ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Οι δωρητές μας κάνουν τη διαφορά: Αλίκη Περρωτή
09. 04. 2021



Έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College. Η Αλίκη Περρωτή έχει αναγορευτεί στη μεγαλύτερη και σπουδαιότερη ευεργέτιδα των δύο ιδρυμάτων. Μία γυναίκα με μεγάλη προσφορά, οι δωρεές της οποίας όχι μόνο μεταμόρφωσαν το campus και άνοιξαν για τη Σχολή νέους εκπαιδευτικούς δρόμους, αλλά άλλαξαν τις ζωές πολλών παιδιών παρέχοντας τους την ευκαιρία και τη δυνατότητα να σπουδάσουν. Η εγγονή της και μέλος του Συμβουλίου των Εφόρων, Θεοδώρα Βαλεντή, «ανοίγει τη καρδιά» της και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η κ. Αλίκη Περρωτή επέλεξε την ΑΓΣ για να κάνει τόσο σημαντικές δωρεές και ξεδιπλώνει το όραμά της για το μέλλον του ιδρύματος.

Με τη συνολική στάση της, η Αλίκη Περρωτή δείχνει να έχει υιοθετήσει τη ρήση του αείμνηστου Αμερικανού επιχειρηματία Thomas Watson, ο οποίος έλεγε: «Οι πραγματικά σπουδαίοι άνθρωποι είναι ευγενικοί, νοιάζονται και είναι γενναιόδωροι· όχι μόνο για κάποιους ανθρώπους και περιστασιακά, αλλά για όλους, πάντοτε». Είναι μία γυναίκα «σύμβολο» για την Ελλάδα, το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο της οποίας έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Εργάζεται μεθοδικά, δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη της προς τους νέους. Είναι μια χαρισματική γυναίκα, η καλοσύνη της οποίας «ξεχειλίζει» μέσα από το χαμόγελό της. Ακούει με προσοχή τους συνομιλητές της, λατρεύει να έρχεται σε επικοινωνία με μαθητές και μαθήτριες και πραγματικά χαίρεται κάθε φορά που βοηθάει κάποιο παιδί να αποκτήσει εφόδια για να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η «επαφή» της με τη Σχολή ξεκίνησε το 1990. Έξι χρόνια αργότερα -με δωρεά της προς τη Σχολή- ιδρύθηκε το Perrotis College στη μνήμη του συζύγου της Δημήτρη Περρωτή, το οποίο έκτοτε εκπαιδεύει ηγέτες για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, σε όλη τη νοτιανατολική Ευρώπη και πέρα από αυτή. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα και οδηγεί στην απονομή πτυχίου BSc (Hons), πιστοποιημένο από το Πανεπιστήμιο Cardiff Metropolitan της Ουαλίας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2017 διαθέτει και Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Μετά την ίδρυση του Perrotis College, η Αλίκη Περρωτή συνέχισε να ευεργετεί με σημαντικές δωρεές το ίδρυμα. Με αυτόν τον τρόπο έγιναν: η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός της Βιβλιοθήκης «Δημήτρης & Αλίκη Περρωτή» (2001), η κατασκευή της Σπουδαστικής Εστίας «Αλίκη Περρωτή» 50 δωματίων για 100 φοιτητές με αμφιθέατρο και χώρους εστίασης (2010) και η δημιουργία των Επιστημονικών Εργαστηρίων «Αλίκη Περρωτή» (2013). Παράλληλα, η Αλίκη Περρωτή έδινε αρκετές υποτροφίες σε διάφορες κατηγορίες σπουδαστών.

Στις 10 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε η θεμελίωση ενός νέου Εκπαιδευτικού Κέντρου στο Perrotis College που κατασκευάστηκε με δωρεά της και φέρει πλέον το όνομά της. Εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2017 και αποτελείται από τρεις ορόφους 3.500 τ.μ. και δύο παράλληλες πτέρυγες που συνδέονται με αίθριο. Περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας και μελέτης, αμφιθέατρα, εργαστήρια και κοινόχρηστους εκπαιδευτικούς χώρους για 700 σπουδαστές. Το οικοδόμημα αποτελεί κόμβο εκπαίδευσης και έρευνας για την πόλη της Θεσσαλονίκης και στηρίζει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της Σχολής για την εκπαίδευση των νέων στους τομείς της γεωργίας, των τροφίμων και των επιστημών ζωής.

