ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Οι δωρητές μας κάνουν τη διαφορά: Γιάννης και Βενετία Καντσά
20. 12. 2021

«Κάθε φορά που περνάω την πύλη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, αισθάνομαι σαν έφηβος. Είναι απίστευτη η ενέργεια που εκπέμπει», λέει με αφοπλιστική άνεση και ειλικρίνεια ένας από τους σημαντικούς δωρητές του Ιδρύματος, ο 88χρονος Γιάννης Καντσάς. Τα τελευταία τρία χρόνια, τη σκυτάλη έχει πάρει η κόρη του, Βενετία, η οποία με ίδιο πάθος -καθώς έχει γαλουχηθεί με αγάπη προς τη Σχολή- είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να επεκτείνει το έργο του πατέρα της.


Η επαφή του Γιάννη Καντσά με τη Σχολή έγινε τυχαία, σε ηλικία μόλις 13 ετών. Ένα χειμερινό πρωινό του 1946 ο πρόσκοπος Γιάννης Καντσάς περπάτησε -μαζί με ακόμη τρεις προσκόπους- από την Ανάληψη έως τις εγκαταστάσεις της Σχολής. Ακόμη δεν είχε τοποθετηθεί περίφραξη και η παρέα των προσκόπων έστησε τη σκηνή της εντός των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος. Τα τότε στελέχη της Σχολής, τους υποδέχθηκαν με θέρμη και ζεστασιά προσφέροντάς τους φαγητό και παρέχοντας τους ό,τι βοήθεια χρειάζονταν. Η κίνηση αγάπης δεν πέρασε απαρατήρητη από τον νεαρό έφηβο. Όμως, χρειάστηκαν ακόμη δύο «σταθμοί» για να «κλειδώσει» μέσα του η αγάπη προς τη Σχολή. Λίγα χρόνια μετά την κατασκήνωση ως πρόσκοπος, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της μαζί με τους συμμαθητές του από το 5ο Γυμνάσιο, στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής. Τότε ήταν που ενημερώθηκε πλήρως και διεξοδικά για το έργο και την προσφορά της. Την τελευταία σχολική χρονιά μετέβη στις Η.Π.Α., όπου σπούδασε και εργάστηκε σε φάρμες στην Πολιτεία Virginia. Εκεί, ήρθε σε επαφή με την αμερικανική κουλτούρα, την οποία υιοθέτησε σε όλη τη ζωή του. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνέθεσε τα παραπάνω τρία καίρια σημεία και έλαβε την απόφαση να ενταχθεί τόσο στο δίκτυο των υποστηρικτών του ιστορικού Προγράμματος Υποτροφιών της όσο και στο Σύλλογο Φίλων της ΑΓΣ. Χάρη στην πολύχρονη στήριξή του, δεκάδες μαθητές από όλη τη χώρα κάθισαν στα θρανία της Σχολής και απέκτησαν εφόδια που αποδείχθηκαν πολύτιμα για τη μετέπειτα καριέρα τους. «Το πιο εντυπωσιακό με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή δεν είναι ότι απλά παρέχει εκπαίδευση. Ναι, το κάνει αυτό και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο επίτευγμά της είναι ότι διαπλάθει χαρακτήρες. Τους κάνει χρήσιμους ανθρώπους στην κοινωνία», είπε συγκινημένος κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σχολής, Dr. Jeff Lansdale.

Αποφασισμένη να συνεχίσει και να επεκτείνει το έργο του πατέρα της, εμφανίστηκε η Βενετία Καντσά, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Φίλων της ΑΓΣ και υποστηρίκτρια του Προγράμματος Υποτροφιών. «Μεγάλωσα σε μία οικογένεια όπου συνέχεια ακούγαμε για το έργο και τα επιτεύγματα της Σχολής. Εγώ και η αδελφή μου είμαστε πιστές στο όραμα του Ιδρύματος και θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε, όπως ακριβώς ο πατέρας μας. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό παιδιών να έρθει να σπουδάσει στη Σχολή και παράλληλα να συνδράμουμε στη διάχυση του οράματος της Σχολής στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!