ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Γ' τάξης: Ταξιδεύοντας με τον Οδυσσέα, τον Ιάσονα και άλλους μυθικούς ήρωες!
06. 03. 2020

Με αφορμή την Ιστορία και τη γνωριμία με τις περιπέτειες του Οδυσσέα, τα παιδιά συζήτησαν για τους λόγους που οι άνθρωποι ταξιδεύουν. Έφτιαξαν εννοιολογικούς χάρτες στα iPads και τους παρουσίασαν στην ομάδα της τάξης!

Στη συνέχεια, τα παιδιά στις ομάδες τους έκαναν αναζήτηση στο διαδίκτυο για την ιστορία και την εξέλιξη των πιο γνωστών μεταφορικών μέσων, όπως το ποδήλατο, το αυτοκίνητο και το αεροπλάνο. Τα ζωγράφισαν και τα ταξινόμησαν σε πίνακες.

Έπειτα, με αφορμή τις διάφορες στάσεις του Οδυσσέα προς αναζήτηση φαγητού, έγινε συζήτηση για τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Ομαδικά κατέγραψαν λίστες με τρόφιμα που θα πρέπει να έχουν οι ταξιδιώτες μαζί τους, ώστε να αποφύγουν πιθανά προβλήματα υγείας στα ταξίδια τους και τις παρουσίασαν.

Με την πολύτιμη βοήθεια της φυσικού κας. Ελένης Βουκλουτζή, πραγματοποιήθηκε δραστηριότητα Stem. Γνώρισαν τους λόγους για τους οποίους επιπλέουν οι βάρκες και τεχνικές για την ανθεκτικότερη κατασκευή τους. Συνεργάστηκαν με τις ομάδες τους και έφτιαξαν τις δικές τους σχεδίες, με κλαδάκια που μάζεψαν από την αυλή του σχολείου και γλωσσοπίεστρα. Στο τέλος, δοκίμασαν αν επιπλέουν οι σχεδίες τους στο νερό!

Μελέτησαν τις περιοχές που ταξίδεψαν οι μυθικοί ήρωες και βρήκαν τις σημερινές τοποθεσίες στον χάρτη. Παρουσίασαν σε ομάδες τη διαδρομή που ακολούθησαν τα καράβια του Οδυσσέα, του Ιάσονα και του Θησέα.

Στα Εικαστικά, τα παιδιά ανακάλυψαν τις τεχνικές κατασκευής σαΐτας και έφτιαξαν τις δικές τους χάρτινες σαΐτες. Έπειτα, βγήκαν στην πίσω αυλή του σχολείου και έπαιξαν σαΐτομαχίες!

Τα παιδιά υποδέχθηκαν στη βιβλιοθήκη της Σχολής τον κ. Μηνά Μητσόπουλο, συγγραφέα του βιβλίου "Εγώ, ένας μικρός Οδυσσέας" από τις εκδόσεις Βάρφη. Του παρουσίασαν ομαδικές παρουσιάσεις με τα κεντρικά νοήματα του βιβλίου και διάφορες συμβουλές προς τους αναγνώστες. Συζήτησαν με τον συγγραφέα για τις περιπέτειες του σύγχρονου Οδυσσέα και εκείνος τους έμαθε τα τραγούδια που έχει συνθέσει πάνω στις διάφορες ενότητες του βιβλίου. Όλοι μαζί τραγούδησαν για τα προβλήματα του σύγχρονου Οδυσσέα αλλά και τις λύσεις τους! Στο τέλος, του έδωσαν τις κατασκευές που είχαν ετοιμάσει και εκείνος υπέγραψε τα βιβλία τους!

Στο μάθημα των Αγγλικών τα παιδιά λάτρεψαν τα ταξίδια και τις περιπέτειες του Γκιούλιβερ και έπειτα απόλαυσαν ένα παιχνίδι γεωγραφίας μαθαίνοντας τα ονόματα των χωρών και τις σημαίες τους.

Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, όπου τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία του τρένου, είδαν από κοντά παλιά βαγόνια και τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως χάρτες, στολές και εισιτήρια. Ταξίδεψαν πίσω στον χρόνο και ένιωσαν ταξιδιώτες, μέσα στο θρυλικό βαγόνι του Όριεντ Εξπρές!

Στο πλαίσιο του προγράμματος Family and Community Literacy τα παιδιά βίωσαν ακόμα μία δράση φιλαναγνωσίας, με τη μητέρα της Ευτυχίας Κουκιόγλου (Γ1), κα. Ναταλία Θεοδωρίδου και τη μητέρα του Χρήστου Παπαδόπουλου (Γ2), κα. Σοφία Παπαδημητρίου. Διαβάστηκαν ιστορίες απ' τα βιβλία της Μαρίας Αγγελίδου και του Αντώνη Παπαθεοδούλου: "Καράβια που ταξίδεψαν στην περιέργεια" και "Καράβια που δεν φοβήθηκαν", εκδόσεις Ίκαρος. Τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία ατρόμητων, εξερευνητικών καραβιών και στο τέλος έφτιαξαν δύτες με ανακυκλώσιμα υλικά και χάρτινα καραβάκια!

Στο τέλος της ενότητας, τα παιδιά αξιοποίησαν όλες τις πληροφορίες που είχαν συλλέξει απ' όλα τα διάσημα μυθικά ταξίδια και δημιούργησαν τους δικούς τους τουριστικούς οδηγούς. Έγιναν ταξιωτικοί πράκτορες και οργάνωσαν ταξίδια στη Μεσόγειο με το πλοίο του Οδυσσέα και άλλων μυθικών ηρώων, προσκαλώντας τους συμμαθητές τους και τις συμμαθήτριές τους σ' ένα φανταστικό ταξίδι!

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!