ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Α' τάξης: Ρατατούης και μικροί μάγειρες!
29. 10. 2021

    Στην αρχή της θεματικής μας, έγινε μια συζήτηση για τις κατηγορίες των τροφών και την προέλευσή τους. Γνωρίσαμε, έτσι, τις φυτικές και τις ζωικές τροφές και τα παιδιά ανέφεραν διάφορα παραδείγματα από την καθημερινότητά τους. Μάλιστα, έφεραν στην τάξη φωτογραφίες από φαγητά που τους έκαναν εντύπωση από όλο τον κόσμο και τα παρουσίασαν, εντοπίζοντας την καταγωγή τους στον χάρτη! Στο τέλος, ζωγράφισαν μερικά από τα αγαπημένα τους πιάτα!

    Μέσα από μια εκπαιδευτική εφαρμογή, δημιουργήσαμε ένα παιχνίδι ερωτήσεων για να διακρίνουμε τις φυτικές από τις ζωικές τροφές, με έμφαση στα τρόφιμα που παράγει η Α.Γ.Σ.! Τα παιδιά συμμετείχαν στο παιχνίδι με μεγάλο ενθουσιασμό!

  Συνεχίζοντας με τη διάκριση των τροφών, τα παιδιά έφεραν στην τάξη διάφορες εικόνες από τρόφιμα και φαγητά, τις οποίες κατηγοριοποίησαν σε φυτικές και σε ζωικές, φτιάχνοντας κολάζ! 

   Με αφορμή τον αγαπημένο μας μάγειρα ποντικό Ρατατούη, τα παιδιά αντιλήφθηκαν τη σημασία να δοκιμάζεις γεύσεις και τα συναισθήματα που μας δημιουργεί. Έτσι, πραγματοποιήσαμε τη δική μας γευσιγνωσία στην τάξη! Τα παιδιά δοκίμασαν με κλειστά μάτια και μάντεψαν διάφορα φρούτα (μήλο, σταφύλι, αχλάδι και μπανάνα). Έπειτα, μύρισαν μπαχαρικά και προσπάθησαν να τα ονομάσουν (κανέλα, πιπέρι, ρίγανη και αστεροειδής γλυκάνισος). Κατέγραψαν την άποψή τους στο προσωπικό τους Τετράδιο Γευσιγνωσίας και ζωγράφισαν την αγαπημένη τους ανάμνηση από μια μυρωδιά!

   Στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, τα παιδιά συνέχισαν την αναζήτηση των κατηγοριών των τροφών μαζί με τη θεατρολόγο μας κα. Χαρά Αδαμίδου και έπαιξαν ένα πολύ διασκεδαστικό ομαδικό παιχνίδι ετοιμότητας, τη "Φρουτοσαλάτα"!

   Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη θεματική μας ενότητα ο λαχανόκηπος του σχολείου μας! Με την πολύτιμη βοήθεια του γεωπόνου κ. Στέργιου Καμπούρη και των συνεργατών του, τα παιδιά φύτεψαν κρεμμυδάκι και μαρούλι, ενώ έβαλαν σπόρους ρόκας σε γλαστράκια, που παρέμειναν στο σχολείο για να τα φροντίζουμε τακτικά! Παράλληλα, επισκεφθήκαμε τους οπωρώνες της σχολής μαζί με τους φύλακες αγγέλους μας από τη Στ' τάξη και παρατηρήσαμε τα ρόδια, τα κυδώνια και άλλα φθινοπωρινά δέντρα!

   Έπειτα ήρθε η εκδρομή μας! Τα πρωτάκια επισκέφτηκαν τους "Μικρούς Ήρωες" όπου γνώρισαν την πυραμίδα των τροφών και παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη σημασία της υγιεινής διατροφής. Από την ημέρα μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα κινητικά παιχνίδια!

    Το μαγειρικό μας project ολοκληρώθηκε με μια δράση μαγειρικής! Η διαιτολόγος του σχολείου, κα. Δάφνη Νταλάπα, μας πρότεινε μια πολύχρωμη σαλάτα βασισμένη στις αρχές της υγιεινής διατροφής και φυσικά δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε! Με την καθοδήγηση και τη βοήθειά της, χωριστήκαμε σε ομάδες και ετοιμάσαμε μια νόστιμη σαλάτα που συνδύαζε φυτικές και ζωικές τροφές, την οποία φυσικά απολαύσαμε όλοι μαζί! Και το όνομά αυτής ... "Σαλάτα Ρατατούης"!

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!