ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Οι δωρητές μας κάνουν τη διαφορά: Αλέξανδρος Ντούλας- Maria Svolos Gebhard
26. 05. 2021

Σε αντίθεση με το κέντρο του Σικάγου, όπου επικρατούσε παγωνιά, η ατμόσφαιρα στην πολυτελή αίθουσα του Union League Club, ήταν κάτι παραπάνω από ζεστή. Την Κυριακή 1 Μαρτίου 2020, ο γνωστός πολυθεματικός χώρος στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ιλινόις, φιλοξενούσε ενημερωτική εκδήλωση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με τίτλο: “reuniting old friends & making new ones”. Η εξαιρετικά πετυχημένη δράση, στάθηκε η αφορμή να γνωριστούν και να έρθουν κοντά, δύο από τα πιο δραστήρια εθελοντικά μέλη της Σχολής στις Η.Π.Α..

Ο παλιός γνώριμος και δωρητής της Σχολής, Αλέξανδρος Ντούλας και η δραστήρια και ενεργό μέλος της ελληνικής κοινότητας (και όχι μόνο) του Σικάγου με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα σε όλη την Πολιτεία, Maria Svolos Gebhard, μοιράστηκαν το όραμα της Σχολής και αποφάσισαν να συνδράμουν στην επίτευξή του. Με κοινό βηματισμό και με έντονη δράση, αναδείχθηκαν γρήγορα σε βασικούς πυλώνες της «Επιτροπής Σικάγου» της ΑΓΣ, το έργο της οποίας επαναδραστηριοποίησαν. Ενεργοποιώντας επαφές και με προσωπική δουλειά, κατάφεραν να φέρουν στην «αγκαλιά» της ΑΓΣ δεκάδες νέα μέλη και να θέσουν τις βάσεις για ακόμη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και εξωστρέφεια του Μη Κερδοσκοπικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στις Η.Π.Α..

 

Αλέξανδρος Ντούλας

Γεννήθηκε το 1935 στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του, Γιώργος, εργάζονταν ως δάσκαλος στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή από το 1929. Όπως λέει πέρασε έξι πανέμορφα χρόνια στο campus, μέχρι δηλαδή την είσοδο των Γερμανών στην πόλη το 1941. Στη συνέχεια, η οικογένεια Ντούλα μετακόμισε στο πολεοδομικό συγκρότημα και μετά την απελευθέρωση μετανάστευσε στις Η.Π.Α.. Έκτοτε, ο Αλέξανδρος Ντούλας έχει επισκεφτεί δύο φορές το campusκαι μιλάει πάντα με τα καλύτερα λόγια για τη Σχολή. «Είναι ένα μέρος όπου πέρασα τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής μου γεμάτα ευτυχία, καλοσύνη και γενναιοδωρία. Ο Charlie House και η σύζυγος του, Ann, ήταν υπέροχοι άνθρωποι γεμάτοι καλοσύνη, ειλικρίνεια και καλό χιούμορ. Η οικογένειά μου αισθανόταν ένα πραγματικό μέλος της κοινότητας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, που την αποτελούσαν μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό», λέει. Πλέον, ασχολείται ενεργά με την προώθηση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στις Η.Π.Α. και εκτός από τη δωρεά, έχει προαναγγείλει και τη χορήγηση «υποτροφίας οικογένειας Ντούλα», για μαθητή της Σχολής.

 

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή;

Μόνο θετικές… Τα πρώτα βήματα της ζωής μου τα έκανα –κυριολεκτικά- στο campus. Ο πατέρας μου ήταν δάσκαλος στο ίδρυμα από το 1929 έως το 1941. Επομένως, ζούσαμε μέσα στη Σχολή και μεγαλώσαμε τρέχοντας στα μονοπάτια και παίζοντας με τα ζώα. Δεν μπορώ να ξεχάσω το καταπράσινο περιβάλλον και την ηρεμία του εξέπεμπε –και εξακολουθεί να το κάνει- το campus. Όπως αξέχαστη μου έχει μείνει και η ευγένεια του εκπαιδευτικού προσωπικού και η προθυμία για μάθηση των παιδιών. Μπορεί να ήμουν μικρός, αλλά έχουν χαραχθεί στη μνήμη μου. Άλλωστε, ως ενήλικας έχω επισκεφτεί δύο φορές τη Σχολή και διαπίστωσα ότι το ίδρυμα συνεχίζει να πορεύεται με αυτοπεποίθηση, ικανοποιώντας την ακόρεστη δίψα για μάθηση σε πολλά παιδιά. Η διαχρονική προσφορά του με έκανε να προχωρήσω στη θέσπιση της υποτροφίας που θα φέρει το οικογενειακό όνομά μας και παράλληλα να κάνω και μία σημαντική δωρεά στη Σχολή.

