ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project E' τάξης: Εκεί που οι φίλοι συναντιούνται...
09. 12. 2019

Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι στη ζωή των ανθρώπων αποτελούν οι φίλοι που επιλέγουν να έχουνε στο πλάι τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης, δεν θα μπορούσαν, λοιπόν, να μην μελετήσουν πολύπλευρα την έννοια αυτή, δράση που πραγματοποιήθηκε μέσα από το πρότζεκτ με τίτλο "Εκεί που οι φίλοι συναντιούνται...".

Με αφορμή συζήτηση σχετικά με φίλους από το εξωτερικό και τη σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί, πραγματοποιήθηκε αρχικά μελέτη σχετικά με τα δικαιώματα των ανθρώπων και την πορεία τους μέχρι την Οικουμενική Διακήρυξή τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σχετικά με το φαινόμενο της λογοκρισίας, με την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, κυρία Δαμιάνα Κουτσομίχα.

Εστιάζοντας στην καθολική τήρησή τους στον σημερινό κόσμο, οι μαθητές μελέτησαν το πάντα επίκαιρο ζήτημα του μεταναστευτικού. Συνοδοιπόρος σε αυτό τους το ταξίδι, ήταν το βιβλίο "Το πιο κρύο καλοκαίρι: τρεις πραγματικές ιστορίες προσφύγων", το οποίο προσέφερε στα παιδιά το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ. Η μελέτη των γεγονότων δημιούργησε πολλά ερωτήματα, απορίες και ανησυχίες στην ομάδα. Αποφάσισαν λοιπόν, να καλέσουν στο σχολείο πρόσφυγα από τη Συρία, σπουδαστή και οικότροφο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, για να τους μεταφέρει μέσα από τα δικά του μάτια την ανάγκη των ανθρώπων παγκοσμίως για ζωή. Τα παιδιά, σαν μικροί δημοσιογράφοι, αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Συνεχίζοντας την ενασχόλησή τους με τις αξίες που διέπουν τη φιλία, μέσα από αυθεντικά κείμενα, αναζήτησαν τις έννοιες του αλτρουισμού και της ανιδιοτέλειας. Σε συνεργασία με την ψυχολόγο της Σχολής, κυρία Εβίτα Τσαγκαρλή, μελέτησαν τη φιλική σχέση αγοριών και κοριτσιών.

Βασισμένοι στο πρόγραμμα του Ψηφιακού Πολίτη, τα παιδιά μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια ανέδειξαν το κομμάτι της εμπιστοσύνης στο πλαίσιο της φιλία και συγκεκριμένα εστίασαν στη διαδικτυακή φιλία. Μελέτησαν άρθρα και ιστορίες σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τα προσωπικά δεδομένα και τη διασφάλισή τους.

In the English lesson, they celebrated Thanksgiving and completed their cross-sectional experiential activities regarding Friendship. They learned what it means to express Gratitude to each other, and why it’ s so powerful. They reflected on why they are grateful for their classmates and they wrote down their thoughts. Then they composed a “Statement of Gratitude” and they shared it out! The notion of Gratitude in The Greater World was also introduced. Students were guided in expressing gratitude by recognizing what they are thankful for in the world around them. 

Τα παιδιά, αντιμετωπίζουν την τάξη τους σαν μία ομάδα φίλων, μία όμορφη παρέα. Τα χαρακτηριστικά της παρέας αυτής αποφάσισαν να αποτυπώσουν έντυπα, σε ένα λεύκωμα, ένα βιβλίο φιλίας με πληροφορίες οι οποίες θα τους συνοδεύουν στην μετέπειτα ζωή τους και θα τους θυμίζουν τις όμορφες στιγμές που περάσανε μαζί.

Έπειτα, γνωρίζοντας καλά τα στοιχεία που θα πρέπει να υπάρχουν για να χαρακτηρίζουν τον καλό φίλο, αποφάσισαν να αναπτύξουν επικοινωνία με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου "Άξιον Εστί", που βρίσκεται στο Βόλο, στις παρυφές του Πηλίου. Για να το πραγματοποιήσουν αυτό, τήρησαν όλο το πρωτόκολλο, ξεκινώντας από την επιστολή-αίτημα προς τον Διευθυντή του σχολείου, κύριο Τάσο Παπαναστασίου.

Μετά τη θετική ανταπόκριση στο αίτημά τους, τα παιδιά σε ομάδες σύνταξαν και απέστειλαν τα γράμματα, συνοδευμένα από δώρα για τους νέους τους φίλους.

Στο πλαίσιο της Γεωγραφίας, μελέτησαν στοιχεία σχετικά με τον Βόλο, τη γεωγραφική του τοποθεσία, το Πήλιο, τις διακοπές στην περιοχή, τον αθλητισμό που ανθίζει εκεί, τα οποία παρουσίασαν στην ολομέλεια της τάξης.

Αργότερα, έλαβαν και διάβασαν με ενθουσιασμό τα γράμματα που τους απέστειλαν τα παιδιά από τον Βόλο.

Επιστέγασμα την επικοινωνίας αυτής ήταν η απευθείας επικοινωνία μέσω skype ανάμεσα στα δύο, αδελφοποιημένα πλέον, σχολεία.

Κλείνοντας το project, γνωρίζοντας πλέον καλά τα στοιχεία και τις αξίες που τα παιδιά πιστεύουν ότι πρέπει να χαρακτηρίζουν τους φίλους, τους πραγματικούς φίλους, δημιούργησαν το δικό τους "δέντρο φιλίας" για να αποτυπώσουν και να γνωστοποιήσουν και γραπτά τα στοιχεία αυτά. Έννοιες όπως αλτρουισμός, ανιδιοτέλεια, εμπιστοσύνη, αλληλοβοήθεια είναι λίγες μόνο από τις αξίες που πολύ επιτυχημένα ανέδειξαν τα παιδιά με το έργο τους.

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!