 

Η φιλανθρωπική δράση και το πραγματικό ενδιαφέρον της Αλίκης Περρωτή μεταμόρφωσε την Αμερικανική Γεωργική Σχολή καθώς συνετέλεσε στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, τη δημιουργία νέας γνώσης μέσω της εφαρμοσμένης έρευνας και την ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα και μεγάλες εταιρείες του αγροδιατροφικού κλάδου. H υποδειγματική φιλανθρωπία της εκτείνεται διεθνώς με προσφορά στην εκπαίδευση και στην ιατρική. Με δική της δωρεά κατασκευάστηκε το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο της Αθήνας στη μνήμη των γονιών της Θεόδωρου και Μαρούλας Κωνσταντοπούλου, ενώ είναι ευεργέτιδα και του Κέντρου Καινοτόμου Ιατρικής στο John Hopkins της Bαλτιμόρης.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΛΕΝΤΗ

«προσφορά από αγάπη και όχι από ελεημοσύνη»

Την πεποίθησή της ότι η Αλίκη Περρωτή δεν προσφέρει από ελεημοσύνη αλλά από πραγματική αγάπη προς τον συνάνθρωπο, εκφράζει η εγγονή της, Θεοδώρα Βαλεντή. Όπως λέει, η γιαγιά της το μόνο που θέλει είναι οι προσφορές της να πιάνουν τόπο και αποκαλύπτει ότι ένα μικρό «ευχαριστώ", της δίνει χαρά. Η εγγονή της ευεργέτιδας και μέλος του Συμβουλίου των Εφόρων, εξηγεί –μεταξύ άλλων- για ποιο λόγο η γιαγιά της επέλεξε τη Σχολή για να προχωρήσει σε σημαντικές δωρεές, ποια είναι τα συναισθήματα της γιαγιάς της όταν κάνει δωρεές και αποκαλύπτει το όραμά της για το μέλλον του ιδρύματος.

 

Για ποιο λόγο η κ. Αλίκη Περρωτή επέλεξε τη Σχολή για να προχωρήσει σε τόσο σημαντικές δωρεές;

Έμαθε για την ύπαρξη της Σχολής το 1996, μετά τον θάνατο του συζύγου της, Δημήτρη Περρωτή. Ήθελε να δωρίσει ένα μεγάλο ποσό στη μνήμη του. Εκείνη τη περίοδο το ίδρυμα είχε ανάγκη από ένα μεγάλο ποσό προκειμένου να αρχίσει η λειτουργία του Κολεγίου. Αμέσως προθυμοποιήθηκε να χρηματοδοτήσει το ξεκίνημα και το στήσιμο του, υπό την προϋπόθεση ότι θα έπαιρνε το όνομα του αείμνηστου συζύγου της. Πάντα έχει έγνοια τη νέα γένια, ιδίως αυτούς που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική θέση. Πιστεύει στη μόρφωση, την παιδεία, αγαπάει την πρόοδο. Τιμά την πατρίδα της, έχει βρει μια «αγκαλιά» στη Σχολή και βλέπει αξιοποίηση και ανταπόδοση των δωρεών της. Επίσης, το γεγονός ότι η ΑΓΣ έχει αμερικανικά πρότυπα και άλλη προσέγγιση στους δωρητές της, ευγνωμοσύνη και αγάπη στο πρόσωπο τους, τη συγκινεί και αισθάνεται οικειότητα και εμπιστοσύνη.

Τι σημαίνουν για την οικογένειά σας η Σχολή και το Perrotis College;

Διατηρούμε πολύ όμορφες αναμνήσεις από συναντήσεις, γιορτές, περιηγήσεις στη φύση, σε αμπελώνες, εργασίες στη φάρμα. Ανακαλύπτουμε την ευρύτερη περιοχή και έχουμε γνωρίσει ωραίες προσωπικότητες, όπως ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος απέδωσε στη γιαγιά μου τον τίτλο του «επιτίμου δημότη της Θεσσαλονίκης». Η Σχολή και οι άνθρωποι της συνδυαστικά λειτουργούν στο μυαλό μας ως ένα εκπαιδευτικό πρότυπο που καλλιεργεί το πνεύμα των μαθητών και σπουδαστών και αξιοποιεί πλήρως τους φυσικούς πόρους του περιβάλλοντος. Είναι ένας τρόπος για να βρεθούμε πιο κοντά στη φύση, να την νιώσουμε και να τη σεβαστούμε. Το PerrotisCollegeείναι για εμάς ένα τεράστιο, ανεξάντλητο εργαστήριο, όπου λαμβάνουν μέρος ωραίες μίξεις μεταξύ ακαδημαϊκών και σπουδαστών, ερευνώντας παράλληλα τον χώρο των γεωργικών και διατροφικών προϊόντων και διαδικασιών, πειραματιζόμενοι πάνω στην παραγωγή, την ανακύκλωση και την εξέλιξη τους. Κατά επέκταση, όλο αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στους νέους που ευελπιστούμε ότι εμπνέονται και επωφελούνται από την «εκρηκτική» ζωτική ενέργεια. Συνδυάζει τη ψηφιακή τεχνολογία με τη γεωργία, τη θεωρητική γνώση με την πρακτική, το εξαιρετικό επίπεδο καθηγητών του με τις άψογες κτηριακές εγκαταστάσεις, και καλλιεργεί το πνεύμα της φροντίδας της γης, του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής ευθύνης στους σπουδαστές.

