ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και της Bιβλιοθήκης Καλαμπάκας για κτηνοτρόφους της περιοχής
27. 09. 2018

Την έναρξη συνεργασίας με τη βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας, την οποία ανακαίνισε και διαχειρίζεται ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός KDK, ανακοινώνει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Αφορά την εκπόνηση εκπαιδευτικού προγράμματος που απευθύνεται σε κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής της Καλαμπάκας και θα υλοποιηθεί από τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της ΑΓΣ. Φέρει τον τίτλο: «Πρόγραμμα βιωματικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής προς επαγγελματίες κτηνοτρόφους» και αφορά δύο ομάδες: η πρώτη κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων και η δεύτερη βοοειδών.

Για κάθε ομάδα του προγράμματος θα επιλεγούν 15 κτηνοτρόφοι, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν δωρεάν την εκπαίδευση. Η βιωματική εκπαίδευση αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και το πρόγραμμα διδασκαλίας θα υλοποιηθεί σε 40-45 ώρες σε διάστημα οκτώ μηνών, προκειμένου η κατάρτιση των κτηνοτρόφων να συνδεθεί φυσικά με τον ετήσιο κύκλο του ζωικού κεφαλαίου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε κάθε παραγωγικό στάδιο. Θα δοθεί έμφαση: στις πρακτικές μεθόδους διαχείρισης της αγέλης ή ποιμνίου, την αναπαραγωγή και γενετική βελτίωση με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη διατροφή και προετοιμασία σιτηρεσίων, την αξιολόγηση και το κόστος παραγωγής, την πρόληψη των ασθενειών και την υγιεινή των ζώων, αλλά και την καταγραφή στοιχείων ημερολογίου παραγωγής.

Να σημειωθεί ότι γεωπόνοι, κτηνίατροι και ειδικοί του κτηνοτροφικού κλάδου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής θα παρέχουν επίσης εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη στους συμμετέχοντες παραγωγούς στις εγκαταστάσεις τους. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η κτηνοτροφική εκμετάλλευση μηρυκαστικών (αιγοπρόβατα και βοοειδή) είναι εξαιρετικά σημαντική για την οικονομία, την προμήθεια τροφίμων και την ενδυνάμωση των αγροτικών περιοχών στη λεκάνη της Μεσογείου, ιδίως στις ορεινές και τις παραμεθόριες περιοχές. Το πρόγραμμα, για το οποίο συνεργάζονται η βιβλιοθήκη Καλαμπάκας και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, έχει ως στόχο να βοηθήσει: α) την τοπική κτηνοτροφική κοινότητα, έναν πυρήνα της ευρύτερης γεωργικής διάρθρωσης της περιοχής της Καλαμπάκας, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης βιώσιμων κτηνοτροφικών μονάδων και βελτιώνοντας την οικονομική απόδοση της γεωργο-κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, β) τον ευρύτερο κλάδο της κτηνοτροφίας για την παραγωγή προϊόντων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην περιοχή, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας ένα στρατηγικό πλαίσιο για τη βέλτιστη τοποθέτηση της περιοχής και διαφοροποίησή της με τον ανταγωνισμό. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ένας κτηνοτρόφος από κάθε ομάδα θα λάβει -κατόπιν αξιολόγησης- πλήρη υποτροφία (για την ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινά το φθινόπωρο του 2019) για να παρακολουθήσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης κτηνοτροφικών μονάδων στο Ι.ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Λίγα λόγια για τη Bιβλιοθήκη Καλαμπάκας

Η Κατερίνα – Νταϊάνα Δημουλά - Μέρριαμ κληρονόμησε την αγάπη του πατέρα της για την Καλαμπάκα. Το 2012 ίδρυσε την Εκπαιδευτική, Λογοτεχνική και Πολιτιστική Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Καλαμπάκας (KDK). Αποστολή της KDK είναι η παροχή παραδοσιακών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφοριακού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου, με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ευρωστίας των πολιτών της Καλαμπάκας. Το πρώτο έργο της KDK ήταν η ανακατασκευή και ανακαίνιση του κτηρίου στο κέντρο της πόλης, όπου στεγαζόταν η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία αποτελούταν από δύο μόνο αίθουσες και μία μικρή συλλογή βιβλίων. Η ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε στις 19 Ιουλίου του 2015 προς τιμή των γενεθλίων του Γεωργίου Δημουλά. Το όραμα της Κας Κατερίνας – Νταϊάνα Δημουλά - Μέρριαμ είναι να γίνει η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας ένα κομβικό σημείο δημιουργικότητας και ευκαιρίας, προετοιμάζοντας την επόμενη γενιά των Καλαμπακιωτών και του πληθυσμού των γύρω περιοχών να ανθίσει στο παγκόσμιο μέλλον.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η κα. Κατερίνα – Νταϊάνα Δημουλά – Μέρριαμ επισκέφτηκε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Δρα Πάνο Κανέλλη και με υψηλόβαθμα στελέχη της Σχολής και στη συνέχεια ξεναγήθηκε σε όλους του χώρους του campus.

 

Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της  Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και της Bιβλιοθήκης Καλαμπάκας για κτηνοτρόφους της περιοχής
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!