ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Συνέντευξη του Δρα Πάνου Κανέλλη στο περιοδικό LIFO: «Δεν είμαστε εναλλακτικοί. Είμαστε πρωτοπόροι στην εκπαίδευση».
03. 12. 2018

Ο Δρ. Πάνος Κανέλλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό LIFO, αναλύει τους λόγους που κάνουν την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ξεχωριστή και την καθιστούν πρωτοπόρα στον αγροδιατροφικό και εκπαιδευτικό τομέα. 

                          

Ο Δρ. Πάνος Κανέλλης, πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, χαμογελαστός και ευδιάθετος, κάθεται απέναντί μου έχοντας στην αγκαλιά του το χαριτωμένο κανίς του, την Τζίντζερ, προσφέροντας ζεστό καφέ φίλτρου. Το γραφείο του είναι ένας προσεγμένος χώρος στον πρώτο όροφο του επιβλητικού Princeton Hall. Άλλωστε, όλο το campus είναι τόσο προσεγμένο που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν βρίσκεσαι στην Ελλάδα ή σε κάποιο μεγάλο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ευρώπης. Η αλήθεια είναι ότι αυτά που συναντάς στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι μοναδικά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι αποτελεί ένα πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα για τον δυτικό κόσμο...

-Τι κάνει την Αμερικανική Γεωργική Σχολή τόσο ξεχωριστή;

Η αγάπη και ο επαγγελματισμός γι' αυτό που κάνουμε. Είμαστε ένα ιδιαίτερο σχολείο. Ο μικρότερος μαθητής μας είναι μόλις 2,5 χρονών και ο μεγαλύτερος... πάνω από 60! Και οι δύο μάς επέλεξαν για τη μακρόχρονη και επιτυχημένη εκπαιδευτική ιστορία μας, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι παραμένουμε πρωτοπόροι και καινοτόμοι σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις υπηρεσίες που παρέχουμε. Μετά από 114 χρόνια εξακολουθούμε να μεταλαμπαδεύουμε τα πιστεύω και τα ιδεώδη του ιδρυτή μας DrHenryHouseμε μια προσέγγιση περισσότερο σύγχρονη και επίκαιρη από πολλούς, αρκετά νεότερους στον χώρο.

-Τι δεν έχει;

Δεν έχουμε, ακόμη, γυμνάσιο. Και τονίζω το «ακόμη» γιατί το γυμνάσιό μας θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2019. Είναι ο μοναδικός κρίκος που απουσιάζει από την εκπαιδευτική αλυσίδα της σχολής. Μια μεγάλη αλυσίδα, η οποία σήμερα αποτελείται από παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γενικό λύκειο, επαγγελματικό λύκειο, ΙΕΚ, το Perrotis College με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, βιωματικά σεμινάρια ενηλίκων, υπηρεσίες ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής, γεωργικές εφαρμογές και πολλά άλλα. Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ανεξαρτήτως βαθμίδας και προσανατολισμού, έχουν ως βάση την ολιστική αγωγή και τη βιωματική εκπαίδευση. 

                             

-Πώς έχετε καταφέρει να κάνετε τη σχολή ένα ζωντανό κύτταρο της Θεσσαλονίκης;

Για περισσότερο από έναν αιώνα η Σχολή και η Θεσσαλονίκη βαδίζουν χέρι - χέρι. Όμως, από τότε που ανέλαβα τα ηνία της θέλησα να την κάνω πιο εξωστρεφή. Να ξαναγνωρίσω στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας το τι αντιπροσωπεύει σήμερα η σχολή μας και ποια ακριβώς είναι η αποστολή της. Κάθε χρόνο καλωσορίζουμε χιλιάδες επισκέπτες, μαθητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και απλούς πολίτες στο πλαίσιο εκπαιδευτικών, κοινωνικών, φιλανθρωπικών και επιστημονικών εκδηλώσεων. Όμως, αυτά είναι ένα μικρό σχετικά κομμάτι της σχολής. Όπως σας ανέφερα, επεκτείναμε τις εκπαιδευτικές δομές και αναπτύξαμε πολύ ουσιαστικά την τριτοβάθμια βαθμίδα μας, το Perrotis College. Επενδύσαμε σε υποδομές και επιστημονικό προσωπικό και ενισχύουμε την επιστημονική έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

-Οι γαλοπούλες σας είναι κάθε Χριστούγεννα viral. Τι ιδιαίτερο έχουν;

Οι γαλοπούλες είναι πράγματι το must των Χριστουγέννων. Η νοστιμιά τους είναι απαράμιλλη γιατί πολύ απλά μεγαλώνουν με ιδιαίτερη φροντίδα και σωστή διατροφή. Όμως, την αγάπη και την προτίμηση των καταναλωτών έχει και το διάσημο γάλα μας, τα αυγά Ω3, το γιαούρτι και πιο πρόσφατα το ημίσκληρο τυρί, όλα ποιοτικά προϊόντα από το αγρόκτημά μας.  

-Δεν είναι λίγο παράδοξο ένα σχολείο να παράγει και να διαθέτει στην αγορά προϊόντα;

Όχι, δεν είναι παράδοξο, διότι υπάρχουν δύο σημαντικές λεπτομέρειες. Πρώτον, ότι τα έσοδα από την πώληση των προϊόντων ενισχύουν το μεγάλο πρόγραμμα υποτροφιών της σχολής και, δεύτερον, ότι πρόκειται για προϊόντα εκπαιδευτικού αγροκτήματος, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί την «καρδιά» της σχολής και της φιλοσοφίας της, που είναι η βιωματική εκπαίδευση. Το αγρόκτημα είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο σχολείο μας. Δεν εκπαιδεύουμε μόνο αγρότες αλλά αξιοποιούμε βιωματικά τη γη στην εκπαίδευση, η οποία είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος. 

                         

-Είναι in να ασχολείσαι με τη φύση;

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια η αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα είναι στη μόδα. Η κρίση έκανε πολλούς να στρέψουν και πάλι το βλέμμα τους στη γη και τα προϊόντα της. Ωστόσο, σήμερα υπάρχει μια σημαντική διαφορά με το παρελθόν. Πλέον μιλάμε για γνώση, καινοτομία, επιχειρηματικότητα και έρευνα. Ξέρετε, πολλοί μας λένε εναλλακτικούς, ενώ είμαστε απλώς πρωτοπόροι της εκπαίδευσης. 

-Δηλαδή, δεν απευθύνεστε μόνο σε αγρότες;

Φυσικά και όχι. Οι απόφοιτοί μας προετοιμάζονται και διαπρέπουν σε πολλούς κλάδους, πέραν της γεωπονίας. Η φύση μπορεί να αποτελέσει οδηγό για πολλές επιστήμες. Θα σας άφηνε έκπληκτους το πόσα έχει να μάθει ένας μηχανικός, ένας γιατρός ή ένας δικηγόρος από τη φύση. Έτσι, δεν εκπαιδεύουμε μόνο αγρότες αλλά αξιοποιούμε βιωματικά τη γη στην εκπαίδευση, η οποία είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος. Άλλωστε, το είπε καλύτερα από εμένα ο Ελύτης: «... οι γνώσεις ξεπερνιούνται, η τεχνική πάντοτε, η φύση ποτέ».

Πηγή: www.lifo.gr

Συνέντευξη του Δρα Πάνου Κανέλλη στο περιοδικό LIFO: «Δεν είμαστε εναλλακτικοί. Είμαστε πρωτοπόροι στην εκπαίδευση».
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!