ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   HUB   /   Blog
Blog
Νέο έργο: Επίτευξη Επαγγελματικής Αριστείας στον τομέα της κλιματικής έξυπνης γεωργίας στην Γκάνα
19. 12. 2023
Ενόψει της αλλαγής του κλίματος, ο αγροτικός τομέας της Γκάνας αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου προκλήσεις. Η κλιματική έξυπνη γεωργία (Climate smart agriculture-CSA) προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη λύση για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αλλά η επιτυχής εφαρμογή της εξαρτάται από ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό ικανό να χειρίζεται τεχνολογίες CSA. Το έργο CB-VET που χορηγήθηκε πρόσφατα αντιμετωπίζει αυτήν την κρίσιμη ανάγκη ενισχύοντας τα ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) στην Γκάνα για να ενισχύσουν τα γεωργικά κολέγια με τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για έναν ακμάζοντα τομέα CSA με κύρια εστίαση στην παραγωγή και τη μεταποίηση.
 
Αυτό το έργο συγκεντρώνει μια κοινοπραξία από:
 
  • Σχολές ΕΕΚ της Γκάνας: Kwadaso Agricultural College και Adidome Farm Institute
  • Ευρωπαίοι ακαδημαϊκοί εταίροι: CINOP, Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και MSM,
  • Πανεπιστήμιο της Γκάνας: Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Kwame Nkrumah (KNUST)
  • Ιδιωτικός εταίρος από τη Γκάνα: Bunash Enterprise and Farms
  • ΜΚΟ της Γκάνας: Δίκτυο Πρωτοβουλιών Δικαιωμάτων και Συνηγορίας (RAIN)

 

Οι εταίροι αξιοποιούν τη συλλογική τους εμπειρία για να ενισχύσουν την παροχή ΕΕΚ στην Γκάνα. Το έργο θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς στόχους:
 
  • Προώθηση εταιρικών σχέσεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα: Η οικοδόμηση ισχυρών συνεργασιών μεταξύ παρόχων ΕΕΚ, εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα και κρατικών φορέων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη προγραμμάτων ΕΕΚ με γνώμονα τη ζήτηση που ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες του κλάδου.
  • Ενίσχυση της ποιότητας και της συνάφειας της ΕΕΚ: Η αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών και των μεθοδολογιών κατάρτισης της ΕΕΚ ώστε να αντικατοπτρίζουν τις πιο πρόσφατες πρακτικές και τεχνολογίες CSA θα διασφαλίσει ότι οι απόφοιτοι διαθέτουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για την απασχόληση στον τομέα της CSA.
  • Ευθυγράμμιση της ΕΕΚ με τις αναπτυξιακές στρατηγικές: Η ενσωμάτωση των αρχών της CSA στα προγράμματα ΕΕΚ θα ευθυγραμμίσει την ανάπτυξη δεξιοτήτων με τις εθνικές και περιφερειακές αναπτυξιακές στρατηγικές, προωθώντας βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και οικονομική ανάπτυξη.
 
Το έργο θα υλοποιήσει μια σειρά από δραστηριότητες για την επίτευξη αυτών των στόχων, όπως:
 
  • Δημιουργία ιδιωτικών-δημόσιων οικοσυστημάτων: Διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ παρόχων ΕΕΚ, συνεργατών του κλάδου και κυβερνητικών φορέων για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των κενών δεξιοτήτων στον τομέα της CSA.
  • Ανάπτυξη σύντομων μαθημάτων μετά την παραγωγή: Σχεδιασμός και παράδοση σύντομων μαθημάτων που εξοπλίζουν τους μαθητές με τις εξειδικευμένες δεξιότητες που απαιτούνται για τις διαδικασίες μετά την παραγωγή CSA.
  • Προγράμματα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών (ToT): Ενίσχυση της ικανότητας του προσωπικού ΕΕΚ να σχεδιάζει, να εφαρμόζει και να αξιολογεί αποτελεσματικά προγράμματα ΕΕΚ που επικεντρώνονται στην CSA.
  • Ανταλλαγή και διάδοση γνώσεων: Προώθηση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ παρόχων ΕΕΚ στην Γκάνα και την ΕΕ.
 
Το προτεινόμενο έργο CB-VET Γκάνα είναι μια έγκαιρη και μεταμορφωτική πρωτοβουλία που θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους της Γκάνας να γίνουν η κινητήρια δύναμη πίσω από έναν βιώσιμο και ανθεκτικό γεωργικό τομέα. Εξοπλίζοντας τους ΕΕΚ με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται για τις πρακτικές CSA, το έργο θα συμβάλει στην επισιτιστική ασφάλεια, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την οικονομική ευημερία στην Γκάνα και πέρα από αυτήν.
 
Αυτό το έργο αποτελεί μέρος του προγράμματος Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα διευθύνεται από τον Hans Nijhoff, Senior Project Consultant και τον Veerle Barten, Project Consultant στο Expert Center του MSM για τις Αναδυόμενες Οικονομίες. Το έργο θα διαρκέσει από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Νοέμβριο του 2026.
 
Αυτό το έργο έχει χρηματοδοτηθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η δημοσίευση (ανακοίνωση) αντικατοπτρίζει μόνο τις απόψεις του συγγραφέα και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!