ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Μαθητές του Δημοτικού μαγείρεψαν για άστεγους και οικονομικά αδύναμους
29. 11. 2023

Τα παιδικά χεράκια τους ανακάτευαν με αγάπη τα μπολ με τα υλικά, την ώρα που ο φούρνος περίμενε τα πρώτα ταψιά και τις κατσαρόλες. Οι μαθητές της Δ’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής  είχαν τη χαρά να μαγειρέψουν για δεκάδες άτομα, τα οποία είτε είναι άστεγα, είτε αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τον συνάνθρωπο, έχοντας ήδη υιοθετήσει τη σωστή αξιοποίηση της τροφής.

Αρχικά, οι μαθητές της Δ’ τάξης μαγείρεψαν με τη διατροφολόγο του σχολείου, Δάφνη Νταλάπα και συνεργάστηκαν με τους «chefs for zero hunger», οι οποίοι φροντίζουν να μοιράζουν καθημερινά φαγητό σε άστεγους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Ετοιμάσαμε μακαρονάκι της Σχολής. Ζυμαρικά με λαχανικά και κοτόπουλο τη μία μέρα και ζυμαρικά με λαχανικά και κεφτεδάκια την άλλη. Μαζί προσφέραμε ψητό κουνουπίδι, γιαούρτι και ψωμί», είπε η κ. Νταλάπα. Οι δέκα μερίδες φαγητού παραδόθηκαν αυθημερόν σε έναν άστεγο, τον David, ο οποίος διαβιεί απέναντι από τον Λευκό Πύργο και από τον οποίον παίρνουν τις μερίδες τους οι υπόλοιποι. «Μας ευχαρίστησε πολύ εκ μέρους όλων», είπε η διατροφολόγος, προσθέτοντας ότι τα παιδιά μαγείρεψαν, συσκεύασαν και στην ουσία δέχτηκαν να μην… φάνε ό,τι ετοίμασαν για να τα προσφέρουν.

Λίγες μέρες αργότερα, «δράση» ανέλαβαν οι μαθητές της Στ’ τάξης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Έλα με τον κηδεμόνα σου». Παρέαμε τους γονείς και τους δασκάλους τους, μαγείρεψαν για άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η έμπνευση της δράσης προήλθε από το έργο της εθελοντικής ομάδας «Περβολάρηδες». «Παιδιά και γονείς μαγείρεψαν στην κουζίνα του Δημοτικού Σχολείου μπιφτέκια με μακαρόνια και πατατοσαλάτα. Δεν επιλέχθηκε τυχαία το συγκεκριμένο φαγητό. Οι άνθρωποι που θα το καταναλώσουν σπάνια έχουν την ευκαιρία – και σίγουρα τη δυνατότητα – να γευτούν κρέας. Οι μαθητές έφεραν από το σπίτι τους τις πατάτες, ενώ τα μακαρόνια και ο κιμάς αγοράστηκαν από τη Σχολή. Τα παιδιά ζύμωσαν με τα χεράκια τους τα μπιφτέκια, ξεφλούδισαν τις πατάτες, έκοψαν τα υπόλοιπα υλικά και συσκεύασαν τις 50 μερίδες φαγητού, οι οποίες στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με σχολικό λεωφορείο στις εγκαταστάσεις των ‘Περβολάρηδων’ προκειμένου να διανεμηθούν σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα», εξήγησε η κ. Νταλάπα.

Να σημειωθεί ότι το πλαίσιο της δράσης, τρία μέλη των «Περβολάρηδων» θα μιλήσουν στους μαθητές του σχολείου, κάνοντας μια σύντομη παρουσίαση της εθελοντικής ομάδας. Οι δραστηριότητές της περιστρέφονται γύρω από τον κύκλο της τροφής, την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, την ανάκτηση τροφής, την αξιοποίηση της ανακτημένης τροφής σε μεταποίηση, (πχ σάλτσες, μαρμελάδες, τουρσιά, πίτες κτλ.), καθώς και σε μαγείρεμα και παροχή ζεστών γευμάτων σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Επιχειρήσεις της Λαχαναγοράς τους εφοδιάζουν με λαχανικά και φρούτα, ενώ σούπερ μάρκετ τους παρέχουν προϊόντα και τρόφιμα που λήγουν σύντομα. Πρόκειται για ένα εγχείρημα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο «στηρίζεται» σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι η παροχή άμεσης βοήθειας σε πολίτες που έχουν ανάγκη και ο δεύτερος συνδέεται με την κυκλική και αλληλέγγυα οικονομία και την ενδυνάμωση των πολιτών μέσα από κοινές δράσεις και την ένταξη σε μια κοινότητα ανθρώπων.

Σύμφωνα με τους δασκάλους των δύο τάξεων, οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τόσο από τα projects όσο και από τη δράση των δύο εθελοντικών ομάδων και δήλωσαν έτοιμοι να τα επαναλάβουν με την πρώτη ευκαιρία.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!