ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Γυμνάσιο Χασιώτη   /   Blog Δραστηριοτήτων
Blog Δραστηριοτήτων
Φυσική - Το πείραμα του Ερατοσθένη
30. 03. 2022

Σε αυτό το project δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου να υπολογίσουν τη περίμετρο της Γης, ακολουθώντας τα βήματα και τον τρόπο σκέψης του Έλληνα μαθηματικού Ερατοσθένη.

Ο Ερατοσθένης μπόρεσε το 220 π.Χ. περίπου να υπολογίσει την περίμετρο της Γης, χρησιμοποιώντας βασικά στοιχεία Γεωμετρίας και έχοντας την ισχυρή πεποίθηση ότι η Γη θα πρέπει να είναι «σφαιρική». Το πολύ ενδιαφέρον στο πείραμα που  πραγματοποίησε ο Ερατοσθένης πριν από 2200 χρόνια περίπου ήταν ότι μπόρεσε να υπολογίσει με πολύ μεγάλη ακρίβεια τη τιμή της περιμέτρου της Γης με σφάλμα περίπου στο 1%. Αυτό ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για τους μαθητές μας που ήθελαν να φανούν «αντάξιοι» του.

Οι μαθητές έκαναν τις μετρήσεις τους τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, την επόμενη μέρα από την εαρινή ισημερία, σε συγκεκριμένη ώρα κατά την οποία ο Ήλιος μεσουρανούσε. Οι μετρήσεις όλων των ομάδων ήταν πολύ καλές. Μπόρεσαν να προσεγγίσουν με αρκετή ακρίβεια τη πραγματική τιμή της περιμέτρου της Γης με το σφάλμα τους να κυμαίνεται μεταξύ του 1% και του 5%.

Φυσική - Το πείραμα του Ερατοσθένη
Φυσική - Το πείραμα του Ερατοσθένη
Φυσική - Το πείραμα του Ερατοσθένη
Φυσική - Το πείραμα του Ερατοσθένη
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!