ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project ΣΤ' τάξης: Σπίτι μας είναι η Γη - Οι Λαοί του Κόσμου
16. 12. 2019

Προσπαθώντας να εμφυσήσουμε στους μαθητές και στις μαθήτριές την έννοια του Global Citizenship, δεν θα μπορούσε να λείπει από τα φετινά projects το project «Σπίτι μας είναι η Γη – Οι λαοί του Κόσμου»!

Η ετερότητα, οι αυτόχθονες λαοί, οι άνθρωποι που ζουν τελείως διαφορετικά από εμάς, οι πρόσφυγες του τότε – δηλαδή οι συγγενείς μας – και του τώρα, οι διαφορετικές κατοικίες και κουλτούρες, αλλά και αθλήματα που έχουν τις ρίζες τους σε άλλους πολιτισμούς ήταν ορισμένα από τα θέματα που απασχόλησαν τα παιδιά.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες αρχικά κλήθηκαν να συνομιλήσουν με προγόνους τους που ήρθαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, να καταγράψουν τις εμπειρίες τους, να συλλέξουν φωτογραφίες από τη ζωή εκεί ή να φέρουν οικογενειακά κειμήλια και να τα παρουσιάσουν στους συμμαθητές και στις συμμαθήτριές τους.

Στη συνέχεια μια μοναδική εμπειρία περίμενε τα παιδιά όταν συνάντησαν τον Ammar, πρόσφυγα από τη Συρία, ο οποίος αυτή τη στιγμή σπουδάζει στο κολλέγιο Perrotis. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ιστορία του, πώς βρέθηκε εδώ, πώς τα κατάφερε, ποια είναι τα όνειρά του για το μέλλον. Έχοντας μιλήσει τις προηγούμενες ημέρες για τους πρόσφυγες, τη διαφορετικότητα, τους λαούς που διαφέρουν από εμάς και τις σημαντικές αξίες που έχουν όλοι οι άνθρωποι, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το διαφορετικό μέσω μιας αυθεντικής συνθήκης και να μπορέσουν να εστιάσουν σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν. Τον ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκε μαζί μας τις εμπειρίες του!

Οι δράσεις όμως δεν σταμάτησαν εδώ. Τα μαθήματα στάθηκαν και πάλι αφορμή και βοηθοί, ώστε να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες. Με αφορμή το μάθημα της Γεωγραφίας οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν για το πώς ζουν οι άνθρωποι στις πολικές περιοχές, στις ερήμους και στα τροπικά δάση. Γνώρισαν αυτόχθονες λαούς και μελέτησαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, σύγκριναν τους διαφορετικούς τρόπους διαβίωσης και τους συσχέτισαν με τις τοπικές συνθήκες, αλλά και με την έννοια της πυκνότητας του πληθυσμού. Και αφού απέκτησαν μια ολοκληρωμένη άποψη για τον κάθε αυτόχθονα λαό, κλήθηκαν – στο πλαίσιο το μαθήματος της Γλώσσας – να επικοινωνήσουν με ένα ταξιδιωτικό γραφείο, ώστε να οργανώσουν ένα ταξίδι στον λαό της επιλογής τους, χρησιμοποιώντας το επικοινωνιακό πλαίσιο της επιστολής και ταυτόχρονα τα κατάλληλα επιχειρήματα.

Ακόμη κάποιοι μαθητές και μαθήτριες εμπνεύστηκαν από τις κατοικίες άλλων λαών που δεν μοιάζουν καθόλου με τις δικές μας και έφτιαξαν τις δικές τους μακέτες, δίνοντας και τις αντίστοιχες πληροφορίες κάθε φορά.

Τέλος τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα πρωτότυπο μάθημα πολεμικών τεχνών, καθώς αντί για τον coach Θάνο, το μάθημα ανέλαβαν οι μαθήτριες του Γυμνασίου μας, Ίριδα Αναγνωστοπούλου και Ανδρεάνα Αυγουστή, οι οποίες κάνουν πρωταθλητισμό στη συγκεκριμένη πολεμική τέχνη του TaeKwonDo. Αρχικά παρουσίασαν τα βασικότερα ιστορικά στοιχεία του αθλήματος, εξήγησαν πώς κάποιος μπορεί να ξεκινήσει αυτό το άθλημα και πώς να εξελιχθεί και απάντησαν στις ερωτήσεις των μαθητών και των μαθητριών. Πέρα από τα σωματικά οφέλη δόθηκε έμφαση στις αρετές της αυτοπειθαρχίας, της υπομονής, της αυτοσυγκέντρωσης και της ηρεμίας, οι οποίες εξασκούνται μέσω των πολεμικών τεχνών. Οι μαθήτριες του Γυμνασίου παρουσίασαν ένα βιντεάκι με βασικές πληροφορίες και στο τέλος μετά από την προθέρμανση που έκαναν, έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να εξασκήσουν τα «λακτίσματά» τους σε ειδικούς στόχους που κρατούσαν οι ίδιες.

     

     

     

Το βιωματικό αυτό μάθημα μαζί με τα υπόλοιπα αθλήματα τα οποία γίνονται ήδη στο μάθημα της φυσικής αγωγής και είναι πολύ διαδεδομένα σε άλλες χώρες και σε άλλους λαούς (π.χ.kickball, softball, baseball, lacrosse) ολοκλήρωσε με τον καλύτερο και πιο «κεφάτο» τρόπο το project μας, που ελπίζουμε να έδωσε στα παιδιά σπουδαίες γνώσεις και πρωτόγνωρες εμπειρίες!

Ammar, Θάνο, Ίριδα, Ανδρεάνα, σας ευχαριστούμε!

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!