ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Δ' τάξης: Νοιάζομαι άρα προσφέρω!
14. 12. 2020

Στο ξεκίνημα της θεματικής και με αφορμή τα αντίστοιχα κείμενα της Γλώσσας, τα παιδιά θυμήθηκαν τους βασικότερους κανόνες οδικής κυκλοφορίας μέσα από διάφορα παραμύθια και βίντεο, όπου έπρεπε να εντοπίσουν την κατάλληλη οδική συμπεριφορά. Έπειτα, αναζήτησαν διάφορες πινακίδες στο διαδίκτυο και φωτογράφισαν μερικές στη γειτονιά τους αλλά και στον χώρο του σχολείου, τις οποίες παρουσίασαν στην τάξη!

Με αφορμή τα συχνά τροχαία ατυχήματα, έγινε μια εισαγωγή στο ζήτημα του εθελοντισμού και της αιμοδοσίας. Αρχικά, οι ερευνητές κι οι ερευνήτριες έψαξαν για διάφορες εθελοντικές οργανώσεις στο διαδίκτυο και δημιούργησαν παρουσιάσεις και βίντεο για να εξηγήσουν τη σημασία του εθελοντισμού!

Μέσα από διάφορα βίντεο, γνώρισαν την ιστορία μερικών εθελοντών στην Ελλάδα. Έφτιαξαν την «Ταυτότητα του εθελοντή», παρατηρώντας τον λόγο για τον οποίο αποφάσισαν να αναλάβουν εθελοντική δράση!

Η αιμοδοσία αποτέλεσε ένα από τα βασικά ζητήματα της ενότητας. Τα παιδιά γνώρισαν το ταξίδι του αίματος μέσα στο σώμα, τα βασικά συστατικά του και τη σημασία του για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μέσα από γλωσσικές δραστηριότητες, εξασκήθηκαν στα λευκά και τα ερυθρά αιμοσφαίρια, στο πλάσμα και τα αιμοπετάλια!

Παρακολούθησαν βίντεο για τη διαδρομή που ακολουθεί το αίμα από την αιμοδοσία μέχρι να φτάσει στα νοσοκομεία και έγραψαν τα δικά τους κείμενα για να την περιγράψουν. Ακόμη, προσπάθησαν με τον λόγο τους να πείσουν κι άλλους ανθρώπους να δίνουν αίμα!

Τα παιδιά επιχειρηματολόγησαν γραπτά και προφορικά για τους λόγους που πρέπει να γίνουν περισσότεροι άνθρωποι αιμοδότες και δημιούργησαν αφίσες διαφημίζοντας την εθελοντική αιμοδοσία, μέσα από την εκπαιδευτική εφαρμογή Padlet.

Έμαθαν να μετρούν τον σφυγμό τους και γνώρισαν τις ομάδες αίματος, μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Κατασκεύασαν χάρτινες καρδιές με την τεχνική Origami, πάνω στις οποίες έγραψαν την ομάδα αίματός τους.

Για να λυθούν οι απορίες των παιδιών σχετικά με την αιμοδοσία, συνδέθηκαν στις τάξεις δύο εθελοντές αιμοδότες, η κ. Μηλαπίδου Μαρία και ο κ. Κόκκινος Αντώνης. Μίλησαν για την εμπειρία τους από την αιμοδοσία και συζήτησαν με τα παιδιά, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις τους!

Ώρα για βιβλιοπαρουσίαση! Τα παιδιά διάβασαν την ιστορία «Τι ζητούσε μια φορά η αλεπού στη ρεματιά», του Κώστα Μάγου, από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Μέσα από το βιβλίο και τις δραστηριότητες που ακολούθησαν, τα παιδιά αντιλήφθηκαν τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς. 

Κάλεσαν στις ψηφιακές τάξεις τον συγγραφέα για να συζητήσουν για το βιβλίο! Μαζί με τον συγγραφέα κ. Μάγο, συνδέθηκαν ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) κ. Κώστας Σταμούλης και η εκπρόσωπος του ΕΚΕΑ, κα. Μάγια Γιαννουλάκη. Με την πολύτιμη συμβολή της υπεύθυνης βιβλιοθήκης της Α.Γ.Σ., κ. Δαμιάνας Κουτσομίχα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον συγγραφέα και να του εκφράσουν τις απορίες τους σχετικά με την εμπειρία του από τη συγγραφή βιβλίων. Παρουσίασαν τις αφίσες τους, με μηνύματα και ζωγραφιές για την αιμοδοσία. Συνομίλησαν με τους ειδικούς πάνω στα ιατρικά ζητήματα, ενώ ρώτησαν λεπτομέρειες για το ταξίδι του αίματος μέσα και έξω από το σώμα. Στο τέλος, έδειξαν τα διαφημιστικά βίντεο που είχαν ετοιμάσει ομαδικά για να προωθήσουν την αιμοδοσία!

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!