ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Εκδήλωση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα
02. 04. 2024

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου παρακολούθησαν την εκδήλωση με θέμα: «Δώστε τα πίσω! Ο Έλγιν, τα γλυπτά του Παρθενώνα και το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή τους: Νομική, οικονομική και ηθική άποψη». Ομιλήτρια ήταν η ομότιμη καθηγήτρια Νομικής του ΑΠΘ και μέλος της Ομάδας Εθελοντριών κυριών GSS του Συλλόγου Φίλων της ΑΓΣ, Αναστασία Γραμματικάκη - Αλεξίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε ότι η Ελλάδα διεκδικεί δικαίως την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα για διάφορους λόγους, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του μνημείου του Παρθενώνα, ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς και αφαιρέθηκαν παράνομα από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βρισκόταν υπό Οθωμανική διοίκηση. Μάλιστα, η αφαίρεση έγινε με βίαιο τρόπο, προξενώντας ζημιές στο μνημείο.

Η επιστροφή τους θα αποτελούσε πράξη ιστορικής δικαιοσύνης και θα αποκαθιστούσε την ακεραιότητα του μνημείου, ενώ η παρουσία τους στο Βρετανικό Μουσείο στερεί από τους Έλληνες τη δυνατότητα να τα απολαμβάνουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα, με ιστορική, ηθική και νομική διάσταση.

Την παρουσίαση ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από τους μαθητές και τις μαθήτριες με αποτέλεσμα να διεξαχθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική συζήτηση.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!