ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   HUB   /   Blog
Blog
Έργο Digi-Meat - Kick-off Meeting
23. 06. 2023

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το kick-off meeting του έργου Digi–Meat την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023. Το Digi-Meat αποτελεί μια νέα συνεργασία που έχει ως σκοπό την αξιοποίηση της τεχνολογίας στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο κρέας που παράγεται από τη σπάνια ελληνική βραχυκερατική φυλή.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΜΕΤΡΟ 16 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, ΥΠΟΜΕΤΡΟ 16.1 – 16.2 “ΊΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ”.
 
Συντονιστής εταίρος του έργου είναι η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Το εταιρικό σχήμα του Digi-Meat συμπληρώνουν η Green Projects, η Agromet, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, η εταιρεία ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ MEAT COMPANY και Κτηνοτροφικές Μονάδες από την περιοχή της Ξάνθης και της Δράμας.
 
Βασικός στόχος του Digi-Meat είναι η αξιοποίηση των αυτόχθονων φυλών οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο πολιτιστικό κεφάλαιο για την περιοχή και εν δύναμη πηγή εισοδήματος για τις ορεινές περιοχές.
 
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου θα χρησιμοποιηθούν καινοτόμες διαδικτυακές b2b εφαρμογές, οι οποίες θα συνδέσουν τους τοπικούς κτηνοτρόφους με specialty food αγορές σε όλη την Ελλάδα. Μέσω του Digi-Meat οι αγορές αυτές θα τροφοδοτηθούν με υψηλής προστιθέμενης αξίας, τοπικής ταυτότητας και περιορισμένης προσφοράς κρέατα ελευθέρας βοσκής. Για τη διαχείριση των κοπαδιών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους θα χρησιμοποιηθούν κολάρα τεχνολογίας Digitanimal.
 
Με τη συνδυαστική αξιοποίηση της εφαρμογής KalaΘos θα καταστεί εφικτή η πληροφόρηση σε όλους τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ζώων (φυλή, διαδικασία εκτροφής) τις φάρμες / σημεία εκτροφής (ακριβής προσδιορισμός της θέσης στην πλατφόρμα Google maps κ.α.) και θα τεκμηριωθεί ο τοπικού χαρακτήρας και η ποιότητα του κρέατος.
 
Τέλος μέσω της κατανάλωσης αναμένεται να ενισχυθεί η βιωσιμότητα της κοινότητας (ethical consumption).
 
Ψηφιακές τεχνολογίες που αφορούν τη διαχείριση των κοπαδιών και την ιχνηλασιμότητα θα αξιοποιηθούν προκειμένου να ενταχθεί το κρέας της αυτόχθονης φυλής, στη γαστρονομική ταυτότητα της Ξάνθης αλλά και στην προώθησή του στα gourmet εστιατόρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
 
Διαδικασίες Marketing και Logistics όπως δημιουργία παρτίδων, λεπτομερής και διαφανής τιμολόγηση, ενημέρωση διαθεσιμότητας, τοποθέτηση παραγγελιών, ομαδοποίηση αποστολών, έλεγχος συνθηκών μεταφοράς, και η πλήρης ιχνηλασιμότητα με χρήση διεθνών standard θα χρησιμοποιηθούν για τη συστηματική προσέγγιση του κοινού-στόχου των εστιατόρων/chef σε Ξάνθη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 
Οι εταίροι του έργου ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση τον Ιούλιο του 2023.
 
Η συνάντηση των εταίρων του Digi–Meat, φιλοξενήθηκε στο #enahub, σημείο συνάντησης ανθρώπων και ιδεών από κάθε τομέα, με κοινό στόχο την ανάπτυξη στην εκπαίδευση, στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα.

 

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!