ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Δ΄Τάξη: Το νερό...νεράκι !
24. 11. 2021

Στη δεύτερη θεματική μας ενότητα ‘Το νερό…νεράκι’ τα παιδιά ασχολήθηκαν εκτενώς με το νερό, πραγματοποίησαν πειράματα με αυτό, συνέλεξαν πληροφορίες και το συνέδεσαν με γεωγραφικές γνώσεις.

Αρχικά, μιλήσαμε για τον κύκλο του νερού και γνωρίσαμε το φαινόμενο της εξάτμισης και της συμπύκνωσης. Οι μικροί μας μαθητές και οι μικρές μας μαθήτριες αποτύπωσαν τον δικό τους… κύκλο νερού, αξιοποιώντας πλαστικά μπουκάλια, νερό και φυσικά θερμότητα !

 

Στη συνέχεια, προσεγγίσαμε την έννοια της πυκνότητας και είδαμε ποια η σχέση του νερού με το λάδι και το οινόπνευμα. Τα παιδιά συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας με τις παρατηρήσεις τους και τα συμπεράσματα που εξήγαγαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Στο πλαίσιο της ενασχόλησής μας με το νερό, μιλήσαμε για τις βροχές και τη χρησιμότητά τους για τον πλανήτη μας. Έπειτα, σε συνεργασία με την υπεύθυνη STEAMστο σχολείο μας, κα. Στεφανία Λάμπουρα, τα παιδιά, συνεργαζόμενα σε ομάδες, έφτιαξαν κατασκευές που μιμούνται τον ήχο της βροχής.

Φυσικά, η ενότητα αυτή δε θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει αναφορά στο πόσιμο νερό και τους τρόπους φιλτραρίσματός του ! Τις τάξεις μας επισκέφθηκε η κα. Πολύζου, η οποία αφού εξήγησε στα παιδιά τη λειτουργία των φραγμάτων και τους παρουσίασε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διατηρήσουμε το νερό καθαρό, προχώρησε σε βιωματικές δράσεις.

Αρχικά, τα παιδιά έφτιαξαν τα δικά τους φίλτρα νερού, χρησιμοποιώντας απλά υλικά από τη φύση.

Αμέσως μετά την κατασκευή των φίλτρων, τα παιδιά δημιούργησαν αυτοσχέδια φράγματα, ελέγχοντας τη λειτουργικότητά τους ! Τα αποτελέσματα μας εντυπωσίασαν !

 

Αφού μιλήσαμε για τα φράγματα, όλη η Δ΄Δημοτικού πραγματοποίησε επίσκεψη στο φράγμα της Θέρμης. Τα παιδιά έμαθαν πληροφορίες για το φράγμα που βρίσκεται τόσο κοντά στο Σχολείο τους, ενώ συνδυάσαμε την επίσκεψή μας με μια μικρή πεζοπορία και πολύ παιχνίδι !

 

Επιπλέον, τα παιδιά έκαναν έρευνα και ετοίμασαν παρουσιάσεις για τα μεγαλύτερα ποτάμια και τις μεγαλύτερες λίμνες της χώρας μας. Δημιούργησαν  «ταυτότητα» για κάθε λίμνη και ποταμό που μελέτησαν, συλλέγοντας τα σημαντικότερα στοιχεία.

Τελος, μάθαμε για την τεχνική της υδροπονίας με τη βοήθεια του κ. Στέργιου Καμπούρη. Τα παιδιά, αυτή τη φορά δε φύτεψαν μαρουλάκια στον Λαχανόκηπο αλλά...στο νερό. Γνώρισαν τη διαδικασία και έμαθαν τα υλικά που χρειάζεται για να πετύχει μία τέτοιου είδους καλλιέργεια. Στο τέλος, τραβήξαμε φωτογραφίες για να μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη και τα διάφορα στάδια της καλλιέργειάς μας κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Το σίγουρο είναι ότι στο τέλος της θεματικής μας ενότητας είπαμε το νερό…νεράκι !!
Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!