ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   HUB   /   Blog
Blog
#DigiAgriFood | Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας
11. 07. 2022
Η πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα European Digital Innovation Hubs (EDIHs), ακρωνύμιο #DigiAgriFood, με επικεφαλής το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και με τη συμμετοχή του Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος του «Digital Europe πρόγραμμα 2021-2027». Μαζί με άλλους 135 υποψήφιους κόμβους σε όλη την Ευρώπη, το #DigiAgriFood θα αποτελέσει οικοσυστήματα καινοτομίας που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για όλους τους πολίτες σε τομείς όπως η υγεία, η αγροτική ανάπτυξη και η ψηφιακή διακυβέρνηση.
 
Μέσω του προγράμματος «Digital Europe 2021-2027», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την ανάπτυξη αυτού του δικτύου οικοσυστημάτων, με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους υπολογιστές υψηλής απόδοσης (HPC), την τεχνητή νοημοσύνη (AI), την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την ανάπτυξη προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της διαλειτουργικότητας.
 
Ως κράτος μέλος, η Ελλάδα θα συμμετέχει στο δίκτυο με τέσσερις κόμβους, οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με προϋπολογισμό περίπου 9,3 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια, ενώ τρεις επιπλέον κόμβοι μπορούν να ενταχθούν στο δίκτυο χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Οι ελληνικοί κόμβοι θα λειτουργούν σε τεχνολογικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια, το Internet of Things, το 5G, η ανάλυση μεγάλων δεδομένων και το blockchain, σε συνδυασμό με τομείς πολιτικής όπως η υγεία, η αγροτική ανάπτυξη, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και άλλα.
 
Κατατάσσεται δεύτερος μεταξύ των εγκεκριμένων κόμβων που θα χρηματοδοτηθούν, με συνολικό προϋπολογισμό έργου 4,2 εκατ. ευρώ, το #DigiAgriFood αποτελείται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τους Σύμβουλους Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Βιοοικονομίας και Αγροτικής Τεχνολογίας (iBO) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Η κοινοπραξία #DigiAgriFood στοχεύει να διευκολύνει τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας αξίας των αγροδιατροφικών προϊόντων, προς όφελος χιλιάδων τελικών χρηστών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας , Ηπείρου και Θεσσαλίας, στα τρία συν τέσσερα χρόνια υλοποίησης του έργου.
 
Αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία του αγροδιατροφικού τομέα για την περιοχή της ΑΜΤ, καθώς και για την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, και την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης του επιπέδου ψηφιακής ωριμότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, ο κόμβος #DigiAgriFood στοχεύει στη διευκόλυνσή του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού, με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις ΜΜΕ και το δημόσιο τομέα.
 
Για την επίτευξη αυτών των στόχων και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους κοινούς κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρώπης, όπως ορίζονται στην Πράσινη Συμφωνία, ο κόμβος θα αξιοποιήσει την εμπειρία του σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες και οι υπολογιστές υψηλής απόδοσης. Συνολικά, το σχέδιο είναι να δημιουργηθούν πέντε πλήρως λειτουργικά one-stop-shop και δέκα σημεία, που θα καλύπτουν ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή του EDIH για να διασφαλιστεί η άμεση αλληλεπίδραση με τις ομάδες-στόχους.
 
 
#DigiAgriFood | Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!