ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Με τη συμβολή της ΑΓΣ το έργο «Ξαναφυτεύουμε τους Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες»
25. 04. 2023

Την Τετάρτη 10 Μαΐου αρχίζει η κατάρτιση των γεωργών του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας, ο οποίος επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2013 και του 2022.Στο πρόγραμμα κατάρτισης θα συνδράμουν και στελέχη του Perrotis College της ΑΓΣ, μέσω του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης και του Κέντρου Ελιάς Krinos.

Πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα με στόχο τη στήριξη τόσο της πρωτογενούς παραγωγής, όσο και της μεταποίησης και εμπορίας. Χρηματοδοτείται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού» και εκτός από το PerrotisCollege, στο συγκεκριμένο πρότζεκτ συμμετέχουν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και η Τράπεζα Πειραιώς. Συνολικά, θα εκπαιδευτούν 160 άτομα, τα οποία έχουν χωριστεί σε τέσσερις ομάδες των 20 ατόμων σε ό,τι αφορά το κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής και σε ακόμη τέσσερις ομάδες των 20 ατόμων σε ό,τι αφορά την μεταποίηση. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φύτευση δεντρυλλίων ελιάς στις πληγείσες περιοχές. Συγκεκριμένα, η ομάδα του έργου εντόπισε σε διάφορα φυτώρια και δέσμευσε ποσότητα 40.000 δενδρυλλίων ελιάς ποικιλίας Άμφισσας και τα διένειμε δωρεάν στους πληγέντες αγρότες στις δηλωθείσες από αυτούς ζημιωθείσες ποσότητες, μαζί με το απαραίτητο λίπασμα, ενώ θα καλύψει και το κόστος της διευθέτησης του αρδευτικού νερού του ελαιώνα.

Για το καλύτερο συντονισμό του έργου «Ξαναφυτεύουμε τους Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες», πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην Άμφισσα, οι εργασίες της οποίας φιλοξενήθηκαν στο αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εισήγηση πραγματοποίησε ο υπεύθυνος του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης, Δρ. Ευάγγελος Βέργος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην υπεραιωνόβια προσφορά της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στον αγροδιατροφικό τομέα και την εκπαίδευση, υπογράμμισε ότι οι αγρότες είναι φύλακες του περιβάλλοντος, φροντιστές της γης και συμβάλλουν στη δημόσια υγεία. «Η γεωργία είναι κουλτούρα και τρόπος ζωής. Απαιτεί επενδύσεις σε σύγχρονη γνώση, δεξιότητες/ικανότητες και τεχνολογία για να είναι μακροχρόνια βιώσιμη και ασφαλής. Περιλαμβάνει επίπονη εργασία, ρίσκο και ανθρώπινες αξίες, όπως: ήθος, ζήλο, πειθαρχία και αυτοπεποίθηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Να σημειωθεί ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι όχι μόνο να προστατευθεί ο ελαιώνας της Άμφισσας ως πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και κομμάτι του μοναδικού Δελφικού τοπίου, αλλά και να καταστεί πηγή αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής. Τέλος, οι «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού», ανέλαβαν τη χρηματοδότηση επισκευής τριών γεωτρήσεων του ΤΟΕΒ που έχουν βανδαλισθεί, τη σύνδεσή τους με την ΔΕΗ και την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας και πυρανίχνευσης.

<iframe src="https://www.ant1news.gr/embed/1628122" style="border:0" width="640" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

https://www.ant1news.gr/watch/1628122/amfissa-dekades-xiliades-fyteytikan-stoys-delfikoys-elaiones#

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!