ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Στ' τάξης: Ταξιδεύοντας στη δική μας Ιθάκη
06. 10. 2019

Πόσες διαφορετικές ευκαιρίες μάθησης μπορεί να σου δώσει η ιδέα ενός ταξιδιού όταν αυτό οργανώνεται μες στη σχολική αίθουσα; Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης ξεκίνησαν τη χρονιά τους… ταξιδεύοντας! Το project «Ταξιδεύοντας στη δική μας Ιθάκη» τούς έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε άλλες εποχές, να γευτούν την ομορφιά της ποίησης, να δημιουργήσουν, να αναλάβουν ρόλους, να επεξεργαστούν αυθεντικά κείμενα και να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά μαθησιακά προϊόντα!

Πιο συγκεκριμένα, η εβδομάδα τους ξεκίνησε με την «Ιθάκη» του Κ.Π. Καβάφη. Έμαθαν πως το ταξίδι δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ένας τόπος, μπορεί να είναι οι στόχοι μας και τα όνειρά μας. Στη συνέχεια μελέτησαν προγράμματα ταξιδιωτικών γραφείων και είδαν τι χρειάζεται για να οργανωθεί μια εκδρομή. Στο πλαίσιο των Μαθηματικών μελέτησαν χιλιομετρικές αποστάσεις αλλά και τιμοκαταλόγους που αφορούν τα ταξίδια, μιας και πρόκειται για απαραίτητα στοιχεία στην οργάνωση ενός ταξιδιού. Στην προσπάθειά τους, όμως, να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες είδαν και το οικολογικό αποτύπωμα των ταξιδιών τους, πώς αυτό επηρεάζει τον πλανήτη και πώς μπορούν να το μειώσουν, αποκτώντας συνήθειες πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο αυτού του project ήταν η ανάληψη ρόλου τουριστικού πράκτορα! Τα παιδιά δημιούργησαν στον υπολογιστή με τη χρήση προγράμματος παρουσίασης μια διαφημιστική καμπάνια και ετοίμασαν το πρόγραμμα του δικού μας ταξιδιού, αυτού που πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον, της τριήμερης εκδρομής τους στην Αθήνα! Αφού τα παιδιά ετοίμασαν τα δικά τους προγράμματα, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους (π.χ. πού βρίσκεται αυτό που θέλω να επισκεφθώ, ποιες ώρες λειτουργεί, γιατί να επιλέξω αυτό το μουσείο κτλ), το παρουσίασαν στους υπόλοιπους συμμαθητές και τις υπόλοιπες συμμαθήτριές του και στον Διευθυντή του Σχολείου, αξιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο μια ρεαλιστική συνθήκη για παραγωγή προφορικού δημόσιου λόγου.

Δεν έμειναν, βέβαια, μόνο στο παρόν! Μια βόλτα στο παρελθόν τους δίδαξε πόσο πολύ χρειάστηκε να προσπαθήσουν οι άνθρωποι για να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως η  Γη είναι στρόγγυλη και κινείται ταυτόχρονα γύρω απ’ τον ήλιο και γύρω απ’ τον εαυτό της. Είδαν, ακόμη, και τα σπουδαία ταξίδια των πρώτων τολμηρών θαλασσοπόρων, αυτά που άλλαξαν όλα τα έως τότε δεδομένα.

Τέλος, συμμετέχοντας σε μια δραματοποίηση κάποια παιδιά μεταμορφώθηκαν σε Ιεροεξεταστές και κάποια άλλα ανέλαβαν τον ρόλο του Γαλιλαίου, αναπαριστώντας τη δίκη αυτή που καταδίκασε έναν άνθρωπο, ο οποίος υποστήριζε την επιστημονική αλήθεια.

Μερικές ακόμη ευκαιρίες που τους δόθηκαν με αφορμή αυτό το project ήταν:

  • Η αναζήτηση πληροφοριών για Έλληνες αθλητές και Ελληνίδες αθλήτριες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και διέπρεψαν στον τομέα τους.
  • Η προετοιμασία παρουσίασης μνημείων της πόλης μας ετοιμάζοντας φυλλάδια με σκοπό να κάνουμε γνωστά τα μνημεία αυτά σε συνομηλίκους μας που βρίσκονται στη Γερμανία και στη Γαλλία.

  • Η επαφή με την έννοια του «bikeability». Επιλέγουμε το ποδήλατο, γιατί κάνει καλό στην υγεία μας και γιατί είναι φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα γινόμαστε υπεύθυνοι και υπεύθυνες χρησιμοποιώντας πάντα τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας!

Το project αυτό ήταν αρχή για πολλά ακόμη που θα ακολουθήσουν! Ευχόμαστε όλα τα project να χαρίσουν στους μαθητές και στις μαθήτριές τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους κάνουν «σωστούς ταξιδευτές», μιας και ένα από αυτά που έμαθαν είναι:

Πάντα στὸ νοῦ σου νἄχῃς τὴν Ἰθάκη.

Τὸ φθάσιμον ἐκεῖ εἶν᾿ ὁ προορισμός σου.

Ἀλλὰ μὴ βιάζῃς τὸ ταξείδι διόλου.

Καλλίτερα χρόνια πολλὰ νὰ διαρκέσει.

Καὶ γέρος πιὰ ν᾿ ἀράξῃς στὸ νησί,

πλούσιος μὲ ὅσα κέρδισες στὸν δρόμο,

μὴ προσδοκώντας πλούτη νὰ σὲ δώσῃ ἡ Ἰθάκη.

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!