Πως έχετε εμπλακεί στην Επιτροπή Σικάγου της ΑΓΣ;

Όλα αυτά τα χρόνια, η Σχολή δεν είχε φύγει στιγμή από το μυαλό μου. Επομένως, με χαρά δέχθηκα να βοηθήσω και να συμμετέχω σε εκδήλωση προβολής της στο Ελληνικό Μουσείο του Σικάγου, όπου ήρθα σε επαφή με τα μέλη της Επιτροπής. Βρήκα εντυπωσιακό το έργο των μελών της Επιτροπής και πως αυτό «επιστρέφει» στους μαθητές της Σχολής. Άλλωστε, η Σχολή εκτός από τη διδασκαλία της αγρονομίας, στήριζε και βασίζονταν στην καλοσύνη των ανθρώπων.  

Ποια είναι η συμβουλή σας προς τους σημερινούς μαθητές της Σχολής;

Να μελετούν, να αρπάζουν τις ευκαιρίες από όπου κι αν προέρχονται, να βοηθούν τον συνάνθρωπό τους, να δέχονται την καλοπροαίρετη κριτική και να σκέφτονται πριν κρίνουν. Με απλά λόγια: να είναι καλοί άνθρωποι. Άλλωστε, αυτό αναζητά όλος ο κόσμος: τους καλούς ανθρώπους.

 

 

Maria Svolos Gebhard

Η σχέση της με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, άρχισε το μακρινό 1985. Όταν δηλαδή παντρεύτηκε τον Paul Gebhard, τα δύο παιδιά του οποίου είχαν επισκεφτεί το campus της Σχολής στο πλαίσιο του προγράμματος Greek Summer. Στη συνέχεια, ο σύζυγός της έγινε μέλος του Συμβουλίου Εφόρων και το ζευγάρι έστησε από το μηδέν την «Επιτροπή Σικάγου» προβάλλοντας το έργο της Σχολής σε όλη την Πολιτεία. Ο γιος του ζευγαριού επισκέφτηκε τη Σχολή και συμμετείχε ενεργά σε διάφορα προγράμματα, ενώ η συνάντησή της με τον Αλέξανδρο Ντούλα πριν από ένα χρόνο, έδωσε νέα «πνοή» και «αέρα» στην Επιτροπή Σικάγου.

Πως περιγράφετε την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στις συναντήσεις σας με φορείς στο πλαίσιο δράσης της «Επιτροπής Σικάγου»;

Ως αυτό που είναι… Δηλαδή, ένα μοναδικό μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, με υπεραιωνόβια δράση και προσφορά. Με στελέχη γεμάτα όραμα και διάθεση να μεταλαμπαδεύσουν γνώση και να προσφέρουν στα νέα παιδιά, δίνοντας τους όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ακολουθήσουν μία λαμπρή καριέρα στον αγροδιατροφικό τομέα αλλά κυρίως να γίνουν σωστοί πολίτες. Να γίνουν άνθρωποι με αγάπη και κατανόηση. Άνθρωποι που να βοηθούν συνανθρώπους τους. Αυτή είναι η πιο σημαντική διαφορά της Σχολής από τα άλλα ιδρύματα: συνδράμει στην ανάπτυξη σωστών ανθρώπων.

Νιώθετε ότι μοιράζεστε το εκπαιδευτικό όραμά της Σχολής;

Φυσικά! Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσα να συμμετέχω στην «Επιτροπή Σικάγου». Πιστεύω στη βιωματική και ολιστική εκπαίδευση. Στην επαφή με τη γη. Σε όλα όσα πρέσβευε ο ιδρυτής της Σχολής, DrJohn Henry House και τα οποία ακόμη και σήμερα παραμένουν ενεργά και επίκαιρα. Άλλωστε, αυτό το μοναδικό εκπαιδευτικό όραμα της Σχολής προσπαθούμε με τον Αλέξανδρο Ντούλα να παρουσιάσουμε στους κατοίκους της Πολιτείας του Ιλινόις. Να τους κάνουμε κοινωνούς του οράματος και να δώσουμε στη Σχολή μία νέα «πνοή».

Ποιες είναι οι προσδοκίες και οι ελπίδες σας από τη λειτουργία της «Επιτροπής Σικάγου»;

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε θέσει πολλούς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι σχετίζονται με συγκεκριμένο πλάνο δράσεων. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με πάθος και αποφασιστικότητα με τα στελέχη της Σχολής στην Ελλάδα και ταυτόχρονα θα επεκτείνουμε τον κύκλο υποστηρικτών της στις Η.Π.Α..

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!