ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Η ζωή μέσα από τα μάτια του παραολυμπιακού αθλητή Γιώργου Τοπούζη
28. 02. 2023

Ένα πραγματικό μάθημα ζωής και θέλησης, παρακολούθησαν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Χασιώτη. Στο πλαίσιο του μαθήματος Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, τις εγκαταστάσεις του σχολείου επισκέφτηκαν ο παραολυμπιακός αθλητής boccia, Γιώργος Τοπούζης και η συνοδός-συναθλήτρια του, Ελευθερία Καστρινάκη.

Ο κ. Τοπούζης απάντησε αφοπλιστικά στις ερωτήσεις των μαθητών για την αναπηρία του και τον τρόπο ζωής του. Είπε ότι η αναπηρία του λέγεται σπαστική τετραπληγία και εξήγησε ότι η έντονη σπαστικότητα που έχει, δηλαδή ο υπερβολικός μυϊκός τόνος, τον αναγκάζει να κουνιέται ολόκληρος και να έχει δυσκολίες ακόμη και να κοιμηθεί. Διευκρίνισε ότι κινείται με αμαξίδιο και όχι με αναπηρικό καροτσάκι καθώς η λέξη «καροτσάκι» δείχνει παθητικότητα. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των μαθητών, είπε ότι ανεβαίνει στο αεροπλάνο με ειδικό αναβατήρα και ότι, απ’ ό,τι έχει δει, η κατάσταση σε άλλες χώρες του εξωτερικού για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία, είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι στην Ελλάδα.

«Όταν ήμουν παιδί, δεν ήθελα να βγαίνω έξω γιατί με κορόιδευαν. Για αυτό, όταν βλέπετε ένα άτομο με αναπηρία, μην το κοιτάτε παράξενα, ούτε με οίκτο» είπε, μεταφέροντας την προσωπική του εμπειρία. Στη συνέχεια, μαζί με την κα Καστρινάκη, παρουσίασαν το παραολυμπιακό άθλημα boccia και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παίξουν τόσο ως αθλητές όσο και ως συνοδοί.

Σημειώνεται ότι η Ελευθερία Καστρινάκη και ο Γιώργος Τοπούζης είναι μέλη της «Loud-art & inclusion», μιας νεοσύστατης ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης που δημιουργήθηκε από μία ομάδα φίλων – με αναπηρία και μη – με σκοπό την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην εργασία.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!