Τα οικιακά απορίμματα, ακόμα και αυτά που δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης - δεν είναι όλα για τα σκουπίδια. Οι φλούδες ενός μήλου, τα υπολείμματα ενός φαγητού ή το ίζημα του γαλλικού καφέ μπορούν να μετατραπούν σε "χρυσάφι" για τον κήπο ή το χωράφι μας μέσω της διαδικασίας της κομποστοποίησης. Κομποστοποίηση είχαμε κάνει και παλιότερα στον λαχανόκηπο του Δημοτικού, φέτος όμως - ως μαθητές της Ε' τάξης πια - είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τις εγκαταστάσεις των "μεγάλων" του Δευτεροβάθμιου και να συμμετέχουμε σε μια διαδικασία παραγωγής κομπόστ, όπως αυτή πραγματοποιείται στις αγροτικές μονάδες. Φτυάρια, γάντια, καροτσάκια και πολλά χέρια είχαν ως αποτέλεσμα έναν τύμβο από οργανικά υλικά που με τον καιρό θα μετατραπεί σε ένα οικολογικό λίπασμα. Επί τη ευκαιρία, λύσαμε και μερικές απορίες μας, όπως πχ γιατί δεν κάνει να βάλουμε σε κάδο κομποστοποίησης φλούδες λεμονιού ή γιατί στο κρύο βλέπουμε την κοπριά να αχνίζει;