ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Sugar crystals και υγιεινή διατροφή... κι όμως γίνεται! (STEM)
23. 10. 2017

Στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος της Υγιεινής Διατροφής, στη Δ' τάξη  εργαστήκαμε σε ομάδες και πραγματοποιήσαμε μια σειρά από γλυκά και χρωματιστά...πειράματα με τη βοήθεια της κυρίας Νάντιας Γρηγοριάδου, STEM Coordinator. Αφού κάναμε μια εισαγωγική συζήτηση για τις διάφορες ονομασίες της ζάχαρης στα τρόφιμα και είδαμε κάποια σχετικά βίντεο με τα πειράματα που επρόκειτο να πραγματοποιήσουμε, φορέσαμε τις ποδιές μας και κατευθυνθήκαμε στο εργαστήριο.

Εκεί μελετήσαμε μέσω τριών πειραμάτων, τη δημιουργία κρυστάλλων ζάχαρης, όπως επίσης και την κίνηση των μορίων στο νερό μέσω πειραμάτων πότε σε ζεστό και πότε σε κρύο νερό. Συγκεκριμένα παρατηρήσαμε την ταχύτητα διάλυσης του χρώματος σε κρύο και ζεστό νερό, ανακαλύψαμε ότι τα μόρια του ζεστού νερού κινούνται πιο γρήγορα, επιτρέποντας έτσι το χρώμα να διαλυθεί.

Έπειτα, δημιουργήσαμε κορεσμένα διαλύματα ζάχαρης και προσθέσαμε χρώμα ζαχαροπλαστικής. Παρατηρήσαμε το ίζημα που δημιουργήθηκε στον πάτο του δοχείου και βουτήξαμε μέσα ξυλάκια. Θα περιμένουμε με ανυπομονησία λίγες μέρες και θα δούμε να δημιουργούνται κρύσταλλοι ζάχαρης, όμοιοι με γλυφιτζούρια! 

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!