Πως νομίζετε ότι θα ήθελε η κ.Περρωτή να συνεχίσετε το έργο της γενικότερα αλλά και ειδικότερα στο Perrotis College;

Θα ήθελε να βεβαιωθεί ότι ως ίδρυμα θα λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, θα είναι αυτόνομο και αποτελεσματικό, θα σφύζει από ζωή. Ότι θα προσελκύει και σπουδαστές από το εξωτερικό, ότι θα είναι ένα hub έρευνας, ιδεών, βιωσιμότητας, που θα προσφέρει στη βιομηχανία της αγρονομίας την τεχνογνωσία και τις κατάλληλες συνέργειες. Έτσι, θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά στον χώρο της έρευνας. Έχουμε ένα πολύ δυνατό board of trustees (Συμβούλιο Εφόρων) που αποτελείται από Έλληνες και Αμερικανούς σε διαφόρους τομείς όπως ακαδημαϊκούς, νομικούς, οικονομικούς, και πιστεύω πως θα καταφέρουμε να δώσουμε στο PerrotisCollegeτην ευρύτητα που του αξίζει και να ολοκληρώσουμε τους στόχους μας.

Πόσο ικανοποιημένη είναι η οικογένειά σας από τον τρόπο που η Σχολή και το Perrotis College αξιοποιούν τις δωρεές σας;

Οι εγκαταστάσεις της σχολής που έχουν επωφεληθεί από δωρεές είναι υψηλού επίπεδου. Τα κτήρια του PerrotisCollegeείναι μοντέρνα, αξιόπιστα και γίνονται πάντα προσπάθειες να υπάρχει εκσυγχρονισμός όπως ο εξοπλισμός των εργαστηριών με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας ή η δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης. Η Σπουδαστική Εστία είναι επίσης στο ίδιο επίπεδο καθώς τα δωμάτια είναι άνετα και λειτουργικά και υπάρχουν πολλοί χώροι αναψυχής, όπως ο χώρος του αμφιθέατρου. Στο κτήριο έχουν ενσωματωθεί αρχαία ευρήματα και είναι κτισμένο με βάση τις οικολογικές προδιαγραφές. Όσο για τις δωρεές προς τους σπουδαστές, η γιαγιά μου πάντα στηρίζει τους δυο πρώτους με υποτροφία κάθε χρόνο και καλύπτει τα έξοδα τους και για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές. Το μόνο που θέλει η γιαγιά μου είναι οι προσφορές της να πιάνουν τόπο κι ένα μικρό «ευχαριστώ", της δίνει χαρά.

Τι είναι για την κ. Περρωτή οι λέξεις «γενναιοδωρία», «φιλανθρωπία» και «προσφορά»;

Η γιαγιά μου έχει μεγάλη κάρδια και πάντα έγνοια να βοηθήσει τον συνάνθρωπο της που βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία και αδυναμία στους ανθρώπους που θέλουν να μορφωθούν. Αυτό που επιθυμεί είναι οι άνθρωποι που ευεργετεί να διακρίνονται στον τομέα τους, να αξιοποιούν τις δυνατότητες τους, να ξεπερνούν τους εαυτούς τους και να εξελίσσονται όλο και περισσότερο στον τομέα τους. Δεν προσφέρει από ελεημοσύνη αλλά από ειλικρινή αγάπη για τον συνάνθρωπο. Νιώθει χρέος της να συνεισφέρει στην πατρίδα της από τη στιγμή που έχει τη δυνατότητα και να τιμά τους γονείς της και την μνήμη τους. Επίσης, κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως όταν ήταν νέα είχε δουλέψει εθελόντρια στο νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία». Λατρεύει τα παιδιά και επί 15 χρόνια τα επισκεπτόταν, έπαιζε μαζί τους, τα έκανε μπάνιο, τα ταΐζε. Ήταν από τις καλύτερες περιόδους της ζωής της. 

Η κ. Περρωτή έχει προχωρήσει και σε σημαντικές υποτροφίες σε μαθητές-σπουδαστές. Ποια είναι τα συναισθήματά της, γνωρίζουσα ότι αλλάζει τη ζωή πολλών παιδιών;

Η προσφορά της στη διαμόρφωση αυτών των νέων της δίνει δύναμη χαρά και αισιοδοξία ότι το έργο της είναι κοινωνικά ωφέλιμο. Συναντά τακτικά τους σπουδαστές που έχουν δεχτεί τις υποτροφίες της λόγω των υψηλών επιδόσεων τους και είναι πάντα πολύ συγκινητικό. Αυτό που θα θέλαμε οικογενειακώς είναι να κρατάμε περισσότερη επαφή μαζί τους αφότου αποφοιτήσουν και να μαθαίνουμε τα νέα τους και να καλλιεργούμε πιθανές συνεργασίες μαζί τους, κάτι που πιστεύω πως συμβαίνει εν μέρει. Δεν υπάρχουν καλύτεροι πρεσβευτές της Σχολής από τους αποφοίτους της.

Με ποιες εκφράσεις περιγράφετε τη Σχολή και το Perrotis College στον κοινωνικό κύκλο σας;

Ένα εξαιρετικό ίδρυμα σε ένα όμορφο campus σε αρμονία με τη φύση, άριστα εξοπλισμένο από τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, πλαισιωμένο από επιστημονικά καταρτισμένους καθηγητές, που έχει ανεξάντλητες δυνατότητες στον χώρο της αγρονομίας και πρέπει ο κόσμος να το γνωρίσει. Έλατε να μας επισκεφτείτε!

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!