ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Humans of AFS
History Trivia
10. 10. 2018

Μια εβδομάδα απώλειας, αγάπης και μόχθου

Θεσσαλονίκη 20 Απριλίου 1916

«Το τηλεγράφημα που στάλθηκε την Τρίτη στην Αμερική αναφέρει το απλό γεγονός της φωτιάς που κατέστρεψε το όμορφο κτίριό μας»

Κάπως έτσι η Susan Adeleine Beers, σύζυγος του ιδρυτή της Σχολής Dr. John Henry House, ξεκινά την επιστολή της περιγράφοντας τη μεγάλη καταστροφή της Σχολής. Πέντε μέρες πριν, στις 15 Απριλίου, ένας εργάτης επισκεύαζε το γείσο της οροφής του James Hall. Τα κάρβουνα που είχε πάρει μαζί του για να λιώσει κάποια σίδερα, σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους άφησαν μέσα σε μια ώρα μόνο το σκελετό του κτιρίου. Δίχως οπτικοακουστικό υλικό δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς στις μέρες μας το μέγεθος της καταστροφής. Όπως σημειώνει η Brenda Marder στους Φροντιστές της γης "χωρίς το James Hall η Σχόλη ήταν ανάπηρη" (σ. 113).

Τα γεγονότα της εβδομάδας που ακολούθησαν συνοψίζονται από την Beers με τρεις λέξεις: απώλεια, αγάπη και μόχθος. Μπορεί να χάθηκε το κτίριο μαζί με τα προσωπικά αντικείμενα μαθητών και υπαλλήλων έμεινε όμως σε εμάς η μαρτυρία της για όσους βοήθησαν: μαθητές, προσωπικό, στρατιώτες από γειτονικά συμμαχικά στρατεύματα, ξένες αποστολές.

Μετά από έξι μήνες η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρήκε το James Hall έτοιμο να δεχτεί μαθητές και προσωπικό.

Για να διαβάσετε την επιστολή, πατήστε εδώ & εδώ.

Δαμιάνα Κουτσομίχα

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!