ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Επαγγελματικό Λύκειο   /   Πρόγραμμα Σπουδών
Επαγγελματικό Λύκειο
Πρόγραμμα Σπουδών

Το Επαγγελματικό Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι ένα σύνθετο και απαιτητικό σχολείο. Συνδυάζει την παροχή γενικής εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου και ταυτόχρονα προσφέρει επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες στον τομέα της Γεωπονίας, των Τροφίμων και του Περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα σπουδών χωρίζεται σε δύο ζώνες, την πρωινή και την απογευματινή και περιλαμβάνει:

Πρωινό πρόγραμμα (7:50 – 13:30)

 • Μαθήματα αναλυτικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Θεωρητικά και Εργαστηριακά)
 • Δημιουργικές εργασίες και παραγωγή προϊόντων οικοτεχνίας
 • Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε αγροδιατροφικές επιχειρήσεις

Απογευματινό πρόγραμμα (14:30 – 16:00)

 • Πρακτική άσκηση στο Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα
 • Project επιχειρηματικότητας και επαγγελματικής εκπαίδευσης
 • Εργαστηριακά μαθήματα φυσικών επιστημών (πειράματα με φυσικά υλικά)
 • Ενισχυτική διδασκαλία αγγλικής γλώσσας

------------------------------------------------------------------

Αναλυτικότερα:

Πρωινό Πρόγραμμα Σπουδών

Α' Επαγγελματικού Λυκείου
Η Α' τάξη έχει ενιαίο πρόγραμμα με μαθήματα γενικής παιδείας. Ακολουθώντας την εκπαιδευτική φιλοσοφία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση των βασικών επιστημονικών εννοιών και στην παροχή γενικών γνώσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη συνέχιση των σπουδών σε πιο εξειδικευμένα αντικείμενα.

Οι μαθητές της Α’ Τάξης έχουν τη δυνατότητα να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν, καθώς το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει ζώνη δημιουργικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων, κατά την οποία αξιοποιούν τη βιβλιοθήκη, τα εργαστήρια Η/Υ και φυσικών επιστημών και το Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα της Σχολής. Το πρωινό πρόγραμμα συμπληρώνεται από τρία μαθήματα σχετικά με τον τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος: Γεωπονία και Αειφόρος Ανάπτυξη, Αρχές Οικονομίας και Αγωγή Υγείας. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Α' Επαγγελματικού Λυκείου.

---------------------------------------------------------

Β' Επαγγελματικού Λυκείου 

Η Β' τάξη έχει μαθήματα γενικής παιδείας, αλλά και ένα μεγαλύτερο ποσοστό γενικών μαθημάτων του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος. Οι μαθητές γνωρίζουν τις βασικές αρχές των επιστημών του τομέα, ενώ όλα τα μαθήματα διδάσκονται στην τάξη, στα εργαστήρια και στο Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα. 

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης συμπληρώνεται με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις σε αγροδιατροφικές επιχειρήσεις. Οι επισκέψεις δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και αποτελούν ένα σημαντικό κίνητρο για αυτούς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Β’ Επαγγελματικού Λυκείου.

-----------------------------------------------------------

Γ' Επαγγελματικού Λυκείου
Η Γ' τάξη χωρίζεται σε επιμέρους ειδικότητες του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, με μαθήματα γενικής παιδείας και ειδικότητας (θεωρητικά και εργαστηριακά). Οι μαθητές επιλέγουν μία ειδικότητα από τις παρακάτω:

 • Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
 • Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής
 • Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

Οι μαθητές της Γ’ τάξης συμμετέχουν και αυτοί σε εκπαιδευτικές επισκέψεις, οι οποίες γίνονται σε αγροδιατροφικές επιχειρήσεις σχετικές με την ειδικότητά τους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Γ’ Επαγγελματικού Λυκείου

------------------------------------------------------------------------

Απογευματινό Πρόγραμμα Σπουδών

Το απογευματινό πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει:

Πρακτική άσκηση στο Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα
Η πρόσθετη πρακτική άσκηση εφαρμόζεται σε μικρές ομάδες στο Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα και στα εργαστήρια της Σχολής. Χρησιμοποιούνται τα εργαστήρια τεχνολογίας τροφίμων, φυτικής παραγωγής, γεωργικών μηχανημάτων και συντήρησης γεωργικών εγκαταστάσεων, ο ελαιώνας, οι λαχανόκηποι, ο αμπελώνας, οι αγροί, τα πάρκα και οι κήποι, τα θερμοκήπια, το βουστάσιο, το πτηνοτροφείο, το γαλακτοκομείο, το τυροκομείο, το μελισσοκομείο και το σαλιγκαροτροφείο. Επίσης, πραγματοποιούνται επισκέψεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικότερες πληροφορίες, εδώ.

Projects επιχειρηματικότητας και επαγγελματικής εκπαίδευσης
Ομάδες μαθητών, υπό την εποπτεία συμβούλου καθηγητή, σχεδιάζουν μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα, συντονίζουν συγκεκριμένες δράσεις, μαθαίνουν, παράγουν, εμπορεύονται και αξιολογούν τα οικονομικά αποτελέσματα των προσπαθειών τους, συμμετέχοντας σε:

 • Ομάδα επιχειρηματικότητας – “Εικονική επιχείρηση”
 • Ομάδα εκτροφής σαλιγκαριών
 • Ομάδες εκτροφής κοτόπουλων
 • Ομάδες παραγωγής και διάθεσης λαχανικών

Μπορείτε να δείτε αναλυτικότερες πληροφορίες, εδώ.

Απογευματινά Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών (STEM Labs)
Το καινοτόμο πρόγραμμα των απογευματινών εργαστηρίων στα μαθήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, λαμβάνει χώρα στα σύγχρονα εργαστήρια φυσικών επιστημών της Σχολής. Οι μαθητές συνδέουν τη θεωρία με την πράξη και ασκούνται στη συνεργασία μεταξύ τους για να επιλύσουν προβλήματα μέσω της πειραματικής διαδικασίας με φυσικά υλικά.

Ενισχυτική Διδασκαλία Αγγλικής Γλώσσας
Ιδιαίτερη έμφαση στo Επαγγελματικό Λύκειο της Σχολής δίνεται στην εκμάθηση της Αγγλικής Γλώσσας. Οι μαθητές συμμετέχουν σε ολιγομελή τμήματα, στα οποία υποστηρίζονται ανάλογα με το επίπεδο αγγλικών τους και βελτιώνουν τις γνώσεις τους.

------------------------------------------------------------------------

Στο τέλος της Γ’ τάξης του ΕΠΑ.Λ. οι μαθητές μας αποκτούν Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και Πτυχίο Ειδικότητας Επιπέδου 4 με Ενδοσχολικές Εξετάσεις (ενώπιον επιτροπής του Δημοσίου). Με την απόκτηση του Απολυτηρίου έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με ειδικό ποσοστό σε ΑΤΕΙ ειδικότητας του γεωτεχνικού τομέα και επίσης να διεκδικήσουν το 1% των θέσεων σε ανάλογες Σχολές ΑΕΙ.
 


 

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram
 
© 2017 American Farm School