ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Διαγωνισμός Φυσικών Επιστημών EUSO 2020: Πρώτοι στη Βόρεια Ελλάδα
30. 01. 2020

Την κορυφή στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών κατέκτησαν τρεις μαθητές του Γενικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 18η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2020, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Hradec Kralove της Τσεχίας από 10 έως 16 Μαΐου 2020.

Οι μαθητές της Β’ τάξης Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Κωνσταντίνα Αγαπητού και Θάνος Συντριβάνης, κατάφεραν να αποσπάσουν την υψηλότερη βαθμολογία στην τελική φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Συγκέντρωσαν 225 βαθμούς και βρέθηκαν στην πρώτη θέση. Την προετοιμασία τους είχαν αναλάβει οι καθηγητές του Γενικού Λυκείου Μανώλης Πεδιωτάκης (Φυσική), Ελένη Γιαννιού (Χημεία) και Αντωνία Κωτούλα (Βιολογία).



Και οι τρεις μαθητές, οι οποίοι σπουδάζουν με μερική υποτροφία στο Γενικό Λύκειο, δεν κρύβουν τη χαρά τους για την πρωτιά αλλά και την αισιοδοξία τους για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό της Τσεχίας. Δηλώνουν ότι αξιοποίησαν στο έπακρο τις υποδομές και τα εργαστήρια του σχολείου, έκαναν πολλά πειράματα, διάβασαν πολύ και τελικά δικαιώθηκαν. Όπως είπαν, στον διαγωνισμό αποδείχθηκε η αξία της προετοιμασίας και του υπόβαθρου της ΑΓΣ και στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός της ολικής βιωματικής εκπαίδευσης που παρέχει το ίδρυμα.

Άλλωστε, όπως είναι ήδη γνωστό, το Γενικό Λύκειο της ΑΓΣ κατέχει ηγετική θέση στην εκπαίδευση STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Μέσω αυτής επιχειρείται η μετάβαση από την παραδοσιακή καθηγητο-κεντρική διδασκαλία στη διδασκαλία όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η ανακαλυπτική-διερευνητική μάθηση. Οι μαθητές συνεργάζονται μεταξύ τους σε ομάδες για την επίλυση προβλημάτων μέσω projects χρησιμοποιώντας την επιστημονική μέθοδο (παρατήρηση, υπόθεση, πείραμα, θεωρία, νόμος). Με αυτόν τον τρόπο προσέγγισης οι μαθητές αποκτούν δεξιότητες, καλλιεργούν τις προσωπικές τους ικανότητες και αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη. Δεν μένουν μόνο στη θεωρία, αλλά βιώνουν και στην πράξη αυτά που διδάσκονται στην αίθουσα, το οποίο αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Το Γενικό Λύκειο παρέχει στους μαθητές της Α’ και Β’ τάξης κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς από δέκα επιπλέον ώρες εργαστηρίων σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία.

Ικανοποιημένοι και περήφανοι είναι οι καθηγητές που προετοίμασαν τους μαθητές για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό και συνεχίζουν να το πράττουν ενόψει του Ευρωπαϊκού. Υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η πρωτιά αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η βιωματική εκπαίδευση εφαρμόζεται ουσιαστικά και έμπρακτα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ΑΓΣ. 

Λίγα λόγια για το διαγωνισμό

Ο διαγωνισμός, ο οποίος διοργανώθηκε από την ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών), έχει εργαστηριακό χαρακτήρα καθώς οι μαθητές πραγματοποιούν πειράματα. Διακατέχεται από διεπιστημονικότητα καθώς τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι Φυσική-Χημεία-Βιολογία και διαθέτει ομαδοσυνεργατικότητα, με τους μαθητές νασυμμετέχουν σε τριμελείς ομάδες και όχι ως άτομα.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση της ένταξης του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών στη λειτουργία πειραματικών διατάξεων και τη λήψη μετρήσεων και η χρήση της επιστημονικής μεθοδολογίας ως μέσο εξαγωγής συμπερασμάτων και επίλυσης αυθεντικών προβλημάτων της καθημερινής ζωής.

Στους τοπικούς διαγωνισμούς (Α' Φάση) συμμετείχαν συνολικά 274 τριμελείς μαθητικές ομάδες από Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια από όλη την Ελλάδα και προκρίθηκαν 59 ομάδες για να συμμετάσχουν στους δύο Πανελλήνιους διαγωνισμούς (38 στην Αθήνα και 21 στην Θεσσαλονίκη). Οι Πανελλήνιοι διαγωνισμοί διεξήχθησαν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 και οι τελετές βράβευσης την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις ομάδες από τα σχολεία της Νότιας και Βόρειας Ελλάδας αντίστοιχα. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με δύο ομάδες: το Γενικό Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής από τη Βόρεια Ελλάδα και το Γενικό Λύκειο «Εκπαιδευτική Αναγέννηση» από τη Νότια Ελλάδα.





 

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!