ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
18ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών Θεσσαλονίκης
16. 12. 2019

Από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή το 18ο  Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών Θεσσαλονίκης (18th TMUN), στο οποίο συμμετείχαν μαθητές των Λυκείων της Σχολής και ακόμη 200 μαθητές πολλών σχολείων της Ελλάδας με τις «ιδιότητες» των «διπλωματών» και των «εκπροσώπων χωρών».

Στην τελετή έναρξης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Seth Frank του Aliki Perrotis Residence Hall του Perrotis College, παραβρέθηκε και ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη Gregory W. Pfleger, Jr.. Στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του θεσμού και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες. Δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής του ΜΗΕ γιατί - όπως είπε - προωθεί ηγέτες που είναι πρόθυμοι να ανταποκριθούν σε προκλήσεις. «Στο σημερινό δύσκολο κόσμο είναι απαραίτητες η γνώση, η ειδίκευση, η λογική αλλά και ικανότητα συμβιβασμού», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΑΓΣ & Perrotis College Δρ. Πάνος Κανέλλης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών Θεσσαλονίκης. «Θέλουμε να μάθουμε τι σκέφτεται η νέα γενιά. Στόχος της προσομοίωσης είναι η επίλυση κρίσεων και συγκρούσεων, o δημόσιος και δημοκρατικός διάλογος, η απόκτηση δεξιοτήτων, η κριτική σκέψη και η ρητορική τέχνη», υπογράμμισε.

Τα ΜΗΕ είναι ένας θεσμός ευρέως διαδεδομένος στο εξωτερικό, πρακτικά από την εποχή της ίδρυσης του ΟΗΕ, καθώς τα εκπαιδευτικά αλλά και τα γενικότερα μαθησιακά οφέλη που μπορούν οι νέοι να αποκομίσουν από αυτά είχαν από νωρίς αναγνωριστεί. Πρωταρχικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα τα οποία έχουν τεθεί επί τάπητος στα αντίστοιχα όργανα του ΟΗΕ και αφορούν σε ζητήματα πολιτικού, ανθρωπιστικού, πολιτιστικού, αναπτυξιακού, καθώς και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Το κάθε σχολείο που αποφασίζει να συμμετάσχει αναλαμβάνει την εκπροσώπηση κάποιου κράτους μέλους του ΟΗΕ ή κάποιου διεθνούς ή μη κυβερνητικού οργανισμού. Οι εργασίες του συνεδρίου χωρίζονται σε διάφορες επιτροπές οι οποίες αντιστοιχούν σε πραγματικές επιτροπές του ΟΗΕ και πραγματεύονται ζητήματα τα οποία έχουν συζητηθεί ή συζητούνται τη δεδομένη χρονική περίοδο από τα σώματα του Οργανισμού. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες στο ΜΗΕ εκπροσωπεί τη χώρα που έχει αναλάβει το σχολείο του σε μία από αυτές τις επιτροπές. Σκοπός της κάθε επιτροπής είναι η υιοθέτηση ενός ψηφίσματος (resolution) στα πρότυπα της μορφής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας εξόχως δυναμικής διαδικασίας άτυπων και επίσημων συζητήσεων που δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να δημιουργήσουν συμμαχίες και να επιδιώξουν από κοινού λύσεις στα υπό συζήτηση προβλήματα.

18ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών Θεσσαλονίκης
18ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών Θεσσαλονίκης
18ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών Θεσσαλονίκης
18ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών Θεσσαλονίκης
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!