ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος Καλοκαίρι στο Αγρόκτημα
04. 07. 2022

«Ζωντανεύοντας τις… Νεκρές Φύσεις!», ήταν ο τίτλος εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποίησε – σε συνεργασία με το MΟMus– το Καλοκαίρι στο Αγρόκτημα, τα στελέχη του οποίου ανέλαβαν, επίσης, την εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος αγροδιατροφικής-πολιτιστικής κατεύθυνσης για παιδιά από την Αρκαδία.

Σε ό,τι αφορά το project με το MOMus, βασική φιλοσοφία του ήταν η αξιοποίηση παλαιότερων και σύγχρονων εικαστικών έργων που εντάσσονται στην κατηγορία «Νεκρή Φύση» με σκοπό τόσο τη γνωριμία των παιδιών με τον συγκεκριμένο εικονογραφικό τύπο της ζωγραφικής ως κομμάτι της εικαστικής παραγωγής της Δύσης, όσο και με την καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών με βρώσιμα και μη βρώσιμα στοιχεία που σχετίζονται ευρύτερα με την διατροφή και την τελετουργία του τραπεζιού (φρούτα εποχής, σκεύη κ.λ.π.). Μέσα από τους ποικίλους συμβολισμούς των πρώτων έργων που μπορούν να αποκληθούν «Νεκρές Φύσεις» και την εξέλιξη του εικονογραφικού θέματος μέσα στους αιώνες, συμπεριλαμβανομένων και επαναδιατυπώσεων της συγκεκριμένης θεματικής από σύγχρονους εικαστικούς και φωτογράφους, τα παιδιά παρατήρησαν και σχολίασαν στοιχεία της ανθρώπινης διατροφής σε διαφορετικές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, μελετώντας ταυτόχρονα στοιχεία εικαστικής σύνθεσης και απόδοσης των εικονιζόμενων στοιχείων πάνω στον ζωγραφικό καμβά. Μέρος των έργων με τα οποία ήρθαν σε επαφή προέρχονταν από τις συλλογές του MOMus–Mουσείου Σύγχρονης Τέχνης (έργα των: Γιώργου Τσακίρη, Χρήστου Τζίβελου, Λουκά Βενετούλια και Νίκης Καναγκίνη).

Στο μεταξύ, από τις 2 Ιουλίου και για επτά ημέρες φιλοξενήθηκαν στο campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής 15 μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης Γυμνασίου από την περιοχή της Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος αγροδιατροφικής-πολιτιστικής κατεύθυνσης, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου «ο Λύκαιος Δίας» Άνω Καρυωτών Αρκαδίας, την αιγίδα του Δήμου Μεγαλόπολης και τη χρηματοδότηση του ζεύγους Θεόδωρου Βάκρινου – Λένας Αμπατζή.

Συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες αγροδιατροφής και εκπόνησαν επιχειρηματικό πρότζεκτ. Το δεύτερο μέρος του προγράμματος θα υλοποιηθεί από 25 έως 29 Ιουλίου στην Αρκαδία, με τους μαθητές να φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου «ο Λύκαιος Δίας». Θα αναλάβουν την συγκεκριμένες δραστηριότητες κοινής διαβίωσης κατά το πρότυπο του σχολικού αναγνωστικού «τα ψηλά βουνά», επιχειρώντας να καταστούν αυτάρκεις και αυτόνομοι. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες μαθητές θα λάβουν μέρος στην αναβίωση των αρχαίων αγώνων αθλητισμού και πολιτισμού «Λύκαια», οι οποίοι θα αρχίσουν στις 30 Ιουλίου.

Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή τα παιδιά της Μεγαλόπολης με αξιόλογα ερεθίσματα σχετικά με τις παραδοσιακές αγροτικές δεξιότητες επιβίωσης, τη σύγχρονη αγροδιατροφική εκπαίδευση και βιώσιμη ανάπτυξη που σέβεται την ανάγκη για αειφορία των πόρων της γης, καθώς και την πλούσια ιστορία των Άνω Καρυών και της ευρύτερης περιοχής.

Να σημειωθεί ότι δύο από τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα εξασφαλίσουν τριετή πλήρη υποτροφία για σπουδές στο Επαγγελματικό Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, χάρη σε δωρεά του ζεύγους Θεόδωρου Βάκρινου – Λένας Αμπατζή.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!