανατολισμού. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη και παρακολούθησαν ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την ιστορία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής! Περιηγήθηκαν στο campus ώστε να παρατηρήσουν ζωντανά τα μνημεία και τα μέρη για τα οποία τους μίλησαν στη βιβλιοθήκη. Εκτός απ' το δικό τους σχολείο, ασχολήθηκαν και με διάφορα σχολεία από όλο τον κόσμο. Μελετώντας ένα ηλεκτρονικό άρθρο, παρατήρησαν φωτογραφίες από διαφορετικά σχολεία, πορίστηκαν τις εντυπώσεις και έφτιαξαν μικρές παρουσιάσεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης άρχισαν τη χρονιά τους… ταξιδεύοντας! Το project «Ταξιδεύοντας στη δική μας Ιθάκη» τούς έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε άλλες εποχές, να γευτούν την ομορφιά της ποίησης, να δημιουργήσουν, να αναλάβουν ρόλους, να επεξεργαστούν αυθεντικά κείμενα και να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά μαθησιακά προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, η εβδομάδα ξεκίνησε με την «Ιθάκη» του Κ.Π. Καβάφη. Οι μαθητές μελέτησαν προγράμματα ταξιδιωτικών γραφείων και εντόπισαν τι χρειάζεται για να οργανωθεί μια εκδρομή. Στο πλαίσιο των μαθηματικών μελέτησαν χιλιομετρικές αποστάσεις αλλά και τιμοκαταλόγους που αφορούν τα ταξίδια, καθώς πρόκειται για απαραίτητα στοιχεία στην οργάνωση ενός ταξιδιού. Παράλληλα, είδαν και το οικολογικό αποτύπωμα των ταξιδιών, πώς αυτό επηρεάζει τον πλανήτη και πώς είναι εφικτό να μειωθεί, αποκτώντας συνήθειες πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο του project ήταν η ανάληψη ρόλου τουριστικού πράκτορα. Τα παιδιά δημιούργησαν στον υπολογιστή με τη χρήση προγράμματος παρουσίασης μια διαφημιστική καμπάνια και ετοίμασαν το πρόγραμμα της τριήμερης εκδρομής τους στην Αθήνα! Αφού τα παιδιά ετοίμασαν τα δικά τους προγράμματα, τα παρουσίασαν στην τάξη αλλά και τον διευθυντή του Σχολείου, αξιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο μια ρεαλιστική συνθήκη για παραγωγή προφορικού δημόσιου λόγου.

Εφαρμογές της μεθόδου project στο Δημοτικό Σχολείο
Εφαρμογές της μεθόδου project στο Δημοτικό Σχολείο
Εφαρμογές της μεθόδου project στο Δημοτικό Σχολείο
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!