ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Ε΄ Τάξης: Αναζητώντας τα ίχνη της πόλης την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής
15. 11. 2021

Φέτος, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης πήραν τον ρόλο ενός ιστορικού που μελετά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής και ετοίμασαν τη γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου!

Τα θέματα που τους απασχόλησαν ήταν πολλά! Η εισαγωγή σε αυτή την περίοδο έγινε με την επίσκεψή μας στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου τα παιδιά συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό τόσο με την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όσο και με την απέλευθερωση της Θεσσαλονίκης το 1912. Αφού τοποθέτησαν στην ιστοριογραμμή τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα, έγιναν δημοσιογράφοι και ετοίμασαν τα πρωτοσέλιδα εκείνης της περιόδου!

 

 

Στη συνέχεια η έρευνα έγινε πιο συστηματική! Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και η κάθε ομάδα ανέλαβε ένα συγκεκριμένο θέμα! Ξεκίνησαν από τον Μεσοπόλεμο, συνέχισαν με τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και έφτασαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις τραγικές συνέπειές του. Ταυτόχρονα τους απασχόλησαν ζητήματα όπως η πείνα, η ζωή των παιδιών αλλά και όσα συνέβησαν στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή την περίοδο της Κατοχής. Ξεχωριστά μελέτησαν το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, την τέχνη που σχετίζεται με εκείνη την περίοδο και την απελευθέρωση του 1912. Τέλος, ανέδειξαν την τεράστια αξία της ειρήνης και την ανάγκη για τη διασφάλισή της!

 

Όλες οι παρουσίασεις των παιδιών μαζί με τον τρόπο που η κάθε ομάδα σκέφτηκε να τις πλαισιώσει αποτέλεσαν το υλικό της τελικής γιορτής! Μια γιορτή, που ενώ πραγματοποιήθηκε χωρίς το κοινό που θα θέλαμε, διατήρησε τον ενθουσιασμό και την όρεξη των παιδιών μέχρι την τελευταία στιγμή!

Συγχαρητήρια στα παιδιά που ανέλαβαν πολλαπλούς ρόλους όπως αυτούς του ιστορικού, του ερευνητή, του σκηνοθέτη και του ηθοποιού και κατάφεραν να τους διεκπεραιώσουν όλους με επιτυχία!

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!