ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project B' τάξης: Περπατώ, περπατώ μες στο δάσος!
30. 10. 2020

Η δεύτερη θεματική ενότητα της Β΄τάξης ολοκληρώθηκε! Τα παιδιά υλοποίησαν το project « Περπατώ, περπατώ μες το δάσος» με στόχο να καλλιεργήσουν δεξιότητες παρατήρησης, να γνωρίσουν τα φυτά και τις λειτουργίες τους, το δάσος και τα είδη των δέντρων.

Στο μάθημα της γλώσσας γνώρισαν τους τύπους των δέντρων και έμαθαν να ξεχωρίζουν τις έννοιες «φυλλοβόλα», «αειθαλή», «κωνοφόρα» και «φοινικοειδή». Έμαθαν να διαβάζουν την ηλικία των δέντρων μετρώντας τα δαχτυλίδια και την περίμετρο των κορμών τους, καθώς και να κάνουν το τύπωμα των φλοιών τους.

 

Τα παιδιά κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν πειράματα με στόχο να διαπιστώσουν πώς το νερό κυκλοφορεί μέσα σε ένα φυτό και πώς ο ήλιος επηρεάζει την ανάπτυξή του, τα παιδιά γνώρισαν την έννοια της φωτοσύνθεσης.

Πρώτα, φύτεψαν φασόλια σε μικρά κεσεδάκια και τα σκέπασαν με βαμβάκι. Κάποια τα τοποθέτησαν στον ήλιο και κάποια στη σκιά. Μετά από λίγες μέρες παρατήρησαν ότι τα φασόλια που ήταν στον ήλιο μεγάλωσαν ενώ τα υπόλοιπα δεν αναπτύχθηκαν.

Μετά, έβαλαν λευκά λουλούδια σε ένα βάζο από μπουκάλι με νερό και έριξαν χρώμα. Μια μέρα μετά τα παιδιά παρατήρησαν ότι τα λευκά λουλούδια είχαν ρουφήξει το νερό με το χρώμα και είχαν γίνει γαλάζια!

 

Έφτιαξαν λίστες με τα απαραίτητα εφόδια ενός εξερευνητή της φύσης και ετοίμασαν τα σακίδιά τους. Η πρώτη ομάδα παιδιών πραγματοποίησε την πεζοπορία στο δάσος του Σέιχ Σου. Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Τα παιδιά περπάτησαν μία ώρα, αναγνώρισαν τα δέντρα γύρω τους, μάζεψαν καρπούς και κλαδιά και θαύμασαν την όμορφη φθινοπωρινή φύση.

Eξαιτίας των συνθηκών η δεύτερη ομάδα δεν επισκέφτηκε το Σέιχ Σου αλλά επισκέφτηκε το δασάκι όπου τα παιδιά έκαναν πικ νικ. Έπειτα, έπαιξαν κυνηγητό χρησιμοποιώντας μπαλόνια. Οι «κυνηγοί» έπρεπε να πιάσουν τα «θηράματα» βάζοντάς τα μέσα στα μπαλόνια. Μόλις οι συνθήκες γίνουν καλύτερες, θα είναι η πρώτη εκδρομή που θα πραγματοποιήσουν.

Στο μάθημα των αγγλικών τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον χώρο της Σχολής παίρνοντας μέρος σε ένα Scavenger Hunt (παιχνίδι εξερεύνησης). 
Σκοπός ήταν να ψάξουν και να βρουν διάφορα φθινοπωρινά στοιχεία της φύσης (π.χ. πολύχρωμα φύλλα, βελανίδια, λουλούδια, ξυλάκια, κτλ.) που υπάρχουν στον προαύλιο χώρο του καταπρασινου σχολείου μας. 
Τα παιδιά λάτρεψαν το παιχνίδι και μέσα σε λίγα λεπτά τσέκαραν όλη τη λίστα με τα στοιχεία! 

Τέλος, επισκέφτηκαν την αίθουσα STEM όπου παρατήρησαν τα στόματα των φύλλων στο μικροσκόπιο και μίλησαν για τις πολύτιμες λειτουργίες τους.

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!